Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kürtaj zararlı mıdır?

Kürtaj zararlı mıdır?
 

Kürtaj zararlı mıdır sorusuna, kürtajla ilgili doğru seçimler ve bilgilendirmelerin yapılması ile ilgili yanıt verilebilir. Kadınlar için son derece önemli olan bu özel işlem gerek gebelik sonlandırma için, gerekse kadın hastalıklarından dolayı tedavi amaçlı yapılsın hiç fark etmez. Kesinlikle doğru seçilecek kürtaj merkezi, bilgili ve tecrübeli doktor ve ileri sistem teknolojik altyapı ile ilgili araştırmalar önceden yapılmalıdır. Ucuz olanı seçmek maalesef kadınların sağlığına hatta hayatlarına mal olabilir.
 
Kürtaj zararları neden kaynaklanır?
 
Kürtaj işlemi, kalitesiz ucuz malzeme, hijyenik olmayan ameliyat alanları ve uzman olmayan kişiler tarafından yapıldığında maalesef bir çok kalıcı zarara neden olmaktadır. 
 
Kürtaj zararları olarak sıralanabilecek en eski ancak bir o kadar da önemli neden, kürtaj sonrasında kalıntıların rahim içinden tam olarak temizlenememesiydi. Ancak günümüzde teknolojinin bu konuda da çok ilerlemesi, kürtajda müdahale edilecek noktaların bu teknoloji ile görüntülenmesi ile bu neden büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Ancak yine yetkisiz, bilgisiz, teknolojik aletler olmadan yapılan yerlerde maalesef üzücü olaylar yaşanabilmektedir. 
 
Kürtajın zararları nelerdir?
 
Kürtaj zararlı mıdır konusunda, olası ortaya çıkabilecek zararları maddeler halinde aktaralım:
 
Rahimde delinme olması (Rüptür): İleri yaş gebeliklerde rahim duvarlarının daha incelmesi sonucu bu risk bulunmaktadır. Ancak son derece dikkatli, konusunda uzman ve tecrübeli bir doktor tarafından hassas şekilde yapıldığında bu sorun yaşanmayacaktır. Rahim duvarının delinmesi ile karın boşluğuna kan akışı gerçekleşir. Bu istenmeyen bir durumdur ve çevredeki organları tahrip edebilir. Bu tip durumlarda hasta hemen müşaade altına alınır, kanama yoksa delinen alan kapatılır. Hasta gözlem altında tutulur.
 
Kürtaj sonrası enfeksiyon oluşması: Kürtajın bir başka zararı ameliyat sırasında ya da ameliyatı takip eden süreçte meydana gelen enfeksiyon kapma durumlarıdır. Kürtaj işlemi sırasında hijyenik ortam ya da malzeme olmamasından kaynaklanabilen enfeksiyon durumları, rahim kanallarına ve tüplere kadar yayıldığı zaman kalıntı bırakarır. Bu durum olası kısırlık riski yaratır. Kürtaj işlemi sonrası enfeksiyon oluşmasında en büyük neden ameliyat sonrası doktor tarafından verilen tavsiyelere uyulmamasıdır. Bölgenin temiz tutulmaması, hijyen konusunda gereken hassasiyetin gösterilmemesi, denize ya da havuza girilmesi, cinsel ilişki kurulması bu nedenlerin başında gelir. Kürtaj sonrasında enfeksiyon riskine karşı doktorlar antibiyotik tedavisi uygulamaktadır.
 
Rahimde Parça Kalması (Rast Plasenta): Kürtaj zararları olarak belirtilen bir diğer komplikasyon da rahim içinin tam temizlenememesi nedeniyle parça kalmasıdır. İşlem sırasında fark edilmeyen bu durum, işelmin yapılmasını takip eden haftalarda ani kanamalar ile fark edilir. Böyle bir durumda tekrar kürtaj yapılarak bölge tamamen temizlenir.
 
Gebeliğin sonlanmaması: Erken haftalık gebeliklerde, embriyonun çok küçük olması nedeniyle tam olarak alınamamasından kaynaklanır. Bu nedenle kürtaj için belli bir sürenin dolmuş olması önerilir. Eğer kürtaj sonrasında yapılacak jinekolojik ve ultrasonografik muayenede gebeliğin devamı fark edilirse, tekrar kürtaj yapılır. 
 
Rahim İçinde Kan Birikmesi: Kürtajın zararları için belki de en önemli nedenlerden biri de işlem sonrası rahim ağzı kapatılırken içerde kan birikmesidir. Bu durum işlem sonrası ilerleyen zamanda şiddetli ağrı hissedilmesi ile fark edilir. Bu durumda rahim ağzında açılan ufak bir kesi ile birikmiş kanın boşaltılması sağlanarak tedavi yapılır.
 
Rahim içi duvarlarda yapışıklık oluşması: Rahim içinde fark edilen yapışıklıklar adet kanamalarının azlığı, sancı ile ortaya çıkabilmektedir. Mevcut yapışıklıkdan dolayı kanamalar içerde pıhtılaşarak birikir, hatta kanalları bile tıkayabilir. Bu da maalesef kısırlık riskini getirir. Bu istenmeyen durum tecrübesiz, uzman olmayan doktorlarda olabilir. 
 
Kürtaj Sonrası Aşırı Kanama Olması: İleri yaş gebelik sonlandırmalarda, ileri ay gebeliklerde görülen bu durum, normalin çok üzerinde kanama yaşanması ile açıklanır. Plasentanın geniş bir alana tutunmuş olmasından da kaynaklanabilir. 
 
Düşük Sonrası Kürtaj Yapılması: Düşükle sonlanan gebeliklerde hemen kürtaj ile rahim içinin temizlenmesi gerekir. Meydana gelen düşük durumlarında rahim iç duvarında, rahim kanalında veya anne göbek bağı bölgesinde plasentadan kalıntılar tespit edildiğinde kürtaj işlemi uygulanarak parçanın alınması sağlanabilmektedir.
 
 
Toplam blog
: 11
: 383
Kayıt tarihi
: 04.10.16
 
 

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. İsmet Yıldırım  ..