Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '08

 
Kategori
Su Sporları
 

Kurbağalama stilinde kulaç nasıl olmalı?

Kurbağalama stilinde kulaç nasıl olmalı?
 

İşte bu safhada hiç duraklamamanız ve hemen suyun içine girişi tamamlamanız gerekli.


Kurbağalama yüzme stili aslında öğretilmesi zor stillerden biri olarak bilinir. Özellikle de ayak vuruşunu yapmak bazıları için hiç de kolay değildir. Bu yazımda sadece kulaç konusunda size biraz fikir vermek istiyorum. İyi yüzücüler için çok komik gelebilecek kadar basit anlatacağım. Zaten amacım da bu stili bir antrenörden öğrenme fırsatı bulamamış arkadaşlara bir nebze olsun fikir verebilmek.

Kurbağalama stilde de kelebek stildeki gibi el ve ayaklar birbirine paralel olarak, simetrik ve aynı anda aynı hareketi yapar. Ben bu stili iyi yüzdüğümü zannediyordum ama hatalarım varmış. Geçen hafta sonu çok iyi bir antrenörden teknik ders alırken öğrendiklerimden bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum.

Bu makalede sadece kurbağalama stilin kulaç bölümünden bahsedeceğim. Önce size bu stili çocuklara öğretirken İngilizce’de kullanılan bir tekerlemeden bahsedeyim:

I-Y-Elbow high (okunuşu: ay vay elbov hay). Bu ne demek? Kolların pozisyonunu sırasıyla açıklamak için uydurulmuş bir tekerleme. Kollar suya girince önce birbirine paralel ve I harfi gibi. Sonra omuzdan biraz daha geniş olana kadar dışa doğru açılıyor, yani yukarıdan vücudunuza bakan kişiler Y harfi görüyor. En son da kulacın vücuda doğru çekilmesinde dirsekler yüksek bir durumda kalıyor.

Şimdi biraz daha detaylı açıklayalım:

‘I safhası’: bu stilde eller suya girerken, iki el göğüs hizasından itibaren, avuç içleri birbirine bakar şekilde ve suyun üzerinden ileriye doğru hızla uzatılıyor. Kollar dirseklerden itibaren tam olarak dümdüz vaziyette olduğunda suya giriyor ve kollarla aynı anda baş da suya giriyor. Başımız, suya kollarımızın arasında girmeli ve dibe bakar şekilde kollarımızla kulaklara baskı yapmalıyız. Vücudun bu haline ‘streamline’ deniyor. Bu esnada ayak vuruşu yapıp bir süre bekliyoruz. Bu yazımda ayak vuruşunu açıklamayacağım. Bu şekilde bir süre bekleyip suda ileriye doğru kayıyoruz. Kurbağalara da dikkat ederseniz ayak vuruşu yaptıktan sonra bir süre ayaklar geriye uzatılmış olarak bekler ve suda kayarlar.

‘Y safhası’: Bu kayma safhasından sonra kolları omuz genişliğinden biraz daha fazla olacak şekilde yanlara doğru açıyoruz. Önce avuç içleri dışarıya doğru gelecek şekilde kolları çeviriyoruz. Bu esnada hala kollar birbirine paralel. Sonra kollar suyun yüzeyine paralel olarak yana doğru açılıyor, ama yaklaşık 2 omuz genişliğinde, daha fazla değil.

‘Elbow high safhası’: Kollar 2 omuz genişiliğinde açıldıktan sonra dirsekler hep suyun yüzeyine çok yakın kalacak şekilde ama eller biraz daha dibe doğru inerek suyu göğsümüze doğru çekiyoruz. Dirsekleri düşürürseniz yavaşlarsınız. Eller göğüs hizasında birleşip ve hiç beklemeden ‘I safhası’na geçiyoruz. Birçok yüzücünün yaptığı hata, eller göğüste birleşince duraklamaktır. Bu, aynı zamanda nefes alma safhası olduğu için burada duraklarlar. Bu esnada duraklamayın. Bu stilde duraklayacağınız an kollar ileriye uzatılmış ‘streamline’ pozisyonunda ayak vurduktan sonra olacak. Bakın Amanda Beard ellerini göğsünde toplar toplamaz ileriye uzatıyor ve ayak vuruşuyla bir süre suyun altında yol alıyor.

www.youtube.com/watch?v=VucCutLv0mw

Kosuke Kitajima da streamline hareketini, suda kaymayı ve kolların durumunu mükemmelen uyguluyor.

www.youtube.com/watch?v=6lYWPKVl-Bo&NR=1

Yüzdüğünüz havuzda iyi bir yüzme antrenörü varsa ondan kurbağalama dersi almanızı tavsiye ederim. Dışarıdan birinin bakması ve size yanlışlarınızı göstermesi, öğrenme sürecinizi hızlandıracaktır.

Sağlıcakla kalın.
 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..