Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '08

 
Kategori
Siyaset
 

Küresel mali kriz üzerine

Küresel mali kriz üzerine
 

LEHMAN BROTHERS


Kriz geliyorum diyor. Ancak sesi uzaktan hoş geliyor olsa gerek ki henüz hükümetten bir önlem paketi yada onun gibi bir şey göremiyoruz. ABD'de patır patır asırlık şirketler patlıyor örneğin Lehman Brothers, çok uluslu bir şirkettir kendisi fakat battı. Bu şirketin cirosu bir çok ülke satın alır durumdaydı varın büyüklüğünü siz düşünün.

Kredi krizidir bu yaşanan bankalar kredi alamıyor, aracı kurumlar kredi alamıyor, bankalar kredi veremiyor, yatırım yapacak adam kredi bulamıyor vs. olayların yaşattığı bir kriz ortamı. Piyasalara olan güven sarsılıyor finans işinde olanlarda güven negatif yöne dönüyor böylece sert satışlar oluyor borsa değer kaybediyor. ABD'de çok kaba tabirini böyle yapabiliriz.

Peki bizi etkiler mi, evet etkiler. Bu işin 700 milyar dolarla kapatalılamayacağı uzmanlar tarafından söyleniyor ama umarız kapanır ve biz etkilenmeyiz. Ancak gerçekçi olalım bu kriz derinleştiği takdirde Avrupa bankaları ABD bankalarında kredi alamayacaklar ve bizim bankalarda böylece Avrupa bankalarından kredi alamayacaklar çünkü Avrupa'daki bankalarda para olmayacak. Bu durumda reel sektörümüz yatırım ya da işlerinn devamı için bankalarımızdan kredi alamayacaklar ve böylece daralma başlamış olacak yani kriz ortamı başlayacak, işten çıkarmalar, yatırımların azalması, yüksek enflasyon, cari açık kabaracak vs bildiğiniz kriz ortamı işte.

Ne yapmalı. Hükümet mali disiplini elden bırakmamalı harcamaları kısmalı ve kısır tartışmaları bırakıp gerçek sorunumuz ekonomiye el atmalı tabi bu kadar basit değil çok şey yapmalı.

 
Toplam blog
: 11
: 1287
Kayıt tarihi
: 25.02.07
 
 

23 yaşında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyaset Bilimi 4. sınıf öğrencisi. Bilgi Üniversitesi Sulh K..