Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Jinekolog Doktor Özlem Gültekin

http://blog.milliyet.com.tr/drozlemgultekin

25 Temmuz '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Kürtaj

Kürtaj
 

Kürtaj Nedir?
 
Kürtaj kelimesi kökenini “küretaj”kelimesinden alır. “Küretaj” latince kökenli bir kelimedir. Türkçemize Fransızca “curetage” kalıbından geçmiştir. Kürtaj kelimesinin ingilizcesi “abortion” kelimesidir.
 
Kürtaj; istenmeyen gebeliğin rahim içindeki ceninin ya da fetüsün tıbbi müdahale ile tahliye edilmesiyle sonlandırılması anlamına gelir. Düşük sonrası rahim içindeki kalıntıların temizlenmesi, düzensiz regl kanamaları durumunda rahim duvarından biyopsi alınması işlemleri de kürtaj başlığındadır. Aşırı ya da düzensiz regl kanamalarında yapılan küretaj işlemi, bir yandan tanı niteliği taşırken bir yandan da tedavi etkisine sahiptir. Çünkü yapılan işlem sonrası kalıntıların temizlenmesi sebebiyle adet işlevinde düzelme görülür.
 
Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler
 
* Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler (Kadın Doğum Uzmanı Doktor Tarafından)
 
Kürtaj öncesi tam jinekolojik muayene ve transvajinal ultrasonografi yapılmalıdır. Bu muayenelerde rahimin yapısı incelenir, kürtaja engel ya da zorluk teşkil edebilecek anomalilerin tespit edilir, kist, myom gibi anormal durumlar varsa belirlenir ve genel değerlendirme yapılır. Kan uyuşmazlığı – Rh Uyuşmazlığı vakalarında; kürtaj işleminden 72 saat sonrası için “Anti-D” kan uyuşmazlık iğnesi planlanır. Bu sebeple kan uyuşmazlığı durumları için çiftlerin her ikisinin dekan grubu bilinmelidir. Kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılması; olası sonraki hamileliklerin sağlıklı olması için alınan bir önlemdir. 
 
Bu tetkik ve değerlendirmelerin yanı sıra hastanın kararlığının doğru algılanması ve sağlıklılığı bağlamında genel psikolojik durumunun tespiti de önemlidir. Hastanın psikolojik durumunda birinstabilite (dengesizlik) ya da dikkat çeken başka bir durum gözlenirse, kadın doğum uzmanı doktorunun mutlaka bir psikiyatri uzmanından konsültasyon istemesi ve işlemi bekletmesi gerekir.
 
Ben kendi hastalarımda, özellikle isteğe bağlı yasal kürtaj olacak olan hastalarıma, son defa düşünmelerini ve net kararı olup olmadığını soruyor ve olabildiğince doğum şansı varsa, kürtajdan vazgeçip doğurmaları konusunda son bir defa düşünmelerini söylüyorum. Sonuçta hiçbirimiz birey olarak yaşam şansı olabilecek bir bebeği sonlandırmak istemeyiz. Net kararı olanlara da saygı duyup, işlemle ilgili her türlü ayrıntıyı anlatıp o şekilde kürtaj işlemine alıyoruz.
 
Ve özellikle kürtaj işlemi isteyen herkesten ricam; 5 haftayı geçirmeden,oyalanmadan, büyümeden kalp atışı oluşmadan, henüz embriyo kesenin içinde oluşmadan yaptırmalarını öneriyorum. (bu döllenmenin olduğu geceden itibaren  3 haftalık demek, diğer bir deyişle adet kanamanızın henüz 1 hafta 10 günlük gecikmesi demektir)
 
* Kürtaj Öncesi Yapılması Gerekenler (Hasta Tarafından)
Kürtaj işlemi genel anestezi ile (hasta uyutularak) yapılabilmektedir. Bu genel anestezi ameliyatlarda uygulanan uzun ve ağır bir anestezi değildir, çok hafif sedasyon dediğimiz uyku halidir. Ameliyatlardaki genel anesteziden farklıdır, düşük doz anestezi ugulanır. Hastalar işlemden 5 dakika sonra uyanıp kendine gelmektedirler.
 
