Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

Kürt Bayrağı (!) Diyarbakır semalarında!

Kürt Bayrağı (!) Diyarbakır semalarında!
 

2010 yılında başlatılan ve hala içinde ne olduğu tam olarak açıklanamayan ‘Kürt açılım’ süreci artık meyvelerini vermeye başladı…

Kürt Açılımı’nın yeni boyutu, günlerden beri basının renkli sayfalarını süslüyor. Buna kimse sesini çıkarmıyor. Tıpkı Habur’daki ‘Kahramanları karşılama töreni’ ve kurulan ‘Çadır Mahkemeleri’ gibi…

Diyarbakır’da İran, Irak ve Suriye’deki Kürtlerin katılımıyla yapılan “Kürt Dil Konferansı”nda, cuma günü “Ey Rakip” adlı Kürt marşının okunmasının ardından dün de Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin resmi bayrağı açılarak, bu ülkede kimlerin gözü olduğu ortaya konuldu!

Açılışta İstiklal Marşının yerine okunan ve benim ilk defa duyduğum ‘Ey Rakip’ isimli marş hep bir ağızdan okunmasına ve bu buluşmanın adının ‘Kürt Dil konferansı’ olmasına rağmen, bir türlü dil birlikteliği sağlanamamış. Toplantıya katılanların ne dilleri, ne de lehçeleri birbirini tutuyor. Ancak adı ‘Kürt Dil Konferansı!’

Tabi birde Kuzey Irak’ta kurulan Kürt Devleti’nin ülkemizde yaptığı etkinlikler var. Bu etkinlikler sadece bayrak asmakla sınırlı değil. Kendilerine “Dicle Fırat Diyalog Grubu” adını veren bir grup, 1 Mart 1979’da hayatını kaybeden Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani’nin babası Mustafa Barzani için anma programı düzenlemiş.

Etkinlikte Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin resmi bayrağı ve Mustafa Barzani’nin fotoğrafı asılırken, Türk bayrağına yer verilmeyip, onun yerine Kuzey Irak’ın kullandığı, sözde Kuzey Irak Kürt Devletini simgeleyen bayrak açılmış ve göndere çekilmiş!

Kendi ülkesinde bile fazla ilgi görmeyen Mesud Barzani’nin babası Mustafa Barzani için düzenlenen törenlerde, Mustafa Barzani’nin Kürtler için “büyük bir kahraman” olduğu vurgusu ön plana çıkartılmış.

Bazı katılımcıların söylediği şu sözler gerçekten manidar. “Kuzey Irak’a 2 hafta önce gittik. Kürt bayrağının dalgalandığını görünce çok duygulandım. Memurluk yaptığım zaman bile kravat takmadım. Ancak bugün Kürdistan bayrağını açtığımız için sevincimden kravat taktım. Kalbimizden geçen o ki; Kürdistan bayrağı 4 parçadaki Kürdistan’da (Irak, Türkiye, Suriye, İran) dalgalansın. Biz de Türkiye’de yaşayan Kürtler olarak ilk kez Kürdistan bayrağı astık. Arap, Türk ve Acem kardeşlerimiz korkmasın! Kürdistan bayrağı kimseye zarar vermez tam aksine fayda verecektir.”

Kürt marşı olarak bilinen “Ey Rakip” marşıyla açılışı yapılan “Kürt Dil Konferansı”nın birde sonuç bildirgesi var.

Bildirgeyi; BDP Van Milletvekili Özdal Üçer okumuş. Bildirgeye göre, “Kürtlerin birbirini anlaması ve ulusal bir bilincin oluşması için tek bir alfabeye ihtiyaç varmış.”  

Tabi birde bu konferansın en önde gelenlerinden DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün söylemleri var.

Ne diyor Ahmet TÜRK?  

Dünya bilsin ki artık Kürtler köle olarak kimliksiz yaşamayı kabul etmemektedir. Gün özgürlük ve birlikte olma günüdür.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ne diyor?

Dil temeldir ve bir halkı halk yapan mayadır.

Fazla söze gerek var mı?

Bu resim ve söylemler, bu ülkenin bölündüğünün açık bir göstergesi değil mi?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..