Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '09

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kürt sorunu'na ekonomik çözüm.

Kürt sorunu'na ekonomik çözüm.
 

Güneydoğu'nun kalkındırılması için, Kuzey Irak'a yapılan ekonomik ve eğitim ile ulaştırma altyapı yatırımlarının aynısı Mardin'den öte yapılsaydı olmaz mıydı?

Kuzey ıraka hatta daha orta ve güney'e gönderilen ihtiyaç maddelerinin, üretilebilenlerinin bu bölgede üretecek fabrikalar kurulsaydı olmaz mıydı?

Son yıllarda Kuzey Irakta yatırım yapan Türk iş adamlarının oradaki imkanları güneydoğudaki beş ilde bizim Devlet imkan ve destek sağlasaydı da burada yatırım yapsalarda, oradan ihracat yapsalar, kötü mü olurdu.?

Liberal ekonomide devletin her yerinde aynı sistem olacak deyip, illa devlet yatırımlardan vaz mı geçmelidir. Özel sektör yapmıyorsa devlet yaparsa ne olur. Şartlar oluşunca yine özelleştirme yapılabilir.

Geç mi kalındı ?

Hayır yanlışın neresinden dönülürse veya farkına varılırsa yine kazançtır.

Şimdi gündemde seçim de varken, tam da yeniden bir yatırım hamlesine fırsat vardır.

Irak'ın ve özellikle kuzey ırakın ihtiyaçları ne ise bu durumun tesbiti ile bu malları üretecek sanayi tesislerini bu bölgede teşvik ve yapmak için devlet hemen harekete geçmelidir. Hava alanından demiryoluna, otoyola kadar ulaşım tesisleri ve diğer tüketim maddeleri fabrikaları ile enternasyonal bir üniversite.

En basit ve hemen uygulamaya koyulabilecek ekonomik aktivite ise gümrük kapısı civarında açık pazar kurmaktır. Tıpkı bayramlaşma alanı gibi, semt pazarı gibi pazar oluşturulmalı. Paralı ticaret yanında takas usulü bile geçerli olmalıdır.

Bu pazara iki taraflı sadece kimlik kontrolü ile girilip çıkılabilmeli. Bu sayede Şırnak ve çevre yöre halkı ekonomik olarak fiilen desteklenmiş olacaktır.

Barış ve huzur rüzgarları esecektir. Hali hazırda yöre halkı ticari bakımdan ihracatcılar dışında ekonomik-ticari olarak pasifsize durumda olup mağdur ve yoksuldur. Bu proje birden çok sınır pazarı şeklinde de uygulanabilir.

İki yıl önce Uludere yolunda ikindi vakti en az 250 lik katır sürüsünü takip ederek ilçe merkezine varmıştım. Öğrendiğime göre bu katırlar sınır da kaçak ticarette kullanılıyor ve kiraya veriliyormuş. Bu terör ortamı içinde bu sınır kaçakçılığı hiç düşünelebilir mi?

İşte insanların normal yaşam ve kazanca kavuştulması garekliliğinin resmi!

Eğer siyasiler gerçekten birlik, bütünlük istiyor ve söylemlerinde samimi iseler, şimdi işe koyulmalılardır.
 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..