Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Küresel ısınmaya bireysel çözüm önerileri...

Küresel ısınmaya bireysel çözüm önerileri...
 

Küresel ısınma bizim olduğu gibi tüm dünyanın en önemli sorunlarının başında geliyor.

Bireysel olarak Küresel ısınmanın etkisini azaltmak için ne yapabilirim diye düşünürken, bu konuda uzmanların önerilerini de içeren bir yazı önce ilgimi, sonra dikkatimi çekti.

Yazıyı büyük bir heyecanla okurken, bu güne kadar benim de bir kenara aldığım notlarla büyük ölçüde örtüştüğünü gördüm.

Bu önerileri maddeler haline getirip, sizlerle paylaşmak istedim.

Küresel ısınmanın önüne geçmek için bireysel olarak alabileceğimiz önlemleri şöyle sıralayabiliriz;

— Ampulümüzü değiştirmek: Standart akkor ampulümüzü tasarruflu ampul ile değiştirirsek, yılda 75 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirmişiz. O halde hemen ampulleri değiştirmekle işe başlayabiliriz. Yalnız bu tasarruf, bakanların enerjiden tasarruf sözleşmesi gibi göstermelik bir hareket olmasın. Biliyorsunuz bu protokol imzalanırken, salonda ne kadar ampul varsa yakmışlardı!
— Arabayı daha az kullanmak: Her zamankinden daha sık yürüyüp, bisiklet kullanmak ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmaya özen göstermeliyiz. Araba kullanmadığımız her iki kilometre için 0.75 kg. karbondioksit gazından tasarruf edebilecekmişiz. Haydi, o zaman arabaları bir kenara bırakıp, diğer toplu taşıma araçlarına!
— Geri dönüşüme katkıda bulunmak: Evimizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda bin 200 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirmişiz. Kullanabileceğimiz eşyalarımızı son haddine kadar kullanmak da küresel ısınma ve çevre konusunda insanlığa katkı yapıyor. O halde kullandığımız her şeyi daha dikkatli kullanalım.
Arabalarımızın lastiklerini kontrol etmek: Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldığımız yol % 3 oranında artarmış. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kilo karbondioksiti atmosferimizden uzak tutarmış. Her halde araba sahipleri bu kadar basit bir katkıyı yapmak için burun kıvırmazlar.
Daha az sıcak su kullanmak: Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg., giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirmişiz. Hele bizim gibi Akdeniz bölgesinin en sıcak bölgelerinde yaşayanlar için bunun bir görev olması gerektiğini düşünüyorum.
— Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçınmak: Çöpümüzü % 10 oranında azaltarak 600 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirmişiz. Biliyorsunuz, ambalaj ve yapılan reklama göre alacağınız ürünün fiyatı artmaktadır. Ambalajın iyi ve kalın olması, o mamulün kalitesini hiçbir zaman arttırmaz!
— Su ısıtıcımızın ayarı: Isıtıcımızın ayarını kışın iki derece aşağı, yazın iki derece yukarı ayarlamalıymışız. Bu basit ayarlamayla yılda bin kg. karbondioksit tasarrufu sağlayabilirmişiz. Bizlerin yaptığı gibi Güneş Enerjisinden yeterince yararlanmanızı tavsiye ediyorum.
— Bir ağaç dikmek: Bir ağaç ömrü boyunca bir ton karbondioksit emermiş. Böylece hem yeşillik elde edip, hem de doğanın temizlenmesine katkı yapmak bir insanlık görevi olsa gerekir!
— Çözümün parçası olmak: Harekete geçmek ve daha fazla bilgi almak için değişik kaynaklardan lütfen yararlanın. Ben ne yapabilirimde temiz bir doğaya katkı yapabilirim diye düşünerek, bulduğunuz fikirleri toplumla paylaşın.
Çevrenizdekilerin çevre konusunda bilgi sahibi olması için çaba sarf edin. Bu konuda bildiklerinizi herkese anlatın. Ayrıca küresel ısınmayla ilgili bildiklerinizi çevrenize anlatın. Onların bildiklerinden yararlanın.

Eğer benimde çevreye ve Küresel Isınmaya bir katkım olsun diyorsanız, yukarıdaki şıkları hemen uygulamaya geçirin.

Birkaç yıl içinde Küresel Isınmanın nasıl alt edildiğini göreceksiniz!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..