Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '17

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Küresel ısınma - iklim değişikliği

Küresel ısınma - iklim değişikliği
 

Merhaba,
 
Twitter ve kendi bloğumdan ingilizce paylaştığım bazı noktaları paylaşmak zorundayım. Kendimle yaşayabilmem için bunu yapmalıyım. Durumu ve olacakları anlayabilen her bireyin diğerlerine anlatması gereken insanı bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum.
 
Küresel Isınma veya İklim Değişikliği isimleriyle anılan nedir?
 
Öncelikle isimlendirmeden başlayacak olursak; bunun adı İklimin Çöküşüdür! Küresel Isınma veya İklim Değişikliği isimlerdirmesi tamamiyle yanlış olduğu halde, ilk isimlendirme olması ve insanların neden bahsedildiğini anlayabilmesi için değiştirilmemiştir.
 
Nasa başta olmak üzere yüzlerce bilim adamının ortak olarak imza attıkları ve anlaştıkları nokta şudur : İklim Çöküyor!
 
İkinci yanlış anlaşılma ise, dünyanın ısınacağı yani havanın sıcak olacağının anlaşılmasıdır. Oysa, tam tersi olacaktır ve olmaya başlamıştır. Hava soğuyacaktır. Dondurucu derecede soğuyacaktır. Toprak donacaktır.
 
Sizleri bir yığın teknik bilgiyle bunaltmadan kısaca özetlemek istiyorum. Aslında referanslar oldukça fazladır fakat okuyacağınızı sanmadığımdan, en sonda da birkaç referans bırakacağım. Yine de detayları okuyup öğrenmenizi ve çevrenize öğretmenizi dilerim.
 
Sanayi devriminden günümüze değin, toplam ısınma 1 C dereceye ulaşmak üzeredir (+0.87 C). Bu derece buzulların erimesine ve deniz seviyesinin artmasına yeterlidir. Bu etki en yoğun şekilde gulf stream'de (Atlas Okyanusunda başlayıp, Meksika Körfezinden, İsveç kıyılarına değin ulaşan sıcak su akıntısı) görülür. Etkileri saymakla bitmeyecek derecede çoktur. Temel etkileri şunlardır : Deniz suyu sıcaklığının düşmesine neden olur. Sıcaklık düştükçe gezegenimizin oksijen ihtiyacının %75-80'ini karşılayan fitoplankton'ların (phytoplankton) ölmeye başlamasına neden olur. (fitoplankton: bitkisel plankton'dur. Suya asılı yaşayan tek hücreli mikroskobik deniz canlılarıdır) https://www.sciencedaily.com/releases/2015/12/151201094120.htm İşler bu kadar basit değil elbette. Eko-sistem dediğimiz sistemin işleyişi inanılmaz karmaşıktır. Kitaplar dolusu okusanız bir bölümünü öğreniyorsunuz çünkü halen anlaşılmayan ve üzerinde çalışılan onlarca - yüzlerce detay konu var.
 
Isınmaya sebep olan sera gazı etkisi neden olduğuna göre, biraz da o tarafa bakalım. Sera gazları, co2 (karbon dioksit), ch4 (metan), o3 (ozon) dur. Atmosferdeki miktarlarının artması greenhouse effect yani sera gazı etkisi olarak tarif edilir. Yeryüzü ile Atmosferlerin üst katmanları arasında ısı sıkışmasına neden olur. Albedo düşmeye başlar. (Buzullar, güneşten gelen ısı ve ışınların yansıtılmasına neden olur. Buzullar eridikçe dünya daha koyu bir yere dönüşür ve albedo; yansıtma derecesi azalır). Böylece önce kimi bölgelerde ısı artarken, kimi bölgelerde düşer. Kimi bölgeler yoğun yağış alırken, kimi bölgeler kuraklaşır. Bunlar ilk +1 derece içinde yaşanır.
 
2 dereceye vardığımızda ki şu anki kirletme miktarımız aynı kalırsa 5-10 yıl gibi bir sürede ulaşacağız. Öncelikle su taşkınları ile tanışacağız. Kıyı şehirler su altında kalmaya başlayacak. Ardından tahıllarımız, tarım kaybolacak. Bitki örtüsünün yarsına yakınını kaybedeceğiz. Memeli hayvanların üçte biri ölecek.
 
Bu noktada aklımız başımıza gelse ve artık atmosferi kirletmeyi durdurursak dahi iklim çöküşü devam edecek. Ne zaman dengeye gelebileceğini kimse henüz hesap edemiyor. Yalnızca tedirginlikle on yıllar alabilir denebiliyor.
 
3 ve 4 dereceler, 2 dereceye ulaştıktan sonra inanılmaz hızlı olacak. Bitki örtüsünü tamamen kaybedeceğiz. Dünya kar topuna dönecek. Memeliler, buzul etkisindeki soğuklara dayanamayacak ve onlar da ölecekler.
 
Hava soğudukça, bizler ısınmak için daha fazla kömür (CO2), doğal gaz(CH4) kullanarak; daha fazla karbondioksit ve metan salınımına devam edecek olursak; önümüzdeki 10 - 25 yılda yaşanacak olanlar 5 - 10 yıla kadar düşebilir!
 
