Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '21

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Kürt sorunu

  Kürt sorunu

Toplumsal barışın teminatı vatandaşların aidiyet haklarını kabul etmekle başlar olarak ve kişiler saygı çerçevesinde birbirlerinin haklarına azami ölçüde dikkate almakla tesis edilebilir.

Toplumdaki asayiş için norm üretmek kaçınılmazdır, lakin norm fazlalığı başka sorunlar beraberinde getirir. Kanunların çok olduğu yerlerde ahlak sorunu var demektir.

Günümüze kadar gelen Peygamberimizin diplomatik mektupları bizlere yeni ufuklar açıyor,  mektuplar besmeleyle başlar kendilerini hak dine davet eder akabinde şayet kabul ederseniz şu anki mevcut haklarınızdan asla bir şey kaybetmeyeceksiniz ve mevcut başkanı da başkanlığını devam etme teminatını verirmiştir Allah Resulu.

Hem peygamberimizin hayatta olduğu dönem hem de daha sonraki kurulan gerek beyliklerde olsun gerekse de kurulan büyük imparatorluklar herhangi hak ihlaline müsaade vermemiş bir asimilasyona gidilmemiştir.

19. ve 20. yy kurulan ulus devletlerinde aynı zamanda asimilasyonlar devri demek yerinde olur, Osmanlı topraklarında kurulan devletlerde maalesef bundan nasibini aldılar.

Mesela balkanlarda bunun bariz örneği gösterilebilir kırım ve daha bir çoğu, maalesef bundan memleketimizde nasibini almadı değil. Kürtler Hz Ömer zamanında Müslüman olmuşlardır ve her zaman İslam ümmetinin bir parçası durumundaydılar, cihad meydanlarında Kürtleri görüyoruz Selahaddini Eyyübi bunun bariz bir örneğidir.

İlim alanında birçok Alimden bahsedilir, İbn Esir, ibn Teymiye, Seyfeddin El-Amidi ve daha bir çoklarından adlarını ve ortaya koydukları eserlerden bahsetmemiz mümkündür.

Bu insanlar gündelik hayatında Kürtçeyi konuşuyorlardı ama ilmi de Arapça yapıyorlardır, hepsi merkezi yönetime bir itikat aşkıyla bağlıydılar.

1930 larda yasaklanan Kürtçeyi yok edemediler edemezlerdi de Kürtler kadim bir halktır, örfü ananesi olan bir millettir, nitekim Osmanlı imparatorluğu o bölgeyi Kürtlere atfen Kürdistan olarak kendi topraklarında özgürce ve herhangi bir asimilasyona uğramadan hayatlarını idame etmişlerdir.

Yasaklar daha fazla taraftar toplandığı tarih ile sabittir, yasaklığın olduğu yerle de özgürlüklerden bahsedilmez.

Kürler kurtuluş savaşında   düşmana karşı ön cephede yer almış ve şehit vermiş bir millettir. Adamlar hala kendi kimliklerini dile getirmekten zorlanıyorlarsa ortada bir sıkıntı var demektir.

Doğuştan gelen haklar bakidir, kanun maddeleri olanları izole edemez.

Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli olanınız, O’ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, her şeyden haberdardır.

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..