İşlem için hastanın kürtaj ameliyatından 4-5 saat öncesine kadar aç ve susuz kalması gerekmektedir. 4-5 saat boyunca aç ve susuz kalma gerekliliği, kürtaj ameliyatına özel bir durum olmayıp, genel anestezi sebebiyledir. Bu genel anestezi, diğer ameliyatlarda uygulanan uzun ve ağır bir anestezi gibi değildir. Sedasyon anestezi dediğimiz çok hafif bir uyku halidir. Ameliyatlardaki genel anesteziden farklıdır, çok düşük dozda ilaç verilmektedir ve hasta, kürtaj operasyonundan 5 dakika sonra gözlerini açıp, kendilerine gelmektedirler. Son olarak; Lithotomi pozisyonunda (iki bacak yana ve hafif yukarı doğru açık) jinekolojik masaya oturulmadan önce mesanenin boşaltılması,yani idrara çıkılması gerekir.
 
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Gebelik süresince bir kadın doğum uzmanınca yapılan takip esnasında; cenin ya da fetüsün kalp ritminin olmadığının kesin tespiti ya da sakatlık, çeşitli sendromlar / hastalıklar vb. gözlenmesi durumunda yapılan kürtaja, tedavi amaçlı kürtaj (terapötik) adı verilmektedir. İşlem öncesinde gebenin genel sağlık durumuyla ilgili tetkikler yapılır, ultrason sistemleri ile ceninin uterus, yani rahim dışındaki yerleşim durumu izlenir. Gebenin sağlık durumunda küretaj işlemine engel teşkil edecek bir husus olup olmadığı tespit edilir. İşlemin genel anestezi ile yapılması kararı alınması durumunda ise; mutlaka bir anestezi uzmanı ya da teknikerinin bulunması gerekir. Genellikle ilk gebeliklerde ya da önceki doğumlarda sezeryan doğum yapılmış ise, genel anestezi (uyutarak kürtaj) tercih edilir. Anestezi de sedasyon yöntemi kullanılır. Hekiminizin direktiflerini dinleyiniz.
 
Öncelikle uterusun ağzı enfeksiyona karşı önlem amaçlı özel dezenfektan sıvılarla temizlenir. Sonrasında uterusun yani rahmin ağzı spekulum adı verilen bir alet vasıtasıyla sabitlenir. Buji adı verilen aletler aracılığıyla rahim ağzı genişletilir. Sonrasında rahmin temizlenmesi, ceninin tahliyesi işlemi gerçekleşir. Bu safhada kullanılabilecek farklı yöntemler vardır. Biz kliniğimizde kürtaj tekniği olarak, aşağıda belirttiğimiz vakumla karmen kanülü ile aspirasyon tekniği, yani son sistem tekniği kullanmaktayız.
 
Karman Kanülü İle Aspirasyon (Vakumla Kürtaj) Nedir?
Karmen ya da karmen kanülü adı verilen, çeşitli kalınlıkta plastik kanüllerin rahim içine yerleştirilmesi ve sonrasında ters basınç ile aspirasyon yapılması ile rahim içi boşaltılır. Karmen kanüllerinin farklı gebelik boyutlarına ve şekillerine özelleşmiş çeşitli formları vardır. Kullanılan kanüller, steril ve tek kullanımlıktır (disposable). Kliniğimizde bu yönteme vakumla kürtaj veya vakumla aspirasyon adı da verilmektedir. Çocuk aldırmada en sık kullanılan yöntemlerdendir.
 
Kürtaj Ne Kadar Sürer?
Kürtaj öncesi jinekolojik muayene (transvajinal ultrason ve tahliller) ve anestezi kaynaklı uyanma süreleri dışında kürtaj ameliyatı ortalamada 5-15 dakika arası sürebilmektedir.
 
