Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '12

 
Kategori
İnançlar
 

Kurbaninizi dogru gunde mi kestiniz?

Kurbaninizi dogru gunde mi kestiniz?
 

Hilal`in 15 ekim 2012 gorulebilecegi yerler


İslami hesaba göre gün, akşam güneşin batmasıyla biter ve ertesi gün başlar. Teravih namazını oruca başlamadan kılmamız ve bayram akşamı da teravihe son vermemiz bunu göstermektedir.

Kameri aylar bazen 29 günü ve bazen 30 gün sürer. Bu ayların başlangıç ve bitişleri, yapılan gözlemlerle tespit edilir. İçinde bulunulan kameri ayın 29. günü güneşin batmasından sonra ertesi ayın hilali gözetlenir. BU YENI HILAL GUNESIN BATMASINDAN BIR MUDDET SONRA BATTIGI ICIN dikkatli bir gözlem gerektirir. Batı ufkunda toz, duman, bulut vs. olursa gözlem yapmak çok güç hatta imkansız olabilir. Hilal görülemediği takdirde içinde bulunulan ay 30 güne tamamlanır. Artık 30. günün akşamı hilali gözetlemeye gerek yoktur. O gün güneşin batmasıyla ikinci ay başlamış olur. çünkü hiçbir kameri ay 30 günden fazla sürmez.

Peygamber Sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ramazan hilalini görünce oruca başlayın, şevval hilalini görünce orucunuza son verin. Eğer buluttan hilal görülmezse şaban ayını 30'a tamamlayın.”

Hilalin tespit ve ilanı için de bazı tedbirler alınmıştır: Eğer ufukta görüntüye engel bir şey varsa, dürüst bir müslümanın Ramazan hilalini gördüğüne dair yaptığı şahitlik geçerli sayılarak Ramazan ilan edilir. Ufuk açıksa o zaman, yalan söylemek için aralarında anlaşmış olmaları imkansız olan bir topluluğun şahitliği aranır.

Bir yerde hilalin görüldüğü sabit olunca bütün müslümanların oruca başlamaları gerekir. Namaz vakitlerinin bölgelere göre farklılık göstermesi gibi hilalin görülmesinde de farklılıklar (ihtilaf-ı metali) olur. Ancak bir bölgede tespit yapılınca artık ihtilaf-ı metalie itibar edilmez.

Ramazanın 29. günü güneşin batışından sonra batı ufkunda şevval ayının hilali arınır. Hilali bir kişinin görmesiyle oruca son verilmez. Eğer ufuk kapalı ise müslüman ve dürüst iki erkek ya da bir erkek ile iki kadının şahitlik etmesi gerekir. Dürüstlüğün tespiti hususunda da bir çok yöntem geliştirilmiştir. Ufuk açıksa, ertesi gün bayram yapabilmek için büyük bir topluluğun hilali görmüş olması ve bu hususta şahitlikte bulunmaları şart koşulur. çünkü ertesi gün oruç tutmanın haram olması için Ramazan’ın bittiğinin güvenilir bir şekilde tespit edilmesi icabeder.

Niçin Birlik Sağlanamıyor?

Biz, herkesin hesapla yapılan tespite uymasını istiyoruz. Halbuki hilalin hesapla tespit edilebileceğine dair görüş bir ictihaddan ibarettir. Buna karşılık Peygamber Sallallahü aleyhi ve sellemin, gözlem yapılması konusunda emri vardır. Bu durumda bütün müslümanların yukarıdaki içtihada uymalarını beklemek doğru olmaz.

Hem Peygamberin emrini yerine getirmek hem de astronomi alimlerinin devamlı denetimini sağlamak için hesabın yanında ayrıca gözlemler yapılmalıdır. Ama gözlem konusu başıboş bırakılmamalı, yukarıda belirtilen şartlar içinde ve belli bir disiplin altında denetlenmelidir. Böyle davranıldığı taktirde arzulanan birliğe ulaşılmış olur. çünkü yalnız hesaba uymak herkesi tatmin etmez. Bu titizlik ve dikkati gösteren ülke zamanla bu işin önderi olur. Böylece hem o ülkenin kendi vatandaşları içinde hem de bütün Müslümanlar arasında birlik sağlanmış olur.

Simdi demek ki  hilal gunesin batmasindan sonra cok kisa bir muddet gorunuyormus ve batiyormus.

Diyanet  HESAPLAMASINI YAPARKEN yeni ay baslangicindan yani ay gunes ve dunyanin bir duzleme gelisinden  sonra  ayin bes derecelik bir aci yapmasi icin gecen zaman icin 12 saat gerektigini soyluyor ve bunun icin  yeni ayin kavustugu saate 12 saat ekliyerek yeni hilalin olustugu zamani hesapliyor.

Zaten bu son  takviminde de Ay gunes ve dunyanin  ayni duzleme geldigi 15 EKIM  ogleden sonra saat 15:03 zaman dilimini alip arjantinde sabaha karsi saat 3 .10 da goruldugunu iddia ediyor. Peki dusunelim bakalim hilalin goruldugu saatten sonrasi  ayin biri  Kabul edilirse  ve de ramazan ayi girdigi dusunulurse ilk teravih kilinmamis olmiyacak mi? Çünkü ay teravih namazinin kilinma saatinden sonra gorulmus olacak. Nerede ise sabah namazi saatinde gorulmus olacak. Halbuki ayin aksam ezani ile yatsi arasinda gorulmesi gerekiyor ki teravih kilinabilsin.

