Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kürtaj sonrası gebelik

Kürtaj sonrası gebelik
 

Kürtaj, istenmeyen gebeliklerin 10. Gebelik haftasına kadar tahliye edilmesidir. Tıbbi gerekçelerle de gebelik tahliye edilebilmektedir. Kürtajdan sonra yeniden hamilelik konusu ise birçok kadının merak ettiği soruların başında gelir. 
 
Hamile kalmayı engelleyebilen birçok faktör vardır. Bunlar; obezite, adetlerin düzensiz olması, adetlerin ağrılı ya da sancılı geçmesi, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar olarak sayılabilir. Bu hastalıkların birçoğu kısırlığa yol açabilmektedir. Bunun için erken tanı, tedavi şansını arttırmaktadır. Bu sebeple de düzenli kontroller ve her sene yapılan smear testi oldukça önemlidir.  Şayet hormonal bozukluklar varsa, erken tanıda kullanılan ilaçlar kısırlığın önüne geçilmesini sağlayabilmektedir. 
 
Kürtaj, kısırlık sebepleri arasında sayılmamaktadır. Şayet kürtajı gerçekleştiren kadın hastalıkları ve doğum uzmanı alanında profesyonel ve deneyimli ise, kürtajı kurallarına uygun olarak gerçekleştiriyor ve titiz bir şekilde görevini yerine getiriyorsa, kürtaj sebepli kısırlık riski oldukça nadirdir. Kürtajdan sonra gebe kalınamıyorsa, altında nedenler araştırılmalı ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır
 
Ne kadar süre gebe kalamazsam doktora başvurmalıyım?
 
Şayet anne adayı 35 yaşından küçükse bir sene boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkide bulunmalı ve bu süre sonunda gebelik sağlayamıyorsa, doktora başvurmalıdır. Döllenme açısından sağlıklı olan bir çiftin, bir adet döngüsünde gebe kalma şansı %25’tir.Bu oran göz önüne alındığında, bir senelik süre sonunda %80 oranında gebelik şansı mevcuttur.
 
Şayet anne adayı 35 yaşından büyükse, gebelik için doğal yollardan bekleme süresi 6 ay olmaktadır. Bu süre sonunda ise mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
 
Psikolojik durumlar gebe kalmayı engeller mi?
 
Kürtaj olan kadınlar psikolojik olarak bu durumu ağır bir şekilde karşılayabilmektedir. Yeniden gebe kalamama korkusu ya da gebe kalma korkusu ise hamilelik zorlaşabilmektedir. Üreme ve stres hormonları beyindeki hipofiz bezinde oldukça yakın konumda bulunmaktadır. Artan stres oranı, üreme hormonlarını da etkileyerek gebe kalma şansını düşürmektedir.Bunun dışında yaşanan ağır stres, yumurtlama düzenini de bozmaktadır. 
 
Stres, tüplerler de geçici spazma yol açabilir. Bu gibi durumlar, bilimsel olarak kanıtlanmış durumlardır. Bu sebeple de ağır psikolojik problemleri olan kadınlarda, örnek olarak depresyonda olan bir kadında, gebe kalmak zorlaşmaktadır. 
 
Düşük yapan kadınlar yeniden hamile kalabilir mi?
 
Düşük yapan kadınlarda, düşük sebepleri yeniden gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bu durumda düşük yapmaya yol açan faktörlerin tespit edilmesi ve tedavi edilmesi yeniden gebeliği sağlayacaktır. Düşük yaptıktan sonra rahim içinde kalan parçaların kürtajla temizlenmesi, gebeliği zorlaştıran bir faktör değildir. Eğer kadın 3’ten fazla düşük yapmış ise, bu durumda tekrarlayan düşükler söz konusu olabilir. Tekrarlayan düşükler, yeniden hamile kalmayı olumsuz etkileyebilmektedir. 
 
Kürtaj, yeniden gebe kalmayı engeller mi?
 
Kürtaj, yeniden kalmayı engellememektedir. Ancak bu noktada bilinmesi gereken, kürtajın kurallara uygun olarak, sağlıklı ve bilinçli şekilde yapılması gerektiğidir. Yapılan her kürtajda, kürtaja ait riskler artar. Bu sebeple sık sık ve kısa aralıklarla kürtaj yapılması yenden gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bu sebeple de kürtajın bir doğum kontrol yöntemi olmadığı bilinmelidir. 
 
 
Toplam blog
: 11
: 383
Kayıt tarihi
: 04.10.16
 
 

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. İsmet Yıldırım  ..