Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '10

 
Kategori
Güncel
 

Kurban-Geçmişten geleceğe

Kurban-Geçmişten geleceğe
 

kurbanlıklar


Değerli okurlar nicedir her kurban bayramı arefesinde ve kurban bayramlarında kurban kesimlerinin insanlık tarihindeki yerini merak etmişimdir. 

Bizlere çocukken anlatılanlarla, daha sonra dini kitapları incelediğimizde İbrahim Peygamberin, oğlu İsmail Peygamber'i Allah'a kurban etmek istemesini, insan kurban edilmesini önleme adına da Allah Tarafından bir koç gönderildiğini öğrendik.  

Daha sonra yaptığım araştırmalarda İnsanların onbinlerce yıldır çeşitli vesilelerle kurban ritüelini uyguladıklarını , bunu farklı bir biçimde örf ve adetlerine yerleştirdiklerini anladım. 

İnsanlık tarihi incelendiğinde; Kurbanın insanlıkla beraber başlamış olduğunu ve bütün manevi inanç sistemlerinde yerini almış olduğunu anlıyoruz. Kurban ritüeline göz atacak olursak kanlı ve kansız olmak üzere ayrıldığını görüyoruz. 

Kanlı kurbanlar insan ve ha yvan sınıfında, kansızlar bitki ve gıda sınıfında yer almışlardır. Tarih boyunca toplumların kurban anlayışlarında da farklılıklar oluşmuştur. 

Bunlara sıra ile göz atacak olursak: 

_Pigmeler: 

Ektiklerini ve beslediklerini kurban etme amacı ile tanrılarını hoşnut etme , şükran borcunu ödeme anlayışındaymışlar. 

_Eski Amerika inançlarında insan kurban etme özellikle Azteklerde son derece yaygınmış. 

_Maya ve İnkalarda da : insan ve bitki sunumu oldukça yaygınmış. 

_Eski Yunanlarda da insan kurban etme son derece yaygınmış. Felaket dönemlerinde ilahları hoşnut etmek için kesilen insanlar aristokrat ailelerden seçilirmiş. 

Eski Romalılar, Cermenler, Fenikeliler, Moğollar, Babilliler, Eski mısırlılar, Brahmanlar, Orta ve Batı Afrika yerlileri, Hititler, Arabistandaki müslümanlıktan önceki Sami kavimlerinde insan kurban etme son derece yaygınmış. 

HZ: İbrahim'in HZ: İsmail'i kurban etmek istemesi '' yani en değerlisini Tanrıya sunmak istemesi'' bence o zamanın da örfleriyle ilgili olan bir hadiseden ibaret olsa gerek. 

Kurban kesiminin sırf fakir fukaranın protein ihtiyacının giderilmesinden kaynaklandığını da hiç sanmıyorum. 

Bunun bizim şu an anlayıp bir türlü elle tutulur hale getirip, ispatlayamadığımız bir takım psişik enerji alanları ile ilgisi olduğuna eminim. 

Neyse gelelim bu güne. 

Kurban olayında günümüz toplumu öyle bir yozlaşma ile karşı karşıya kaldı ki .... Fakir olanlar da sağdan, soldan borç alarak kurban kesmeye heveslendiler. Çünkü artık kesilen hayvanlar fakir fukaraya dağıtılmayıp, derin dondurucularda istiflenif ya da kavurmalık olarak yıl boyunca yenmek üzere saklanır oldu. 

Yani anlayacağınız hali vakti yerinde olan da olamayan da Kurban keser hale geldi. O zaman ortaya şu soru çıktı 

-''Hani Kurban fakir insanların protein ihtiyacını karşılamak için kesiliyordu?'' 

 
Toplam blog
: 81
: 646
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

1948 doğumluyum. Emekli öğretmenim. Halen bir rehabilitasyon merkezinde çalışıyorum...