Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '16

 
Kategori
Güncel
 

Kürt sorununu neden çözemiyoruz?

Kürt sorununu neden çözemiyoruz?
 

Her sloganın altını doldurmak gerekir!


Yaklaşık 100 yıldır Kürt sorunumuz devam ediyor. İttihat-Terakki'nin erken ulusçuluk çalışmalarıyla başladık, hala devam ediyoruz. Yasaklar, sürgünler, isyanlar, müzakereler, şehitler, gaziler, yetimler... Yine de bitmedi, devam. Niye çözemiyoruz? Bence, bir Türklere bakan yönü var, bir de Kürtlere.

Biz Türkler Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı sürecinde Kürtlere verdiği sözleri görmek istemiyoruz. Hadi dedik şartlar savaştan sonra değişti. Bari Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerini verelim, onları yok saymayalım. Onları kimlikleriyle beraber kabul edelim! Bunu yapmak için ulus-devlet anlayışının gevşetilmesi gerekir. Ulusçuluğun mucidi Fransa bile 2000'lerden sonra bazı bölgelere yerel haklar tanıdı! İlginç. Ülke bölünmedi üstelik! Barış için Kürtler silah bıraksın, bizden bişey istemesin, zaten neleri eksik? gibi basmakalıp sözlerin Türklerin gazını almaktan başka bir işe yaramadığı açık. Ayrıca Kürt sorununu sadece PKK eksenli de görmek yanlış. Çünkü Kürtler PKK yokken de isyan ediyordu! Hadi birinde İngiliz kandırdı, diğerinde ağa, öbüründe şeyh... Kabul etmek gerekir ki, Kürt sorununun etno-politik boyutları da var ve bunlar oldukça önemli.

Kürtler cephesinde de işler karışık. Bir tarafta "ben anadilde eğitim hakkı ve anayasada Türklerle eşitlik istiyorum" diyen halk, diğer tarafta "yönetilebilir bir sosyalist Kürdistan'dan başka bir şey istemiyorum" cümlesini açıkça söyleyemeyen PKK! Yine, marjinal dindar, sosyalist, milliyetçi başka azınlık gruplar da bağımsız Kürt devletinden başka bir şeye razı görünmüyorlar.

Devlet barışta ana sorumluluk sahibidir. Çünkü halk vegisini ve bazı temel haklarını devlete sorunlarını çözsün diye verir. İkincisi, terör gruplarının barış masası kurduğu nerede görülmüş? Barış görüşmeleri maliyet artmadan başlamalı. Suriye ve Irak'ta Kürtlerin kazanımları artıkça Türkiye'nin Kürt sorununu çözmek için ödemesi gereken maliyet artıyor. Mucitleri bile ulus-devlet ilkelerini postmodern topluma göre yeniden dizayn ederken bizim ayağımıza bağ olmamalıdır. Ayrıca PKK kandan beslenir ve bu çatışmaların uzaması kendi marjinal kitlesini büyütmesine imkan tanır. Türk-Kürt kamuoyunda çoğunlukla Kürt ulusalcıların sempatizan-siyasi kitlesinin zayıfladığı söyleniyor. Ama bence örgüt için bu hiçbir anlam ifade etmiyor. Onlar bunu Erdoğan'ın söyleyeceği en doğru cümleyi bile manipüle ederek geri kazanabilirler (Kobani düştü düşüyor sözü gibi). Diğer taraftan marjinalleşen Kürt gençleri devletin kazanması oldukça zor. Dolayısıyla PKK için sürecin uzaması veya daha fazla üyesinin ölmesi pek sorun değil. Bu onlara yeni üyeler olarak geri dönüyor/bu zamana kadar da hep döndü!!!

Sorunu çözmek için Türklerin, Kürtlerin anadilde eğitim hakkı, anayasal eşitlik ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi meselelerini kabullenmesi gerekiyor. Sözde değil zihniyette de bunu benimsemek şart. Diğer taraftan PKK'nin sosyalist Kürdistan hayali yerine Kürt toplumun isteklerine daha uygun görünen demokratik hakları pazarlık konusu yapması gerekir. Kürt ulusalcılar devlet isteklerinden vazgeçtiklerini sıklıkla söyleseler de son KCK ve DTK bildirilerinde de açıkça ne istedikleri ortada. Orada "ben demokratik özerklik istiyorum" diyor ama metnin satıraraları bağımsızlık diyor! Şu an Irak ve Suriye'de IŞİD'le savaşmak için Kürtlere ihtiyaç duyan küresel aktörlerin desteğini alan Kürtlerin bu istekleri makul görülebilir. Ama İran, Rusya, ABD vb. açıkça bölgede sınırların değişmesini istemediklerini belirttiler. Zaten Suriye'de Rusya ve İran ülkenin toprak bütünlüğü için savaşırken Kürtlere istediklerini vermesi pek olası görünmüyor. İran ayrıca kendi iç sorunu olan Kürtlere Suriye'de veya Türkiye'de özerkli-federalizm-kanton hakkı tanınmasını kabul etmemektedir.

Türk kamuoyu, Kürtlerin meşru haklarını verme konusunda can-ı gönülden evet demedikçe barış yapmak zor. Kürtlerin de reel sosyo-politikayı görüp masaya bu şekilde oturması gerekir. PKK'nin ve bazı küçük grupların dayatmaları sorunu çözümsüzlüğe mahkum eder. 

Geçen yıl İrlandalı bir profesör, "bu kadar sosyal sorunu olan bir ülkede niye üniversitelerde barış bölümleri yok, anlayamıyorum! demişti. Evet barış için de eğitim şart! 

 
Toplam blog
: 17
: 489
Kayıt tarihi
: 01.02.16
 
 

Aslen Trabzonlu, İki çocuk babası din sosyoloji alanında Dr.   Yakın dönem Kürt toplu..