İşte yukarıda bahsettigim olay aynen gerceklesmistir. Diyanet  eger gorunurse  aksam namazindan hemen sonra batacak olan yani gozetleme suresi cok kisa olan  ayin sabaha karsi saat 3.10 da gorundugunu hesap ediyor. Ki bu  ayin 16 sinda goruldugu icin kurban bayramının da 26 sinda olmasini gerektiriyor.

Kimse darilip gucenmesin, Zekeriya beyaz gibi  icki ile  kurban eti yenmesinin sakincasi yok, kurban kesmek yerine fakirleri doyurun diyen, Yasar Nuri Ozturk  gibi  alkol kaynatilinca haram olmaz deyip icinde alkol olan likor gibi  ickilerin helal oldugunu  sosyeteye fetfa olarak sunan insanlarin, Ilahiyat fakultelerinde  ogretim uyesi olarak calistigi  ulkenin diyaneti de iste bu kadar  bilincli olur ve Diyanet isleri baskani Peygambermizin ayi gozlemleyin sozunu,  dagda bayirda hilal mi aranir diyerek asagilayan bir uslup takinir. Kendisini peygamberin ustunde gorur.

Hilal`in  hesapla tespit edilebileceğine dair görüş bir ICTIHATTAN  ibarettir. Buna karşılık PEYGAMBER Sallallahü aleyhi ve sellemin, GOZLEM YAPILMASI HUSUSUNDA EMRI  vardır.

Bu durumda bütün müslümanların yukarıdaki içtihada uymalarını beklemek doğru olmaz.””

Hal boyle olunca Yuzyillar boyunca  islamiyetin onderligini yapmis halifeligi omzunda tasimis ulke  bir bakmissiniz yapa yalniz kalivermis.

Herkezin yukarida da yazdigim su hususa dikkat etmesi gerekir.

Evet ictihat mi peygamberimizin emir mi ? siz karar vereceksiniz.

                                                   *************

Size yardimci olmasi bakimindan Diyanetin agzindan ruyet-i hilal hesaplanmasi

19 Aralik 1998 `de donemin Diyanet Isleri baskani Mehmet Nuri Yilmaz`in konu hakkinda yaptigi aciklamada 1978 yilinda 20 musluman ulkenin katilimiyla Istanbul`da duzenlenen Ru`yet-i hilal Konferansi`na vurgu yaparak su aciklamayi yapmis:

Bilindigi gibi, her sene Ramazan ayi`nin baslangici ile ilgili olara, Islam ulkeleri arasinda bir ihtilaf meydana gelmektedir. Ulkemizde, az da olsa soz konusu ihtilaftan etkilenerek, Baskanligimizca belirlenen tarihten once oruca baslayan vatandaslarimizin bulundugu gorulmektedir.

Bu nedenle vatandaslarimizin bilgi sahibi olabilmesi icin konuyla ilgili kisaca malumat sunmayi faydali mulahaza etmekteyim.

Bu ihtilafin cözumu amaciyla Baskanligimizin 1978 yilinda 20 musluman ulkenin katilimiyla Istanbul`da Ru`yet-i Hilal konferansi duzenlendigi kamu oyunun malumudur.

Konu ile ilgli soz konusu konferans kararinin daha iyi anlasilmasi icin  oncelikle ictima ve ru`yet terimlerinin aciklanmasinda fayda goruyorum.

ICTIMA: Ay, Dunya etrafinda belirli bir yorunge uzerinde dolanmakta ve her dolaniminda bir kez gunes ile ayni dogrultuya gelmektedir. Sirasiyla Dunya, Ay ve Gunes uclusunun ayni dogrultuya geldigi bu ana Ictima veya Kavusma denir ki, bu Astronomik aybasinin baslangicidir. Ictima aninda Ay`in karanlik yuzu dunyaya donuk oldugundan Hilal`in Dunyanin hic bir yerinden gorulebilmesi mumkun degildir.

( Burada  Diyanet isleri baskaninin hatasi  ayin karanlik yuzu  demesi  zira ayin karanlik veya aydinlik yuzu yoktur. Sadece  ay tamamen dunyanin golgesi altinda kalmistir. Ay gunesten aldigi isigi yansitmaktadir. Gunesi gormedigi anda  yani dunyanin golgesi  arkasinda kaldiginda yansitacak bir isik olmadigindan Ay gorulmemektedir  )

RU`YET: Hilalin ictima durumundan cikip, gorulebilir parlakliga ulasilabilmesi icin, Ay`in ictima dogrultusundan en az 8 derece ayrilmasi  ( bu sure 12 ila 16 saat arasinda degismektedir) ve gunes battigi anda hilalin ufuk yuksekliginin en az bes derece olmasi gerekmektedir ki bu Hilal`in gorulebilme olayi Kameri Aybasi`nin baslangicidir.

                                                 ***************

Peki bu gun ne degisti de kendi kararlarinizin arkasinda durmuyorsunuz .

Malumu aliniz  Ayin arjantinin guney batisinda ay sabaha karsi 3:10 da gorundu diyorsunuz. Yani yatsi ile sabah namazi arasi. Yani gunes battiktan hemen sonra degil, Yani gunesin battiktan sonra  Hilal`in ufka  5 derece olmasi gerektigi  soylendigi halde sabaha karsi hilalin gorulmesi , Yani tam 3 yerde kendi kararlarinizi cigniyor diyanet olarak  tukurdugunuzu yaliyorsunuz.

 
Toplam blog
: 18
: 1430
Kayıt tarihi
: 15.09.10
 
 

İngiltere'de yaşıyor, mimarlık yapıyorum. ..