Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kurban gibi ağaç dikmek de gerekli koşul (farz) olsaydı keşke

Kurban gibi ağaç dikmek de gerekli koşul (farz) olsaydı keşke
 

Tanrılara kurban adamak, ilk çağlardan beri bir çok inanış biçiminde görülüyor. Dünyanın her yerindeki tapınaklarda kurban törenleri için yapılmış sunak yerleri var. Bu kurban kimi zaman hayvan, kimi zaman da insan olabiliyor. Dramatik olarak genelde benim aklımda kalan, bakire kızların kurban edilmesidir. O çağların kendi koşullarında ve dinamiklerinde gerçekleşen ve bildiğimiz kadarı ile sadece insan denen canlıya özgü bu konuyu eleştirmek çok doğru olmaz. Bugünün değer yargılarıyla bunu eleştirmek, boş bir şey. Tüm bilebildiğimiz, modern çağlara yaklaştıkça, yani insan bireyleşip bireylerin oluşturduğu topluluklara evrildikçe, bu tür tapkı biçimlerinin (ibadet) azaldığıdır. Neden, nasıl yaptıklarını anlayabilmek için izlemek, öğrenmek ve yararlanılabilecek bir olgu bulmak doğrudur.

Başta söylediğim gibi; amacım karşı çıkmak veya yermek değil. İnananların, inançlarını yerine getirerek huzur bulabilmelerini dilerim. Ama dünyamızın geldiği şu noktada ve geleceğe baktığımda, “keşke” diyorum; bir de “ağaç dikmek, imanın şartlarından birisi” olsaymış. Çünkü bir şey imanın ya da İslam’ın şartı olmazsa, bu memlekette yapılması veya yaptırılması çok zor.

Düşünelim;
yüzlerce yıldır, milyarlarca ağaç dikilmiş olacaktı. Bugün çoraklaşmış olan İç Anadolu bölgemiz yemyeşil olurdu. Anadolu aslanının nesli tükenmez, o ormanlarda yaşamını sürdürebilirdi. Küçük köylerimiz, mezralarımız terk edilmeyebilirdi. Göllerimiz kurumaz, her yağmurda akarsularımız taşmaz, erozyon denen felaketi bilmez olurduk. Ağaç ve dolayısı ile selüloz yokluğu nedeniyle kullandığımız petrol türevi çevre düşmanı maddelere gereksinim duymazdık.

Gazete başlıklarını hayal edelim;

    Bu sene çınar ve ardıç fiyatları el yakıyor. Hükümet ithal fidanlar getirmenin yollarını arıyor. · Büyük şehirlerde ağaç dikecek yer kalmadı. Yerel yönetimler, inananların ağaç dikebilecekleri yeni alanlar yaratmak için uğraşıyorlar. · Bu bayramda da halkımız memleketine akın etti. Giderlerken yanlarında yeni yeni ağaç türlerinin fidanlarını da götürdüler.Otobüs bagajlarında yer kalmadı. · İstanbul’a binlerce kaçak fidan getiren kamyonlar, şehrin girişinde yakalanıyor. · Ağaç dikmek için çukur kazarken, kazma ve kürekle ayağından yaralananlar hastaneleri doldurdular. · İzinsiz ağaç fidanı satan çevre derneklerine ve sivil toplum kuruluşlarına büyük cezalar geliyor.
 
Toplam blog
: 62
: 548
Kayıt tarihi
: 08.09.10
 
 

Ceyhan 1966 doğumluyum. Üniversite mezunuyum. Şiir ve öykü seviyorum. Atatürk ve Uğur Mumcu yol g..