Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '09

 
Kategori
Su Sporları
 

Kurbağalama yüzme stilinin incelikleri – 4

Kurbağalama yüzme stilinin incelikleri – 4
 

Üstadımız Kitajima yine şiir gibi yüzerken mükemmelliğinin sırlarını anlamaya çalışıyoruz.


Kurbağalama yüzme stiliyle ilgili teknik detaylara dördüncü makaleyle devam ediyorum.

Kurbağalama stilinde kulaç genişliği ne olmalı?

· Bu stili yeni öğreniyorsanız en başta olabildiğince küçük ve seri kulaçlar atın. Kollarınızı çok fazla açmayın. Bu şekilde doğru ritmi ve kulaç zamanlamasını bulacaksınız. Öğrenme aşamasında çok kuvvetli kulaç atmaya çalışmak, kolları fazla geniş açarak su çekmeye çalışmak veya kulacı çok geride bitirmek hatalıdır. Bunların sonucu olarak ayak vuruşu öncesi streamline pozisyonuna gelmeniz zorlaşır ve zaman kaybedersiniz.

· Öncelikle odaklanmanız gereken konu zamanlama ve vücudunuzun ritmi olmalıdır. İyi bir ritim tutturup ilerleme sağladığınızı düşündüğünüzde daha kuvvetli ve daha geniş kulaç denemeye başlayabilirsiniz.

· Suyu daha güçlü ve geniş kulaçlarla çekmeye başlayınca bu işi de abartmayın. Kulacınız çok geride biter veya fazla genişlemeye başlarsa vücut ritmini tutturmakta zorlanırsınız.

· Çok iyi kurbağalama yüzenlerin çok güçlü ve geniş kulaç attığını görmüş olabilirsiniz. Ama unutmayın ki bu, ancak çok fazla çalışmayla ve güçlenerek başarılabilir.

· Geniş kulaçla su çekmeyi başarınca hem daha fazla su çekerek hızlanır, hem de kollarınızla kalçalarınız ve göğsünüz arasındaki bağlantıyı güçlendirmiş olursunuz.

Kurbağalamada daha geniş ve güçlü kulaç için yapılması gerekenler

· Öncelikle, kulacınızı daha fazla genişletebilmek için normal, hatta rahat tempoda yüzün.

· Yüzerken hep suyun dibine bakmaya devam edin.

· Kulacınızı çekerken kollarınız suyun yüzeyine olabildiğince yakın olsun, dibe batmasın.

· Kollarınızı dışa doğru açabilmek için fazlasıyla bastırmak yerine vücudunuzun ileriye doğru hareketini kullanarak kollarınızı açmaya çalışın.

· Kollar dışa doğru açılmaya devam ederken, dirsekleriniz omuz hizasına gelince ellerinizi dirsekten itibaren suyun dibine doğru batırmalısınız. Bu esnada omuzdan dirseğe kadarki kısım suyun yüzeyine yakın kalmaya devam etmeli. Bu aşamada kulaç ivmelenmeli ve kalçalarınızın ileriye doğru hareketinin hızlandığını hissetmelisiniz. Aynı anda nefes almak için göğüs de yukarıya hareket etmeye başlar.

· Unutmayın ki kulacınızı ne kadar geniş ve kuvvetli çekmeniz gerektiği, kulaç ritminizle doğrudan bağlantılıdır.

Kollarınızı ileriye uzattığınızda ve ayak vuruşunuzu yaptığınızda vücudunuzun streamline olması gerektiğini söylemiştik. Streamline, vücudun su yüzeyine paralel olması anlamına gelmektedir. Ellerinizin bitişik olması şart değil. Ama unutmayın ki eller ve kollar olabildiğince birbirine yakın olmalı. Bir başka deyişle, omzunuzdan dışarıya taşmamalı.

Kurbağalamada olabildiğince fazla ileriye doğru uzanmak

Kurbağalamada her kulaçta olabildiğince uzun mesafe alabilmek çok önemlidir. Bunun için de kulacınızı ileriye uzattığınızda olabildiğince fazla ileriye uzanmak gerekir. Şimdi bu konuda bir alıştırma öğrenelim:

· Kurbağalama yüzerken her kulacınızda mükemmel streamline pozisyonuna gelmeye çalışın. Bu şekilde yüzerken aynı mesafeyi daha az kulaç ve ayak vuruşuyla alabildiğinizi göreceksiniz. Yani her kulacınızı mükemmel hale getirmelisiniz.

· Bu şekilde uzanarak yüzerken hiçbir hareketinizin sizi yavaşlatmamasına dikkat edin; yani kulaçlarınızı çok fazla geniş olmadan çekin, gözleriniz dibe odaklı olsun, ayak vuruşu yapana kadar bacaklarınızı vücudunuzun hizasında saklayın.

· Yüzmeye devam ettikçe olabildiğince çabuk şekilde streamline pozisyonuna gelmeye çalışın. Bu şekilde hareketleriniz küçük ve seri olmaya başlayacak. Bu alıştırmada daha kuvvetli kulaçlara değil, seri olmaya odaklanın.

Bu alıştırmayı her antrenmanınızda bir süre yaparak gittikçe geliştirebilirsiniz. Sabırla ve iyi konsantre olarak başaracaksınız. Geliştikçe vücudunuzun her parçasının ne kadar direnç, ne kadar ileriye gitme etkisi yaptığını anlayacaksınız.

Kurbağalama stille ilgili detaylar bitmedi, devam edecek. Görüşmek üzere.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..