Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '09

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Küre Dağları yok edilmesin

Küre Dağları yok edilmesin
 

Küre Dağları Yok Edilmesin !!!!!!


DEGERI DUNYACA KABUL EDILEN, ULKEMIZIN VE BOLGEMIZIN EN ONEMLI DOGAL VE KULTUREL ZENGINLIGINI BARINDIRAN KURE DAGLARI EN FAZLA RANT HESAPLARININ YAPILDIGI ENERJI URETIMI UGRUNA TALAN EDILMEK ISTENMEKTEDIR. SU KAYNAKLARI ACISINDAN FAKIR OLAN VE COK AZ SAYIDA
AKARSUYU BULUNAN KURE DAGLARININ BARAJ VE NEHIR TIPI SANTRALLERLE DE MEVCUT SU KAYNAKLARINA EL KONULMAK ISTENMEKTEDIR. BU UYGULAMA; BASTA BOLGE INSANI OLMAK UZERE GUNUMUZ VE GELECEK NESILLERE BUYUK BIR HAKSIZLIK OLARAK KABUL EDILMEKTEDIR.

Doga koruma acisindan kuresel duzeyde oncelikli Ekolojik Bolgelerinden 'Kuzey Anadolu ve Kafkasya Iliman Kusak Ormanlarini' , Karadeniz Iliman Kusagindaki nadir nemli-karstik ormanlarin en iyi yabanil orneklerni, Kuresel Duzeyde nesli tehlike altinda 2 Avrupa Duzeyinde nesli tehike altinda 33 bitki taksona ev sahipligi yapan Kure Daglari; ayrica Turkiye'nin Onemli Bitki Alani, Ulusal duzeyde tehlike altinda 12 bitki taksonunu, Turkiye ormanlarinin 9 sicak nokta' sindan birini olusturmaktadir. Peyzaj cesitliligi, Habitat cesitliligi, Tur cesitliligi acisindan da en en degerli doga alanlarimizdan biri konumundadir. Jeolojik bakimdan, Bati Karadeniz karstik zonunda yer alan Kure Daglari yasli kirectaslari dahil, Paleozoik (I. Donem) ile Kuaterner (IV. Donem) arasi jeolojik olusumlardan meydana gelmektedir. Kure Daglarinda bulunan dort ana asinim yuzeyi, 'karstik' yuzey sekilleri olarak bilinen cok ilginc ve olagandisi ornekler yaratmistir. Alanda yaygin olan Inalti kirectaslari, cok guzel jeomorfolojik olusumlar yaratmistir. Kanyonlar, vadiler, magaralar, dolinler, selaleler, ve benzerlerinden olusan yuzey sekilleri ile karisIk ormanlardan olusan bitki ortusu, proje alaninda essiz dogal peyzajlar ortaya koymaktadir. Anakayanin erimesi ile olusan bosluklar ve kanallar, yeralti suyunu depo etmek ve bosaltmak suretiyle hem arazinin su duzenine katkida bulunmakta hem de uzerindeki sIk ormanlarin gelismesine yardimci olmaktadir. Su, dogal olarak bu peyzajin surdurulebilirligin de onemli bir rol oynamaktadir. Kure Daglarini drene eden butun akarsular kuzeye dogru akmakta ve nihayet Karadeniz'e ulasmaktadir. En onemli akarsular Devrekani ve Sehriban (Aydos) caylaridir. Milli Parkin bati kesimini drene eden Ulus ve Arit caylari, Bartin Cayi'nin kollaridir. Milli Park alanindan dogan Ulu Cay, Arit Cayi gibi bazi caylar alan disina cikarken bazilari dogrudan Karadeniz'e akar.

Kulturel acidan ise; Kure Daglari cevresi zengin ve cesitli folklorik degerlere sahiptir. Bolgenin dogal guzelliklerinin yani sira bu folklorik degerler yorenin en onemli turizm potansiyelini olusturmaktadir. Zengin halk muzigi, giyim-kusamdaki ozgunluk ve yerel mutfak, halk kulturunun en onemli ogeleridir. Kure Daglari uzerinde bir cok magara, selale, kanyon, duden, kulyuc vb. dogal olusumlar bulunmaktadir. Bunlar arasinda; Ilgarini Magarasi, Valla Kanyonu, Catak Kanyonu, Ilica Selalesi, Gomeran Kanyonu ve Aydos Kanyonu onemli noktalardan bazilarini olusturmaktadir.

Kure Daglari Birlesmis Milletler kalkinma programi tarafindan desteklenen bir proje ile milli park ilan edilmistir. 2000 yilinda ilan edilen milli park WWF tarafindan da uzun bir suredir calisilan bir alandir. Kure Daglari Milli Parki Turkiye'nin ilk aday PANPARKI kabul edilmistir. Milli parkta Kuresel Cevre Fonununca Orman Koruma Alanlari projesi yurutulmektedir. DOGAYI ve INSANI SEVEN ETIK DEGERLERE SAHIP HERKESE CAGRIDIR!!


Destek olmak icin ""LUTFEN"" imza kampanyasina katilin.

http://www.kastamonu.org.tr/

 
Toplam blog
: 10
: 1367
Kayıt tarihi
: 09.05.09
 
 

Yer Bilimleri Uzmanı ..