Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Küresel ısınma hortlağı

Küresel ısınma hortlağı
 

"Pasifik ateş halkası" diye bilinen Endonezya' nın yer yüzündeki en fazla volkana sahip ülke olduğunu,

Pazartesi günü faaliyete geçen Java'daki Mount Kelud volkanının krater gölündeki suyu kaynatarak püskürttüğünü, haftalardan beri faaliyet geçmesinin beklendiğini, artan volkanik mağma hareketinin yer altında bloke olması nedeniyle artan basınç fazlalığının göl tabanını yükselttiiği ve şiddetli bir mağma püskürmesinin beklendiğini,

1990' daki en son patlamada en az 30 kişinin öldüğünü, 1919 da ise gölden yayılan su ile 5000 kişinin öldüğünü biliyor muydunuz?

Hiç burnunuz kanayarak uyandığınız oldu mu?

Belki size olmadı ama denizden 3700 metre yükseklikteki Tibet'te bu şimdi pek çok kişi için kaçınılmaz. Kurak geçen sonbaharın etkisiyle havada nem o kadar azalmış ki Tibetlilerin çoğunun uyurken burunları kanıyormuş.

Küresel ısınma hortlağının Japon Pirinç tarlalarına da uğradığını biliyor muydunuz?

Japonya'nın en değerli pirincini üreten ve bununla gurur duyan Unımona bölgesinde yazın oluşan ısı dalgalarının, sıcaklığı hızla yükselterek, daha düşük kalitede pirinç hasadına neden olduğunu,

17 kuşak boyunca ailesi bu bölgede Japonya'nın en değerli pirinci Koshihikare için optimum koşulların oluştuğu dağların arasındaki bu çok sıcak ve yeterince soğuk platoda tarım yapan Takamura'nın da iklimlerin değiştiğini ve son bir kaç yılın en sıcak yıllar olduğunu söylediğini, bu yıl daha iyi ürün alabilmek ve ürünü yakan ısıdan koruyabilmek için daha fazla sulama yaptığını,

mevsim ortalama sıcaklığının önceki on yıla göre Japonya' da 0.2 ile 1 santigrad derece arasında artış gösterdiğini,

bu ürünün hasat edildiği sıcaklık artışının tanelerin henüz olgunlaşmadığı dönemde rastladığı dış kabuğunun süt beyazı renginden kolaylıkla anlaşıldığını,

pirinç başağının ortaya çıkmasında 20 gün kadar sonra meydana gelen yüksek sıcaklıkların çok daha kritik olup taneciklerin gelişememesine neden olduğunu,

Japonya'da pirincin son 2500-3000 yıldan beri ekildiğini, bir kase pirincin her Japon öğününde yeri olduğunu,

kişi başına geçen yıl (2006) 135 kg olan yıllık tüketimiz 1962 deki yüksek kullanımın %48 i olduğunu,

pirincin Japonya'nın her köşesinde Tokyo'da bile ekildiğini fakat küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgenin güneydeki Kyushu adası olduğunu,

ürün geliştirme bölümü başkanının geçen yıllardaki yüksek sıcaklıkların pirincin kalitesini kötüleştirdiğini söylediğini,

sıcak koşullara daha uyumlu yeni pirinç türlerinin ekimine başlandığını, Nikaromu denilen bu yeni türün tesadüfen geliştirildiğini,

projenin başlangıcında amaçlananın daha yüksek verim ve saf tanecikler almak olduğunu, fakat projenin gelişimi sırasında sıcaklığın yükselmesinin sonucunda yüksek sıcaklığa dayanıklı tür elde edildiğini ve yeni tür pirincin toplam üretimin %3-4 ünü oluşturduğunu,

fakat Tokyo'daki önemli bir restoranın şefinin "son yıllarda pirinçlerin eski tadının kalmadığını" söylediğini biliyor muydunuz?

"Zengin Uluslar" ın sera gazı yaymasının ( emisyonunun) daha fazla olduğunu biliyor muydunuz?
o da gelecek bloğumun konusu olacak.

* Kaynak:
planetearth
http://www.reliefweb.int/rw/rwb.nsf/db900SID/PANA-78NCUQ?OpenDocument&RSS20=03

foto: http://www.boston.com/news/world/asia/articles/2007/11/03/indonesias_volcano_mt_kelud_erupts_official/

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..