Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '16

 
Kategori
Bayramlar
 

Kurban bayramımız kutlu olsun

Kurban bayramımız kutlu olsun
 

Nice bayramlara...


Milletçe bir kurban bayramını daha idrak ediyoruz. Her ne kadar ülkemiz sıkıntılı günlerden geçse de tünelin ucundaki aydınlığa ulaşacağımızdan yana tereddüdüm yoktur. Biliyorum ki her karanlık gecenin bir aydınlık sabahı vardır. Yine biliyorum ki gecenin en kara olduğu saatler sabaha en yakın saatlerdir.

Hayatımız boyunca acılarla mutluluklar yan yana olmuştur. Komşu evden dualarla göz yaşlarıyla cenaze çıkarken diğer eve dualarla, sevinç göz yaşları ve alkışlarla allı pullu telli duvaklı gelin girmiştir. Acısı olana hürmet, mutluluğunu yaşayana da anlayış göstermek gerekir. Komşuluk böyle bir inceliği gerektirir. Sait Faik Abasıyanık “Sevmekle başlar her şey!” demiş. Sevgi varsa kırgınlıklar uzun sürmez. Dinimizde de “Bir Müslüman’ın diğer kardeşime küslüğü ıslak bir tülbent kuruyana kadardır.” sözleriyle belirtilmiştir.

Bir de herkes aynı dinden, aynı mezhepten, aynı inançtan olacak diye bir kural yoktur. Bir örnek vermek isterim: Hıristiyanlar Noel’i kutlarken biz onlardan yaklaşık 5-6 gün sonra yılbaşını veya Mekke’nin Fethini kutluyoruz mesela… Onların Paskalya Bayramı, Cadılar Günü Şenliği, Şükran Günü, Noel gibi bayramları veya önemli dini günleri, şenlikleri varsa Müslüman aleminin de Ramazan ve Kurban Bayramları var. Hıristiyan tanıdıklarımız bizim bayramlarımıza saygı göstermeliler, bizler de onlarınkine… Ben Müslüman bir Türk kadını olarak onların önemli günlerinde tebriklerimi iletmekle din değiştirmiş olmam, aynı şekilde onlar da bizim bayramlarımızda tebrikleri iletirlerse dinden çıkmazlar. Bizde Cuma, Yahudilerde cumartesi, Hıristiyanlarda Pazar günleri kutsal ibadet günlerindendir. Anlayış ve hoşgörü insanlığın temel ilkesi olmalıdır.

Dini bayramlarımız sosyal amaçları vardır. Ramazan bayramında oruç tutarak yoksulun açlığını yaşamak, onunla empati kurmak, malının kırkta birini zekat olarak dağıtarak zenginle yoksul arasında uçurum oluşmasını engellemek, yardımlaşmak, dayanışmak gibi önemli mesajlar saklıdır. Kurban bayramında ise Allah yoluna senede bir defa kurban kesmek ve etini ihtiyaç sahiplerine dağıtmak vaciptir. Vacip yapılması farz olmayan ama şartları uygun olanların yapması gerekli olan dini bir görev demektir.

Maddi durumu iyi olan, borcu olmayan kişilerin kurban keserek etinin üçte birini eve ayırması, üçte birini kurban kesemeyen akrabalarına, kalan üçte birini de komşularına dağıtması gerekmektedir. Aile fertlerimden duyduğum ve gördüğüm kadarıyla verilen etin de en az iki- üç yemek pişirilecek veya o aileyi kebap yaptıklarında doyuracak kadar olmasıdır. Kebap yapılacak şekilde verilen etlere birer parça da kuyruk ilave ederek dağıtmayı annemden öğrendim.  Şimdilerde kurbanlık hayvanlarını kesip kanı dışarı eti içeri ilkesiyle kurban etlerini evdeki derin donduruculara istif edenler türedi. Bu ara kurbanlık hayvanla boy boy fotoğraflar çektirerek sosyal paylaşım sitelerinde hava atmak da çok moda oldu. Omuzlarına dokunarak: “Kardeşim, siz bu işi sanırım yanlış anlamışsınız. Belli ki yeterince kavrayamamışsınız.  Kurbanın fotoğrafını değil, etini paylaşacaksınız. No frost- No sevap!“ diyesim geliyor.

Bir de “Bu bayram benim bayramım değil.” diyenler var. Olabilir; ancak Müslüman iseniz bu iki bayram da sizindir. Çeşitli nedenlerle oruç tutmuyor veya tutamıyor olabilirsiniz. Et veya kırmızı et yemiyor olabilirsiniz. Kurban kesmiyor yahut kesemiyor da olabilirsiniz. Bunlar bayramı inkar etmenizi gerektirmez. Bayram bayramdır. Hepimizde bugünlerde biraz burukluk olsa da ama bayram sevincimizi türlü bahanelerle karartamazsınız.

Birlik beraberlik ve dayanışmanın, çeşitli nedenlerle bir araya gelemeyen aile efradının baba ocağında toplandığı özel günlerdir bayramlar… Her ne kadar annemizi, babamızı, aile büyüklerimizin pek çoğunu kaybetmiş bile olsak bu kez aile büyüğü olarak bayrak bizim elimizde demektir. Evlatlarımıza bayramları geleneğe uygun olarak yaşatmalıyız.

Sonuç olarak kurban bayramı ne tatildir, ne de bolca et yemektir. İbrahim’ce bir adanış, İsmail’ce bir teslimiyettir. Hepimizin kurban bayramı kutlu olsun. Allah her sene bugünlere sağlıkla huzurla aile efradımızla ulaşmamızı nasip etsin. Ülkemizi de tez zamanda aydınlık günlere kavuştursun.

Harika Ufuk
ADANA
13 Eylül 2016
Saat: 15.15

 
Toplam blog
: 389
: 261
Kayıt tarihi
: 01.12.13
 
 

Adana'da doğdu. Öğrenim hayatına İstanbul'da Çengelköy İlkokulu'nda başladı. İstanbul Marmara Ünive..