Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '15

 
Kategori
İnançlar
 

Kuran öğretimi,imamlara küçücük öneriler

Kuran öğretimi,imamlara küçücük öneriler
 

İşte Kuran Diz Çökülerek okunur


Kuranı kerim okunması hakkında kısa bilgi verilecektir. O Allah’ ın en büyük kitabıdır. Peygamber efendimiz s.a.v ‘e ayet ayet veya sureler şeklinde inmiştir. İnme süreci uzundur. Kıyamet kopuncaya kadar olacak olaylara ışık tutar.

Öncelikle kuranı kerim öğrenecek kişinin iyi bir hoca seçmesi gerekir. Toplumun içindeyiz hepimiz biliyoruz ki, femi Muhsin( okuyuşu düzgün) olan hocaları tercih ediyoruz.

Öncelikle kim ne derse desin, kuranı kerime abdest almadan dokunulmamalıdır. Kutsal kitaba saygı duyulması gerekir. Abdest almakla kuranın okunmasını engelleniyor diyenler çıkabilir. Günümüzün vazgeçilmezi olan bilgisayarın açılışı bile belli süreyi gerektiriyor.

Kuranı öğrenmeye başlanıldığında kesinlikle harflerin özellikleri öğretilmelidir. Öğrenen kişiye de kesinlikle hatırlatılmalıdır. Öğrensin nasıl öğrenirse öğrensin diyemez. Hakkıyla öğretmelidir. Kesinlikle ama kesinlikle tecvit kuralları dâhilinde öğretmelidir.

Ben bu kadar yarım yamalak öğreteyim de sonra düzeltir anlayışı en büyük kötülüktür. Size emanet edilen çocukların kuranı kerimi mutlaka kurallara uygun olarak öğretmelidirler.

Uzatılması gereken yerlerde uzatmadığında diğer kelime okutulmamalıdır. Hata yaptığının farkına vardırılmalıdır. Uzatmadı neyse şimdi çocuğu durdurursam bir daha gelmez onun için tolerans edeyim diyemez öğretici.

Yanlış öğrenilen kuranı kerimin doğru okunuşu için çekilen emekler uzun sürer. Hal bu ki ilk okuyuşunda hatalı ise öğretici öğrenciye müdahale etmelidir. Yanlışını düzelttirmelidir.

Harfleri veya harekeyi yanlış okuduğunda doğru olarak kabul etmek günahtır. Sıkı tutarsak öğrenci gelmez denecek olursa bir yıl gelmez, iki yıl gelmez, azda olsa gelen olur. Onların öğrenişleri, okuyuşları, duruşları Allahın izniyle okuyucu kitlesini arttıracaktır.

Büyüklerimiz “ iyi yemek ye, iyi ders çalış “ derler. Kuran öğrencinin öğrenirken hatalarına taviz verilmemelidir. Vebali büyüktür. Bir harfi yanlış öğretilirse vebali ağır olur. “O” okunan harfe” ö “okursa okuyucu büyük hata yapar.

“Od“ olacak kelimeyi “ öd” okursak yanlışın büyüklüğünü anlarız. Od; ateş anlamında, öd; ise salgı için içinde zehir bulunan bezdir.

Kuran okuyucusu önce abdest almalıdır.

Kıbleye yönelmelidir.

Euzu besmele çekerek başlamalıdır.

Ağır şekilde okumalı, biliyorsa anlamını düşünmelidir.

Özellikle dinleyiciler kuranı kerim okunurken kesinlikle konuşmamalıdırlar.

Konuşmaların çoğu mevlit derneklerinde oluyor denebilir. Dernek sahipleri ne zaman kuranı kerim okunduğunu anlamıyoruz derlerse, euzu besmele çekiliyor veya çekilerek okunan ayetler kurandır.

Kuranı kerim okunurken yemek dağıtılmamalıdır. İçeceklere ara verilmelidir. Hatta mevlit okunmaya başladığında yeme ve içme gibi konulara ara verilmelidir. Mevlit sahibi, misafirler sevabına nail olsunlar.

Bir önerimizde din görevlilerine olacaktır.

Tanıdığınız hoca efendiler camiinize gelmişlerse sarık ve cübbeyi takdim edin. İmamlık yapsın. Takdim edin sarık ve cübbeyi götürmez inanın, cemaatte memnun olacaktır.

Din görevlilerine, müezzinlik yapan cemaatinizin kıratı düzgün olanlarına da, dua bitiminde kuran okumalarına izin verin. Hatta ezan bile okutunuz.

Bu kişiler zor zamanlarınızda yanınızda olacaktır. Ezan okursan, kuranı okursan, cübbe ve sarığı vermezsen kusura bakma zor anında da o kişi sana yardımcı olmaz.

Bence haklı, haklıyız. Mihraba değişik ses olmalı ara sıra bence ama maalesef olmuyor.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..