Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Küresel sermaye

Küresel sermaye
 

Küresel Sermaye


Neden ekonomisi güçlü bir ülkede dolar bu kadar sert düşüp, çıkıyor. Ne çıkışı, ne de inişi akıl ve hesap işi değil gibi görünüyor.
 
Küresel sermaye, ülkelerde kendilerine hizmet edecek iş adamlarına maddi yardım yapar. Bu maddi yardımlar sayesinde bulunduğu ülkede büyük bir ekonomik güç olurlar. Bankalara, gazetelere, medyaya girerler, özel kolejler, vakıf üniversiteleri kurup, zeki beyinleri sistemden alıp kendilerine bağlar, yurt dışına gönderir, dil öğrenmelerini sağlarlar. Verdikleri medya desteğiyle halkın gözünü boyar, her yere kendi adamlarını getirirler ve bu yerlerde bunların çıkarları doğrultusunda yönetilir. Bir çok ülke bu şekilde yönetiliyor. 
 
Rusya'yı da ele geçirmeye çalışan küresel sermaye Putin'in gazabına uğradı. Putin geçmişte profosyonel bir KGB ajanıdır ve Rus derin devleti tarafindan siyasete atılması sağlanmış, önce belediye başkanı olarak göreve başlamış sonrada Rusya devletinin başına geçmiştir. Putin bunlara hapis cezası vererek şirketlerine de el koydu. Küresel elit tabakasının yönettiği devlet sayısını binlere çıkartıp daha kolay bir şekilde dünyayı yönetmek istediği ve bunun için her mücadeleyi verdikleri, yine dünyaca bilinen bir gerçektir.
 
Burger King, Mc Donalds, Starbucks vs. gibi firmalar ülkemizde en yüksek ciroyu yapıyor, kazandıkları parayı da yurt dışına çıkartıyorlar. Ayrıca halk sağlığını da olumsuz yönde etkileyip, ilaç sektöründen büyük paralar kazanıyorlar.
 
Eskiden kasap, bakkal, manav, kırtasiye gibi küçük esnaflar vardı. Günümüzde ise Bim, A101, Koçtaş, Migros, Carrefour vs. gibi yerler var. Halk buralarda asgari ücrete çalışıp kirasını, faturalarını ödemekte zorluk çekiyor. Patronları ise servetlerine servet katıyorlar. Devletler de kapitalizmle, sözde kurumsallaşmayla böyle ele geçiriliyorlar.  
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..