Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Kurbağalama yüzme stili

Kurbağalama yüzme stili
 

Kurbağalama, 4 yüzme stili içinde en kendine has olanıdır. Kimisi çok kolay öğrenir ve favori stili kurbağalama olur, kimisi ise bir türlü tam olarak kavrayamaz veya kavrar ama yüzmekten hiç zevk almaz. Kendi içinde de çeşitli nüansları vardır; klasik stil, dalga stili ve ondüla stili gibi. Her alt stilin temel özellikleri aynı olmakla beraber bazı farklı yönleri de vardır.

Öncelike kurbağalamayı diğer stillerden ayıran özelliklere değinelim: 1. ayak vuruşun en fazla öneme sahip olduğu stildir; diğer stillerde vücudu ileriye sevk eden gücün %80-90'ı üst vücut hareketleriyken, kurbağalamada ayak vuruşunun etkisi yaklaşık %50'dir, 2. kulaçların tamamen suyun içinden hareket ettiği tek stildir (modern kurbağalamada kolların ileriye gidişinde bir miktar istisnalar olabilir), 3. en yavaş yüzme stilidir, 4. ayakların hiç suyun yüzeyine çıkmadığı tek stildir, 5. ayak vuruşunda bacakların biribirinden ayrıldığı (bitişik olmadığı) tek stildir, 6. başın her kulaçta suyun dışına çıkarılması gereken tek stildir, 7. her kulaca bir ayak vuruşu ile yüzülme zorunda olan tek stildir, 8. baş hariç vücudun neredeyse tamamı sürekli suyun içinde olduğundan en fazla su direncine maruz kalınan stildir, 9. paletle yüzülemeyen tek stildir, 10. içinde en fazla alt stil (varyasyon) barındıran stildir.

Bu kadar kendine has özellikleri barındıran bir stilin çok seveni de nefret edeni de olması sanırım doğal. Kurbağalama stilde yarışan sporcular genellikle diğer stillerde yarışmazlar; bunun tersi de geçerlidir. Buna karşılık serbest ve kelebek stillerin ikisinde veya sırtüstü ve serbest stillerin ikisinde de yarışan sporcular görürsünüz. Bunun nedeni, kurbağalama stilin kendine has teknik özellikleri ve antrenman metodlarıdır. Yapılan testler, en güçlü kas yapısına sahip yüzücülerin kurbağalamacılar olduğunu ortaya koymuştur.

Kendi içinde çok fazla varyasyon olmakla beraber, kurbağalama stilinin değişmez birkaç özelliği de mevcuttur: 1. her kulaçta bir an için vücut tam olarak su yüzeyine paralel hale gelir (kollar ileri uzatılmış, baş kolların arasında, bacaklar bitişik durumda). Buna İngilizce'de 'streamlined body position' deniyor, tam Türkçesi yok 2. kulaçta önce dışa, sonra içeri doğru bir hareket (outsweep/insweep) vardır ve kulaç başlangıçtan sona doğru ivmelenir; ta ki vücut tekrar su yüzeyine paralel hale gelene kadar 3. kalçalar sürekli su yüzeyine yakındır, dibe batmaz 4. ayak vuruşunu takiben bacaklar bitiştirilir ve ayap parmak uçları arkayı gösterir 5. başın hareketi suyun içinde ve dışında olmak üzere çene göğüse değecek şekildedir.

Bu stilde burnunuza ve kulağınıza kolay kolay su kaçmaz, yüzerken önünüzü görürsünüz, temponuzu rahatlıkla hızlandırıp yavaşlatabilirsiniz. Stili doğru öğrenmezseniz ve kendi kendinize öğrenmeye kalkarsanız belinize ve dizlerinize zarar verebilirsiniz. Havuzun kenarına yakın yüzerseniz havuzun yan duvarına, kulvara çok yakın yüzerseniz yan kulvarda yüzen kişiye ayağınızı vurmanız olasıdır.

Tekniğin detayları için www.yuzuyoruz.com sitesinin 'yüzme tekniği' bölümünden örnek yüzme filmlerini izleyebilirsiniz. İstanbul'da oturanlar ise 28 Nisan'da düzenleyip 5 Mayıs'ta tekrarlayacağımız yüzme kliniğinde bu tekniği öğrenme ve uygulama fırsatı bulacaklar (ayrıntılı bilgi www.yuzuyoruz.com ana sayfasında).

Sağlıcakla kalın...

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..