Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

10 Temmuz '11

 
Kategori
Maket Yapımı
 

Kürdanlar

Kürdanlar
 

** ŞAHASER KÜRDANLAR **


Merhabalar… 

Sevgili arkadaşlar ve dostlar,  

Acaba hiç akılınıza geldi mi? “ KÜRDAN “ 

Eskiden beri bizim kebapçılarda kullanılan ve yemekten sonra dişlerimiz arasındaki yemek artıklarını temizlemeye yarayan, önceleri ağaçtan, sonraları ise sıhhi plastikten imal edilmiş bir diş temizleme çubuğudur. 

Hatta birde bir araştırma yaptım bu konuda, İngilizce "cure" ( yani “tedavi” bize "kür" olarak geçen sözcük) ve " dent" ( yani "diş" ) sözcüklerinden müteşekkil bir etimolojisi vardır: " cure + dent " işte bize buradan gelmiş bu kürdan, yani "diş temizler". İngilizcede bugün "diş" e "dent" denmiyor ama; Latinceden gelmiş şekilleri "dentist" ve " dental" yaşıyor; nitekim bizde dişçi tabelalarında mevcut. Aynı dil ailelerinden olmak hasebiyle sözcük Farsçada da " dendân" şeklinde geçmektedir. Fakat benim bu yazımdaki “ KÜRDAN “ dan bakın neler yapılıyormuş, isterseniz hep beraber okuyup ve fotoğraflarını görelim. Ne dersiniz? 

Şahaser kürdanlar,  

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir televizyon sunucusu son 6 yılını 6 milyon kürdan kullanarak, Dünyaca ünlü binaları oluşturmakla geçirmiş,  

Stan Munro, tam zamanlı çalışarak Big Ben, Tower Bridge ve Vatikan gibi eserlerini oluşturmak için 170 litre yapıştırıcı kullanmış. Sanatçı ayrıca Sydney Opera Binası'nı, Taç Mahal'i ve Cutty Sark'ı 1:164 ölçekli olarak baştan inşa etmiş. 38 yaşındaki Munro, her eserini detaylı araştırmalar yaptıktan sonra 6 aylık sürede tamamlamış. Binaların teknik çizimlerini, uydu görüntülerini bularak ölçekleri kendisi ayarlamış. Munro'nun kürdanlardan oluşturduğu eserlerinin içi boş olup,
daha büyük modeller ise ayrık parçalardan oluşuyor, böylelikle kolayca taşınabiliyor... 

 

Kürdanlarla modeller yaratmaya ilkokulda başlamış olan sanatçı ilk eserini bir yumurtayı tutabilecek bir yapı yapma ödevi sonucu meydana getirmiş. Kürdanlarla yaptığı eseri öyle dayanıklı ve sağlam olmuş ki, çalışma masasını bile kaldırabilmiş. Çocukluk tutkusunun peşinden giden adam mimarlığa olan ilgisiyle çalışmalarına devam etmiş. 

 

Stan Munro, günümüzde New York, Syracuse'daki Bilim ve Teknoloji Müzesi'nde eserlerini yapmaya devam ediyor. 

 

 

 

Umarım, beğenmişsinizidir... 

Sizlere sonsuz sevgiler, selamlar ve saygılar sunarım... 

NECİP KÖNİ - ADANA / TR 


* KÖŞE RESİMİ * 

http://img.webme.com/pic/i/intsangaz/kurdan-jpeg1.jpg 

 

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..