Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Kurban Bayramı için hem yakın, hem de ucuz bir şehir: Sofya

Kurban Bayramı için hem yakın, hem de ucuz bir şehir: Sofya
 

Batıdaki iki komşumuzdan biri olan Bulgaristan, 2007’de Avrupa Birliği’ne girdikten sonra daha da gelişmeye başlayan küçük ama etkili bir Balkan ülkesi. Bu ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan Sofya ise, Slav mimarisi ile modern mimari arasındaki çizgilerle bezenmiş, İskır nehri ve kolları üzerine kurulmuş, 1.5 milyonluk bir şehir. Bulgaristan’ın doğusunda yer alan Sofya’ya uçak veya arabayla gitmek mümkün. Bütün Bulgaristan’ı görmek istiyorsanız, siz de benim gibi arabayla gidebilirsiniz.

İstanbul’dan arabayla 6 saat süren yolculuk esnasında Bulgaristan’ın tarihine, kültürüne, yaşayış biçimlerine ve gündelik hayatlarına konuk olmak mümkün. Sınırı geçtikten sonra bizi ilk karşılayan yerleşim yeri olan Lesovo’dan itibaren hem bize benzer, hem de bizden olabildiğince farklı bir ülkeye adım attığımızı anlıyorum. Bulgaristan Slav ve Balkan etkisinin yoğun olarak hissedildiği, aynı zamanda da Türk kültürünün de bir dönem etkisi altına girmiş kozmopolit bir kültür ve yapıya sahip. Bu yüzden müziği, insanları bazı konularda bize benziyor.

Kurban Bayramı için fazla uzaklara gitmeye gerek yok. Bulgaristan uygun fiyatlı konaklama, yeme-içme seçenekleriyle ve Türkiye’ye komşu olmasıyla cazibe merkezi olmaya aday. Yurt içinde yapacağınız bir tatile ödeyeceğiniz paranın aynısını Sofya gezinizde harcayabilirsiniz.

Sofya’ya gelenler için şehrin en meşhur yerlerinden biri olan Aslanlı Köprü’yü ziyaret etmek ilk yapılan aktivitelerden.

Osmanlı’nın 1576 yılında inşa ettiği Banya Başı Camii, kesin olarak emin olunmasa da kayıtlarda bir Mimar Sinan eseri olarak geçiyor. Caminin estetik mimarisi ve duruşu Mimar Sinan eseri olduğunu kuvvetlendiren etkenlerden sayılabilir.

Bulgaristan da kayak tatili de yapıyor. Sofya’da geçireceğiniz günlerden sonra 2 saat uzaklıktaki Bansko’ya giderek mükemmel bir kayak deneyimi yaşayabilirsiniz.

Sofya’nın her yeri ağaçlık, her yeri yeşillik. Bulgarlar doğayı koruma konusunda hassas davranan milletler arasında yer alıyor. Sofya’da bu alabildiğince yeşil caddelerden birinde dolaştığınız zaman duyduğunuz diller arasında Türkçe İngilizce’yi bile geçiyor, o derece yoğun.

Ulusal kütüphanenin önündeki Arkeoloji Müzesi, Bulgar ve Balkan tarihi açısından çarpıtıcı ve güzel tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Giriş için 10 Euro isteniyor.

Sveti Giorgi şapeli 4. yüzyılda inşa edilmesiyle, Sofya’nın en eski tarihi binası olma özelliğini taşıyor.

Sofya’da da Ayasofya var. Şehrin en eski katedrali olan Ayasofya, eskiden camiymiş. 1818 ve 1858 depremlerinde minaresi yıkılan ve hasar gören Ayasofya restorasyonu yapılarak 1998’te katedral olarak ibadete açılmış.

Eğer çay tiryakisiyseniz, yanınızda mutlaka çay götürün. Sofya’daki kafelerde çay bulmak büyük bir sorun. Bütün kafelerde çay yerine çeşit çeşit kahve satılıyor.

Sofya’da otogarın olduğu Maria Luiza Bulvarı geceleyin şehrin en tehlikeli yerlerinden biri. Bu yüzden gece otogara gelecekseniz dikkatli olmakta fayda var.

Aleksandır Nevski Katedralı, Sofya Üniversitesi ve Milli Kütüphane’yi mutlaka ziyaret edin.

Bulgaristan Türkiye’ye göre ucuz bir ülke. Taksiler ucuz, yeme-içme ucuz, konaklama seçenekleri de çok ve uygun fiyatlarda. Şehir için de ulaşım, alışveriş tutkunları için de özellikle tekstil ürünleri uygun fiyatlarla satılmakta. 

Son olarak Sofya’da mükemmel bir yemek yemek istiyorsanız, kendine has otantik bir dokusu olan Pri Yafata’da mutlaka bir akşam yemeği yemelisiniz. Yemeklerle diliniz, güzel zigan müzikleriyle de kulağınız şenlenecek.

Güzel bir şehir gezmek, az paraya çok alışveriş yapmak ve iyi yemekler yemek istiyorsanız, Sofya’yı listenize eklemelisiniz.

Sofya'dan sonra kayak tatili yapmak isteyenler için: Bansko

 
Toplam blog
: 67
: 2743
Kayıt tarihi
: 15.04.13
 
 

Jabiroo ismi bir tür Güney Amerika leyleğinden esinlenerek bulunmuştur. Jabiroo özel seyahat haya..