Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '18

 
Kategori
Küresel Isınma
 

Küresel Isınma ve Sonuçları

Küresel Isınma ve Sonuçları
 

Fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve sanayi süreçleri gibi çeşitli insan etkinlikleri ile atmosfere salınan sera gazlarının atmosferdeki birikimlerindeki hızlı artışa bağlı olarak, şehirleşmenin de katkısıyla doğal sera etkisinin kuvvetlenmesi sonucunda, yeryüzündeki ve atmosferin alt bölümlerindeki (alt troposfer) sıcaklık artışına “Küresel Isınma” adı verilmektedir. Son yıllarda atmosferde çeşitli insan aktivitelerinden kaynaklanan nedenlerle karbondioksit, metan, ozon azot monoksit gibi gazlardan oluşan sera gazları, yeryüzü sıcaklığında belirgin artmalara sebep oluyor. Sera etkisinin artması, troposferin ısınmasında, stratosferin de soğumasında en önemli etken olarak gösteriliyor.

 Küresel ısınma iklim değişikliklerine sebep olarak, şiddetli kasırgalar ve sellere neden olurken, uzun süreli kuraklıklar ile de çölleşmelere neden olmaktadır.  Kutuplardaki buzulların erimesi kıyı kesimlerin tamamen sular altında kalmasına sebep olacaktır. Bu da dünyadaki yaşanabilir alanı daraltacaktır.

Karlı dağlardaki ısı değişimleri nedeniyle sık sık çığlar oluşacak ve çevresindeki yerleşim yerlerine tehlikeye sokacak. Su kaynaklarının hızla tükenmesi sonucu susuzluk baş gösterecek. Sıcaklık artışları kuraklık, çölleşme ve orman yangınlarına neden olmaktadır.

Küresel Isınmaya Karşı Alınacak Önlemler:

1-Sanayi alanlarında fabrikalara filtreleme sistemleri kurulmalı. 2-Çevre temiz tutulmalı. 3-Ormanlar çoğaltılmalı, tahrip edilmemeli. 4-Çevre korunmalı. 5-Doğal ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı. 6-Teknolojik araçlar daha az kullanılmalı. 7-Taşıtlar daha az kullanılmalı. 8-Taşıt sistemlerinde filtreleme teknolojileri kullanılmalı. 9-Geri dönüşüm ve geri kazanım tesislerine yer verilmeli. 10-Daha doğal beslenme, barınma ve korunma yolları seçilmeli.

Erzurumlu Dedeye sormuşlar: “Dede küresel ısınma hakkında ne düşünüyorsun?” Dede cevaplar: “Vallah gardaş sobanın yerini heç bir şey tutmir.”

Küresel ısınma her geçen gün artmaktadır, bu nedenle küresel çözümler üretmek zorundayız. Sağlıcakla kalınız.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..