Peki ne yapabiliriz?
 
Yenilebilir enerji kaynaklarına geçişi çok ama cidden çok fazla hızlandırmalıyız.
Bu kolay bir iş değil. Bu nedenle İngilizce olarak bir çok çevrede paylaştığım önerimi burada paylaşmak istiyorum. Küçük gruplar kuralım. Fikirler üretelim. Üniversiteler, Liseler, Şirketler vs. Birbirimizle paylaşabileceğimiz portalları kullanalım. Dönüşümü pratik, ucuz ve en hızlı yapacak yöntemleri el birliği ile bulalım. Fakat yine de bu yeterli değildir. Aynı zamanda atmosferdeki karbondioksit ve metan seviyesini düşürmek zorundayız. Bunun için çeşitli fikirler var. Bir tanesi de bana ait. Bir dizi bakteri ile yapılabilir. Üretimi hızlı ve ucuz. Yüksek teknoloji gerektirmediğinden tüm ülkeler tarafından kolaylıkla uygulanabilir. Fakat bazı önemli laboratuvarlar ve üniversiteler tarafından test edilmeli.Sizlerin, hepimizin fikirlerine ihtiyaç var.
 

Karbondioksiti şekere çeviren Bakteri ile ilgili makale Nisan 2016 yılında paylaşılmıştı. CO2-fixing one-carbon metabolism in a cellulose-degrading bacterium Clostridium thermocellum Wei Xionga, Paul P. Linb, Lauren Magnussona, Lisa Warnerc, James C. Liaob,d, Pin-Ching Manessa,1, and Katherine J. Choua,1

 

Bu temel alınabilecek müthiş bir çalışmadır. Ancak CH4 ile ilgili çalışmalarla desteklenip greenhouse efekt etkisinin azaltılmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca dünya genelinde ücretsiz olarak paylaşılıp üretilmesinin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarına (güneş, rüzgar, deniz dalgaları vs) geçmemiz yalnızca gezegenimizi ve üzerinde yaşayan biz dahil milyonlarca canlıyı kurtarmakla kalmayacak aynı zamanda olağanüstü yan etkileri olacaktır. Örneğin, petrolün kullanımdan kaldırılması, ülkelerin lokalleşmesine ve ekonomilerinin global pazarın baskılarından kurtulmasını sağlayacaktır. Tarımın, global değil lokal ve doğal tekniklerle uygulanmasını sağlayacak ve de zamanla elektrikli makineli tarım ile birlikte insan gücüyle doğal tarıma doğru ilerlemeyi de hızlandıracaktır. Doğala doğru atılan ilk adım; ardından doğal ve temiz birçok adımı tetikleyecektir. Süpermarketler yerine yerel pazarlar ve yerel ürünler insanlara daha doğal ve tercih edilesi gelmeye başlayacaktır. Yerelleşme ve temiz enerjili makinelerin ve enerjinin kullanımının yaygınlaşması her ülkenin kendi içinde daha rahat kalkınmasına veya farklı bir deyişle kendi kendine yeter haline gelmesini sağlayacaktır. Elektrikli araçların kolaylıkla imal ediliyor olması uluslararası ticaretin baskını kendiliğinden kaldıracak fakat büyük markaların küçülmesine neden olacaktır. Bu gelişmeler banka ve finansman sektörüne de yansıyacaktır. Bankaların küçülmesine ve yerelleşmesine neden olacak; ardından ülkeler arası tek para birimi kendiliğinden tarihe karışacaktır. Ekonominin kurallarının yeniden belirlenmesi ülkelerin gelişmesinde GDP'nin tek sonuç olması durumu baskısına son verecektir. İşsizlik kendiliğinden tarihe karışan bir kavram haline gelecektir. 


Tek bir temel değişiklik ardından milyonlarca değişimin gelmesini sağlayacaktır!   

 

Lütfen farkındalığınızı arttırın. Sonra çevrenizin farkındalığını arttırın.

Geleceğimiz, çocuklarımız ve hayatlarımız için elinizden geleni yapın. 

Yenilebilir ve temiz enerjiye geçişimizi hızlandırmanın yollarını arayın.

Bu geçiş, bizleri global ekonominin baskısından, fakirleştirmesinden, kirletmesinden, öldürmesinden kurtaracaktır! 


Tüketim ve kültürel alışkanlıklarınızı mutlaka değiştirin!  Azaltın!

 

 

Umutla..

 
 
Bazı Referanslar:
 
The consequences of climate change
Scientific consensus: Earth's climate is warming
2 Degrees Will Change the World
How Global Warming Can Chill the Planet
Global Warming: A Chilling Perspective
Climate and Frozen Ground
What would 3 degrees mean?
warming world impacts by degree (pdf)
Impacts of a 4°C global warming
Why do glaciers matter?
Coarse climate change projections for species living in a fine-scaled world
 
Toplam blog
: 87
: 1739
Kayıt tarihi
: 04.08.10
 
 

Gökyüzünüz mavi, aklınız bilimle olsun. ..