Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kürtaj ameliyatı

Kürtaj ameliyatı
 

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması ya da kendiliğinden meydana gelen düşüklerin temizlenmesi ya da herhangi bir tıbbi zorunluluk sebebiyle gebeliğe son verilmesi durumlarında kürtaj ameliyatı uygulanmaktadır. Kürtaj, cerrahi bir operasyondur. Bu sebeple de anestezi yöntemlerine başvurulmaktadır. Kürtaj işleminden önce rahim ağzının genişletilmesi gerekebilir. Daha sonra ise rahim içi vakum yöntemi ile temizlenmektedir.
 
Rahim içine kanül biçiminde ince tüpler uygulanır. Ardından vakum etkisi yaratılarak aspirasyon yöntemi ile gebelik tahliye edilebilir. Bununla beraber rahim içinde parça almak ya da endometrial biyopsi de yapılması gerekebilir. Bu işlemler için de kürtaj ameliyatına başvurulmaktadır. Bu işleme, probe kürtaj adı verilmektedir. Günümüzde teknolojik imkanların gelişmesi sayesinde, kürtaj oldukça güvenli ve başarılı şekilde uygulanabilmektedir.
 
Kürtaj ne zamana kadar yapılabilir? Yasal süre nedir?
 
Kürtajın istenmeyen gebeliğin sonlandırılması amacıyla uygulanması durumunda; yasal olarak gebeliğin 10. Haftasında kadar kürtaj ameliyatı yapılabilmektedir. Bu aşamada; gebelik haftası son adetin ilk günü hesaba alınarak yapılmaktadır. Bununla beraber kadın hastalıkları ve doğum uzmanı da bu tarihi yaptığı ultrason ve ölçümlerle teyit etmelidir.
 
Kimler kürtaj yaptırabilir?
 
Şayet kadın 18 yaşından büyükse yani reşitse ve bekarsa, herhangi bir kişiden ya da kurumdan izin almadan yalnızca kendi hür iradesi ile kürtaj yaptırabilmektedir. Ancak kadın evli ise kürtaj ameliyatının yapılabilmesi için eşinden onay alması gerekmektedir. 18 yaşından küçük olan kişilerin anne ve babasından ya da yasal velisinden imzalı onay alması gerekir. Ancak 15 yaşından küçükse adli merciler dışında kimse kürtaja onay verememektedir.
 
Vakum aspirasyon küretaj:
 
Kürtaj günümüzde vakum yöntemiyle uygulanmaktadır. En yaygın uygulanan yöntemin vakum yöntemi olmasının sebebi ise daha güvenli olmasıdır. Plastik enjektörler ve ince plastik boru yardımı ile kanül adı verilen aletler kullanılmaktadır. Gebelik, vakum ile emilir ve rahimden alınır. Bu sayede daha az riskler ve daha kolay bir şekilde kürtaj ameliyatı tamamlanır. İşlem yaklaşık olarak 15 dakikada tamamlanmaktadır. Hastaya lokal ya da genel anestezi uygulanabilir.
 
Kürtaj işleminin aşamaları:
 
Kürtaj ameliyatından önce ultrasonografi ile hamileliğin haftası ve canlılığı kontrol edilmektedir. Daha sonra ise hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum adı verilen muayene aleti vajinaya yerleştirilir. Ardından vajina ve rahim ağzı anti septik solüsyonlarla temizlenmektedir. Bu sayede enfeksiyon riski minimuma indirilir. Bu aşamadan sonra anestezi uygulamasına geçilir.
 
Şayet hasta lokal anestezi tercih etmiş ise yalnızca rahim ağzına iğne yapılır. Genel anestezi uygulanmışsa damardan ilaç verilir. Bu işlemin anestezi uzmanı tarafından yapılması gerekmektedir. Daha sonra ise vakum yöntemi ile gebelik sonlandırılır. İşlem tamamlandıktan sonra son kontroller yapılır ve hasta uyandırılır.
 
Ancak lokal anestezi uygulanmışsa hasta beş dakika sonra ayağa kalkabilir. Daha sonra ultrason ile rahim içi yeniden kontrol edilir, temiz olduğundan ve herhangi bir parça kalmadığından emin olunduktan sonra ise hasta bir süre dinlendirilir ve ardından evine gidebilir. İşlemden sonra hasta hafif bir ağrı ve kanama yaşayabilir. Kanamanın bir hafta içerisinde geçmesi gerekir. Aksi halde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
 
 
Toplam blog
: 11
: 383
Kayıt tarihi
: 04.10.16
 
 

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. İsmet Yıldırım  ..