Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '09

 
Kategori
Bayramlar
 

Kurban alırken vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekenler

Kurban alırken vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekenler
 

"TÜKORDER" Genel Bakşkanı Öner Samanlı vatandaşlarımızın kurban bayramlarını kutladı.


“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi ve Şube Başkanlıklarında, bayramın ikinci günü saat 14.00 – 17.00 saatleri arasında bayramlaşma yapılacağını belirten Genel Başkan, Öner SAMANLI;

- Kurban keserken aile büyüklerinin, çocuklarını kurban kesim alanlarından uzakta tutulması,

- Çevre ve kent temizliğinde sağlıklı ve hijyenik ortamların tercih edilmesi,

- Kurban kesenlerin kesemeyenlerin psikolojilerinde olumsuz etkide bulunabilecek gösterişten de uzak durmalarının önemine değindi.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Öner SAMANLI; “Kurban Bayramı, Müslüman aleminin en önemli günlerinden birisidir. Canınızın malınızın, yaşamınızdan duyduğunuz mutluluğun bir teşekkürü olarak yaratılanın yaratanına şükür ve minnetini kurban keserek ortaya koyduğu bir kutsal gündür.

Bu gaye ile kurban yetiştiricilerinin de kazanç kapılarını araladığı, dinin kuralları ile insan etiğinin buluşma noktasında fevkalade dikkati gerektiren bir süreçtir.

Kurbanlar belediyelerce belirlenmiş olan pazarlara inmeye başladı. İnsanlar, kurban kesecekleri kurbanlığı seçme telaşına düştüler.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezimiz ve Şube Başkanlıklarımızca bu alanda ihtisas sahibi veteriner hekimler nezaretinde örgütlerimizin bulunduğu merkezlerde incelemeler yapılmıştır. Belediyelerimizin kurbanlık kesim alanları tanziminde vermiş oldukları destekler takdire şayandır.” Dedi.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Öner SAMANLI; açıklamalarını devamında ise; Çok basit bir gözlemle herkesin aldığı kurbanın sağlıklı olup olmadığını burnu ve gözüne bakarak anlayabileceğini kaydederek,

Kurban alırken, hayvanın hastalıklı olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

KURBAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1. Öncelikle kurbanlık için tosun ve koç tercih edilmeli. Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamını sağlayacaktır.

2. Koç, koyun ve keçinin bir, sığır ve manda cinsinden hayvanların iki, devenin de beş yaşını doldurmuş olması gerekir.

3. Kurbanlık hayvanın burnunun üst kısmı kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak merme(burnunun üst kısmı) hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir.

4. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmelidir. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır.

5. Gözleri mat renginde olmamalı parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir.

6. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir.İyi bir kurban arkadan bakıldığında toparlak şekilde görünmelidir. Karın kısmı ve sırt kemikleri içe doğru çökmüş, hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır.

7. Koyun, koç gibi kurbanlıklar seçerken bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir.

8. Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalıdır.

9. Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalıdır.

10.Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemelidir.

11.Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalıdır. Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir.

12.Birkaç gün önceden satın alınan kurbanlıklarda İç parazit ihtimaline karşı bir kez parazit giderici ilaç kullanılmasında büyük yarar bulunmaktadır. " açıklamalıyla kurban seçiminin püf noktalarını açıkladı.

Kaynak: http.//www.tuketicigazete.com

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..