Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz?

Kurban Bayramı'nda nasıl beslenmeliyiz?
 

Bayramın gelmesi ile birlikte tatilde olduğunda beslenme düzenimizde birçok değişiklik meydana gelir. Özellikle bu durum kurban bayramında tatlı tüketiminin yanı sıra et tüketiminin artmasıyla daha önemli bir hal alır. Bayram döneminde beslenmeye özen gösterilmezse sindirim problemleri, hipoglisemi atakları, tansiyon yükselmesi, reflü gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle dengesiz beslenmeyle sağlığınızın bozulmasına izin vermeyin.

Et tüketimine dikkat!

Yeni kesilmiş taze etin tüketilmesi sindirim şikâyetlerini artırabilir. Buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra etinizi pişirirseniz hazımsızlık gibi sindirim sorunlarını en aza indirmiş olursunuz.

Etli yemeklerinize yağ eklemenize gerek yoktur etlerinizi kendi yağı ile pişirirseniz hem sağlıklı hem de lezzetli bir yemek pişirmiş olursunuz. Çünkü etlerin arasındaki yağlar pişirme esnasında eriyerek yemeğinize lezzet katacaktır. Bunun dışında yemeğinizi baharatlarla da lezzetlendirebilirsiniz.

Kızartma ve kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri yerine ızgara, fırın ya da haşlama gibi pişirme yöntemlerini tercih ederseniz sağlığınızı korumuş olursunuz.

Güne kahvaltı ile başlamaya özen gösterilmeli,

Kahvaltınızda peynir, süt, zeytin, söğüş salata, yumurta, açık şekersiz çay veya taze sıkılmış meyve suyu, kepekli ya da esmer ekmek gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Hamur işlerini fazla tüketmemeye özen gösterilmelisiniz.

Yemeklerinizin yanında salata yemeye dikkat edilmeli,

Sofranızda özellikle etinizin yanında salata bulunması hem öğünlerinizin posa içeriğini artıracak, hem uzun sure doygunluk sağlayacak hem de su ihtiyacınızın bir kısmını karşılayacaktır.

Probiyotikli besin seçimi önemli,

Kurban bayramına et tüketiminin artması ile birlikte sindirim sistemi problemleri yaşanabilir. Bu nedenle günlük beslenmede probiyotikli besinlerin artışı gaz, şişkinlik kabızlık gibi problemlerin yaşanmasını önlemede yardımcı olacaktır. Bunun için kefir, probiyotikli yoğurt ya da doktorunuzun tavsiye edeceği destek ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Tatlı tüketimine dikkat,

Bayram gezmelerinizde her yerde değil bir kaç evde ikramlara evet demeye çalışın. Eğer gittiğiniz misafirliklerde ev sahiplerinin ısrarlarıyla karşılaşırsanız ‘Birazdan alacağım’ diyebilirsiniz. Kadayıf, lokma, baklava gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılar hem besin değeri yönüyle hem kalorisin düşük olması nedeniyle sağlıklı bir seçim olacaktır.

Su tüketimine dikkat edilmeli,

Günlük yetersiz miktarda su alımı kişide halsizlik, bağ ağrısı, böbreklerde sorunlara yol açabilir. Özellikle etin daha fazla tüketileceği kurban bayramında günde 2-2,5 lt su içilmesine özen gösterilmelidir.

 Dyt. Sernaz ÇAKIR ERCİL

www.sernazcakir.com

 
Toplam blog
: 3
: 200
Kayıt tarihi
: 10.01.13
 
 

İlköğretim ve lise eğitimimi Samsun’da tamamladıktan sonra 2008 yılında Ankara Başkent Üniversite..