Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Küresel düzeyde kooperatif ekonomiler

Küresel düzeyde kooperatif ekonomiler
 

“ Küresel düzeyde kooperatif varlıkları 20 trilyon US dolara, yıllık gelirleri de 3 trilyon US dolara ulaşmıştır”


“BMÖ- Sosyal ve ekonomik işler bölümü[1]” kooperatiflerin faaliyetleri ve çalışma alanları hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için , kooperatiflerle ilgili  küresel bir araştırma gerçekleştirdi [2]

BMÖsosyal ve ekonomik kalkınmada  ve fakirliğin azaltılmasında,istihdam yaratılmasında  ve toplumsal bütünleşmede kooperatiflerin katkısının  önemli olduğunu kabul etmektedir.

Kalkınmanın bir paydaşı olarak kooperatif hareket, toplulukların özerkliğini teşvik etmede , insanlık onurunu yükseltmede  ve kalkınmak için Milenyum Amaçlarına ulaşmada  önemli bir  sosyo-ekonomik aktördür.

Kalkınma ve sosyal politika  için  BMÖ-DAES birimi küresel bir kooperatif araştırması planlar.  Araştırma, finansal hizmetler,  tarım, kredi kooperatifleri, kamu ve sosyal hizmetler, vb.. kooperatifleri hakkında sektöriyel ve bölgesel  düzeyde bilgileri kapsayan bir veri tabanı oluşturmayı amaçlamıştır.

Bilgiler, küresel düzeyde 145 ülkenin ilgili devlet kurumlarından ve  kooperatif birliklerinden , toplanmıştır. 

Her ülkedeki kooperatif sayıları,   kooperatiflerin ortak/müşteri sayıları,  istihdam ettiği insan sayısı, kooperatiflerin iş hacimleri (brüt yıllık gelirleri), ulusal düzeydeki aktif varlıkları  gibi temel ekonomik göstergeler derlenerek analiz edilmişlerdir.

Küresel düzeydeki bu araştırma yardımı ile  uluslararası toplum,  topluluk ekonomilerinin canlandırılmasında ve sosyal dokularının güçlendirilmesinde , ekonominin merkezine insanın oturtulmasında  katkıda bulunan kooperatifler hakkında ilginç bilgilere ulaşmıştır.

Araştırma, Rabobank’ın desteği ile Ağustos 2013- Mart 2014 zaman aralığında gerçekleştirilmiş, ilk bulguları Nisan 2014’de yayınlanmıştır[3].  Bir çok eksiklerine rağmen uluslararası düzeyde kooperatifler hakkında önemli bir veri tabanını oluşturmaktadır[4].

Özet İstatistikler- 145 ülke

2.6 Milyon Kooperatif 1 Milyar üye veya müşteriye sahip  

Dünyanın tüm kıtalarındaki 145 ülkeden  elde edilen bu bilgiler, kooperatifler hakkında toplanmış en kapsamlı veri tabanını oluşturmaktadır. Türünün ilk örneği olması nedeni ile  kuşkusuz zaman içinde iyileştirmeler yapılacaktır.  1 milyardan fazla kooperatif ortağı ve müşterisi bulunmaktadır. Kooperatiflere üyelik/ortaklık başvuruları bireysel niteliktedir. Örneğin 65 milyon nüfuslu Fransa’da 147 milyon kooperatif ortağı  bulunmaktadır.  Yani Fransa’da bir kişi 2.25 adet kooperatife ortaktır. Ancak  mevcut verilerden bir kişinin 1’den fazla kooperatife üyeliğinin ayrıntıları hakkında  bilgiye ulaşmak pek mümkün değildir.  Bununla beraber, bir ülkede kooperatiflerin gelişmişlik göstergesi olarak   “kooperatif ortağı sayısı /ülke toplam nüfusu” ölçütü  önemli bir göstergedir.

