Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '10

 
Kategori
Güncel
 

Kürt sorunu(!) ve Kılıçdaroğlu 1/4

Kürt sorunu denilen konuda, Kılıçdaroğlu’nun konuşması, bir koşullanmışlık içine girildiğini gösterdi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında Kürt sorunundan bahsetmediği eleştiri olarak söylenen bir şey oldu. Oysa, Kılıçdaroğlu, net bir şekilde bu konudan bahsetti. Sadece, alışılagelmiş ve bir politik yorum içeren terminolojiyi, ya da kavramsal çerçeveyi kullanmadı.

Bu kavramsal çerçeveyi kullanmadığı için Kürt sorunundan bahsetmedi denildi.

İdeolojiler, ya da izmler ve öğretiler bir söyleme sahiptir. Bu söylem de, bir kavramsal çerçeveye oturur. Dolayısıyla her görüş, kendini bu çerçevede ifade eder. Siz farklı bir görüş sahibi iseniz farklı bir terminoloji kullanırsınız.

Örneğin, AKP, ‘demokratik açılım’ diye bir politik söyleme sahip. Şimdi, bir muhalif, bu 'demokratik açılım' söylemine karşı çıktığında, siz, o kişiye demokrat değil diyorsanız, aslında o kişinin sizin gibi düşünmek zorundu olduğunu yansıtıyorsunuz demektir. Bir muhalif, AKP’nin ‘demokratik açılımını’ benimsemeden de, demokrasiyi savunabilir, ve hatta, bu ‘demokratik açılım’ söyleminin anti demokratik olduğunu dahi gösterebilir, eğer öyleyse.

Kılıçdaroğlu konuşmasında, bilinçli olarak, belli bir siyasal yaklaşıma ya da teze ait olan bir kavramsal çerçeveyi kullanmaktan kaçındı. Onun bu yerinde ve teorik tutumunu, demokratik açılımdan bahsetmedi, Kürt sorununu konu etmedi diye yorumlamak, eğer art niyetli değilse, bu konuya tek taraflı bakış açısının yarattığı bir koşullanmadan kaynaklanıyor.

Diğer blogun konusu: Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunu konusundaki yaklaşımı

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..