Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '15

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Kurban bayramında bunlara dikkat

Kurban bayramında bunlara dikkat
 

Kurban bayramında bunlara dikkat


Merhaba, öncelikle herkese mutlu ve huzurlu bayramlar diliyorum sonra da yazıma geçiş yapmak istiyorum. Kurban bayramında tahmin edersiniz ki sizlere etle ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç uyarım var.

Maalesef günümüzde o kadar çok bilgi kirliliği var ki , bilen bilmeyen o kadar çok kişi bir konu hakkında yorum yapıyor ki bu beni üzüyor. Daha doğrusu tüketiciler adına üzülüyorum. Lütfen bırakın da her konuda uzman olan konuşsun ve halkımız doğru bilinçlensin. Mesela kurbanlık hayvanın kesilmeden önceki aşamasında “ hayvan sağlığı konusunda ”  veteriner arkadaşlarım konuşsun, “ etlerin kesiminin düzgün olması için ” kasaplarımız konuşsun, kesim sonrasındaki aşamada “ etin hijyeni , dikkat edilmesi gereken  kurallar ve etin muhafazası ” konusunda bırakın gıda mühendisleri konuşsun, “ etin tüketiminin nasıl olacağına “ dair görev de diyetisyen arkadaşlarımın…  Herkes kendi sorumluluğunu bildiği takdirde ilerleyebiliriz. Bu yüzden sizden ricam, öğrenmek istediklerinizi bir bilene sormanız.

Gelelim şimdi benim size aktarmam gereken noktalara, kısa bir şekilde bahsetmem gerekirse, etin kesim işleminden sonra  ilk dikkat etmemiz gereken şey hijyendir. Bu aşamada bulunduğunuz ortam hijyenik olmalıdır. Et ve sebzeleri kesmekte olduğunuz kesim tahtaları kesinlikle farklı olmalıdır. Etleri parçaladığınız bıçağı dikkatsizlik yapıp kesinlikle başka bir işlem için kullanmamanız gerekiyor. Parçaladığınız etleri önceden temizlediğiniz kaplara koyarak , güneş almayan bir yerde 5- 6 saat bekleterek ikinci önemli işlemi gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Buzdolabına aktarıldıktan sonra ise benim tavsiyem en az 12-24 saat dinlendirilmelidir . Bu işlemi yapmayıp eti hemen yemek isterseniz hem sindirim sorunu yaşayabilirsiniz hem de etiniz sert olacaktır. Daha sonra muhafaza işleminde ise, buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda ise 6 ay etinizi muhafaza edebilirsiniz. Bunun yanında, küçük parçalara ayırdığınız etleri daha önce tüketmelisiniz. En önemlisi kontaminasyonu , yani bulaşmayı önlemek için çiğ et ve pişmiş et kesinlikle yanyana muhafaza edilmemelidir. Çiğ et buzdolabının en altında, pişmiş et en üstünde saklanarak bunun önüne geçilmelidir. Son olarak hatta en önemlisi ise dondurmuş olduğunuz et bir kere eridiyse o et bir daha dondurulmamalıdır.

Umarım bu bilgilerle sizlere yardımcı olabilmişimdir.  Sağlıkla kalın!

Not : “ Et tadında bayramlar dilerim. “                                                      

Gıda Mühendisi

                                                                                                         

Nermin Özge BİLGE

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..