770,000 kooperatif ofislerinde ve satış yerlerinde 12.6 milyon işçi çalışıyor

Araştırmaya katılan kooperatiflerin ofislerinde veya satış yerlerinde 12.6 milyon işçi çalıştırıldığı saptanmıştır. Bu rakam Ekvator’un yetişkin nüfusunun biraz üstündedir ve dünya nüfusunun % 0.02 düzeyindedir. Ancak bu rakama Çin’deki 982 400 tarım kooperatiflerinde çalışanlar dahil değildir.

Kooperatif varlıkları 20 trilyon US dolara, yıllık gelirleri de 3 trilyon US dolara ulaşmıştır

Geçerli en son yıl süresince tüm kooperatiflerin dünya ölçeğindeki yıllık geliri 2.98 trilyon US dolarına ulaşmıştır. Bu gelir 19.6 trilyon US dolarlık aktif varlık yoluyla gerçekleştirilmiştir.  Küresel düzeyde kooperatif gelirler birleştirildiğinde, Fransız ekonomisinden büyük, Almanya ekonomisinin ardından  dünyanın 5. Ekonomisi konumundadır. Bununla birlikte  kooperatifler genellikle yerel varlıkları  sahiplenen ve çalıştıran işletmelerdir. Dünyada  kooperatif ekonomisi ulusal gelirinin (GSYİH olarak)  % 10’unun üstünde olan 4 ülke bulunmaktadır: Yeni Zelanda  % 20, Hollanda % 18, Fransa % 18 ve Finlandiya % 14[5].

Faaliyet sektörlerine göre kooperatifler

Kooperatiflerin tüm sektörlerde  temsil edildikleri  küresel düzeyde vurgulanmıştır : bankacılık, sigortacılık, tarım, hizmetler, ticaret, emek kooperatifleri, konut, sağlık, eğitim ve sosyal.

Bölgesel ve küresel düzeyde kooperatifler

Kooperatifler hakkında ulusal düzeyde toplanan veriler, kıtalara ve bölgelere göre global  tabloların hazırlanmasına olanak vermektedir.  8 bölge (Aşağısahra Afrikası, Asya, Karaibler, Avrupa, Latin Amerika Orta-Doğu ve Kuzey Afrika, Kuzey Amerika, Okyanusya) içinde üç bölge dikkati çekmektedir :

-          Avrupa, kooperatif  (356,4 bin) ve ortak(368 milyon)  sayısı  bakımından,  Asya’nın ardından , ikinci sıradadır buna karşın, nüfusa göre ortak oranı %  45,55 ile oldukça yüksektir. Avrupa  kooperatif  istihdam (5 ,2 milyon) bakımından birinci, iş hacmi (yaklaşın 1,5 trilyon US doları) bakımından ikinci sıradadır. 

-          Asya, kooperatif (1, 9 milyon) ve ortak ( 484,1 milyon) sayısı bakımından 1. Kıtadır. İstihdam sayısı (4,3 milyon) bakımından ikinci, iş hacmi (653 milyar  US dolar +)  bakımından üçüncüdür.

-          Kuzey Amerika, iş hacmi (744 milyar US dolar +) bakımından  ikinci ve ortak sayısı ( 134,7 milyon) bakımından üçüncüdür.

Özetle küresel düzeyde kooperatiflerin ekonomideki etkinliğinin,  2008 krizinden bu yana hızla arttığı gözlemlenmektedir.

Kooperatifçi selamlarımla.

Dr. Ayhan ÇIKIN

Urla, 19 Haziran 2016


[1] DAES : Département des affaires économiques et sociales

[3] Bkz: Measuring the Size and Scope of the Cooperative Economy: Results of the 2014 Global Census on Co-operatives;  For the United Nations Secretariat Department of Economic and Social Affairs Division for Social Policy and Development; April 2014. http://www.un.org/esa/socdev/documents/2014/coopsegm/grace.pdf

[4] Daha fazla bilgi için bkz:  Dip not 3.

 
Toplam blog
: 174
: 482
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Şair ve bilim insanı (Tarım Ekonomisi). 1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. 1968'de asistan olarak girdiğ..