Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '14

 
Kategori
İnançlar
 

Kuran’da “İslam Devleti” kavramı yoktur

Kuran’ın devlete yüklediği 5 görev vardır. Bunlar “Emanet, Yönetim, Ehliyet, Adalet, Hizmet” olarak tanımlanabilir. Geçici bir dönem için Devleti yönetmekle görevlendirilen Hükümetler; Halktan Emanet olarak aldıkları Yönetim görevini, Ehliyetli kadrolarla Halka Adaletle Hizmet etmek için yetkilendirilmiş olurlar.

İslami anlayışa göre, Hükümet yetkilileri; Devletin sahibi değil, Halka Hizmet için görevlendirilmiş Emanetçilerdir. Hükümet yetkilileri bu bilinçle hareket etmek, “Halka hizmet, Hakka hizmettir” anlayışı ile hareket etmek zorundadır.

Bu görevler dışında halkın yaşantısına karışmak, insanları inançları doğrultusunda yaşamaya zorlamak devletin görevi değildir.

Şeriat devleti diye ifade edilen kavramlar, dikta rejim yaratmanın gerekçesidir ve İslamiyet’le bağdaşmaz.

İslamiyet inancı; Allah ile kul arasındadır. Hiçbir kişi, kurum, tarikat veya devletin Allah ile kul arasına girmesi kabul edilemez. Kuran; bir devlet yönetimi dikte etmez, iyi ve doğru olmaları için insanlara öğüt verir. Bir devletin Müslüman olması diye bir kavram olamaz. Ancak, Müslümanların çoğunlukta olduğu bir devlet olarak tanımlanabilir.

Kuran’da açık olarak ifade edildiği gibi, devlet halkın inançlarına müdahale etmez, yani İslamiyet’in esası Laikliktir.

109. Kafirun Suresi 1-6. Ayet “De ki; Ben sizin taptıklarınıza tapmam, siz de benim Tanrıma tapmazsınız. Sizin dininiz size, benim dinim banadır.”

İslamiyet’te şeriat devleti diye bir kavram yoktur. Ancak Müslümanların çoğunlukta olduğu devlette, Hükümetlerin halkına daha adil yönetimle hizmet etmesi beklenir. Halkına ayrımcılık yapan, insanlar arasında düşmanlıkla nifak yaratan Hükümetlerin İslam’ın emrettiği şartlara uygun davrandığı düşünülemez.

Ne Sudi Arabistan, ne İran, ne de bir başka devletin adına İslam Devleti demesi ile Kuran’a uygun hükmettiği iddia edilemez. Türkiye’de de İslam Devleti kurma düşüncesinde olanlar bilsinler ki, bu fikir Kuran’a ve İslam’a uygun bir anlayış değildir.

IŞİD terör örgütünün İslam Devleti olması mümkün değildir. IŞİD terör örgütünün yaptıkları hiçbir İslami gerekçeyle de izah edilemez. IŞİD terör örgütünü destekleyenler de o terör örgütünün işlediği günaha ortak oldukları için vebalden kutulamazlar.

3. Alu İmran Suresi 20. Ayet“Seninle münakaşa edenlere deki: ’Ben yüzümü İslam ile Allah’a çevirdim, bana inanlar da benimle beraberdir.’ Onlara da sor: ‘Siz İslam’ı kabul ettiniz mi?’ eğer tartışmayı bırakıp İslam’a girerlerse, doğru yolu bulmuşlardır. Yok kabul etmiyorlarsa, sana düşen tebliğdir. Allah kullarının durumunu görür.”

13. Ra’d Suresi 40. Ayet “Onlara yaptığımız vaadi sana göstersek de veya seni çekip alsak da, tebliğ etmek sana, hesap sormak bizedir.”

42. Şura Suresi 48. Ayet “Senin uyarılarına rağmen aldırmıyorlarsa, seni onlara gözcü olarak göndermedik ki. Sana düşen ancak tebliğdir. Biz insanlara rahmet ile ferahlık verdiğimizde düşünmezler de kendi yaptıklarından başlarına kötülük gelirse, hepsini unutup nankörlük ederler.”

60. Mümtehine Suresi 8-9. Ayet “Allah size kötülük yapmayan ve yurtlarınızdan çıkarmaya uğraşmayanlara karşı adaletli davranmanızı ve onlara iyilik yapmanızı emreder. Allah, size kötülük yapan, yurtlarınızdan kovan veya kovulmaya destek olanlarla dost olmanızı men ediyor.  Onlarla dostluk kuranlar kendilerine yazık eden zalimlerdir.”

Kuran Ayetlerinde ifade edildiği gibi İslamiyet’te zorlama yoktur. Peygambere bile İslamiyet için zorlama yetkisi verilmemiştir.

Herkes kendi yaptığından sorumludur. Allah; “İnsanların yaptığı kötülüğün cezasını da, yaptığı iyiliğin mükafatını da ben veririm” diyor. Bu yetki Peygambere bile verilmemişken, kendini İslam Devleti adına yetkili olduğunu iddia edenler nasıl oluyor da; insanlara inanmadıkları veya farklı düşünceye sahip oldukları için ceza vermeye kalkışabiliyorlar.

Haşa bunlar Allah mı? Kendini Allah yerine koyarak şirke girmiş olmuyorlar mı? 

 
Toplam blog
: 66
: 317
Kayıt tarihi
: 23.04.12
 
 

İTÜ Makina Fakültesi 1974 mezunuyum. Ankara İTİA İşletme Yönetiminde master yaptım. Mühendislik v..