Kürtaj Sonrası
Kürtaj ameliyatından sonra; hasta 10-20 dakika arası dinlendirilir. İşlem genel anestezi ile yapılmış ise; normal genel anestezi uygulamasından kaynaklı toparlanma süresi kürtajda da geçerli olacaktır. Kürtaj sonrası; anesteziye bağlı olarak mide bulantısı, halsizlik, bilinçsel eksiklik, sersemlik gibi durumların görülmesi normaldir. Anestezi kaynaklı bu bulguların yanı sıra; kasık bölgesinde hafif-orta derecede ağrı ve kanama da görülebilir. 1-1.5 saat sonra bu bulgular azalarak kaybolacaktır. 
 
Kadın Doğum Uzmanı Doktoru tarafından hastaya dikkat etmesi gerekenler ve kullanması gereken ilaçlar anlatılır.
 
Kürtaj Sonrası Hasta Ne Zaman Evine Gidebilir? (Kürtaj Sonrası Taburcu Süresi)
Kürtaj sonrası hastanın hastanede yatmasına ihtiyaç yoktur. Anesteziden sonraki toparlanma süreci tamamlanınca ve uzman hekimin onayıyla hasta evine dönebilir. Yani ortalamada işlemden 15- 45 dakika sonra hasta taburcu olabilir.
 
Kürtaj Sonrası Pansumana İhtiyaç Var Mıdır?
Kürtaj işleminden sonra herhangi bir pansumana gerek yoktur. Yalnızca genital bölgenin temizliği yapılırken özen gösterilmesi, kürtaj sonrası 1 hafta kadar bir süre sabunla yıkama ve vajinal duş yapılmaması, yalnızca su ile yıkama gerekmektedir.
 
Kürtaj Sonrası Duş (Kürtaj Sonrası Ne Zaman Duş Alınabilir?)
Kürtaj sonrası aynı gün duş alınabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz genital bölge temizliği ile ilgili uyarılara dikkat edildiği sürece aynı gün duş almakta bir sakınca yoktur. Kürtaj sonrası duş alırken ilk bir hafta ayakta duş alınması, su dolu küvete yatarak duş alınmaması tavsiye edilir.
 
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki (Kürtaj Sonrası Seks)
İşlemden sonraki ilk 20 gün cinsel ilişkiye girilmemeli, ya da cinsel ilişkiye imite eden tatmin şekilleri (mastürbasyon) yapılmamalıdır. Kanamanın bu süre içerisinde durmaması halinde 20 günlük süre geçmiş olsa da cinsel ilişkiye girilmemeli ve mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.
 
Cinsel ilişkiye girmek için beklenen süre geçtikten sonra; doktorunuzun cinsel ilişkide korunma tavsiyesi oldu ise mutlaka bu talimatlara uyunuz.
 
Kürtaj Sonrası Denize / Havuza Ne Zaman Girilebilir?
Enfeksiyon riski sebebiyle; işlem sonrası ilk 15 gün denize / havuza girilmemelidir.
 
Kürtaj Sonrası Kontrol
Biz kürtaj işlemini ultrasonografi eşliğinde yapan bir klinik olduğumuz için, kürtajdan bir hafta 10 gün sonra hastanın tekrar kontrole gelmesine gerek kalmamaktadır. Çünkü bu yöntemle yaptığımızda, içeride parça kalması ya da başka bir problem yaşama olasılığımız minimuma inmektedir. Ancak rutin muayene için, 40 gün sonra hastalarımızı muayeneye çağırmaktayız.
 
Kürtaj sonrası herhangi bir rahatsızlık hissetmeniz halinde, fazla kanama olması durumunda ve normalden farklı olduğunu düşündüğünüz diğer tüm durumlarda doktorunuzu arayınız.
 
Kürtaj Sonrası Ağrı
Kürtaj işlemi sonrası, adet sancısına benzer ağrıların olması normal bir durumdur. Ancak yine de ağrıların yüksek rahatsızlık verici duruma gelmesi, ya da çok uzun sürmesi durumlarında mutlaka hekiminize başvurunuz.
 
Kürtaj Sonrası İlaç Kullanımı
Kürtaj sonrası doktorunuzun reçete ettiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu konuda doktorunuza danışmadan, kendi kararınızla ilacı bırakma ya da ilaç seçme gibi davranışlardan kaçınınız.
 
Kürtaj Olduğum Anlaşılır mı?
Kürtaj yaptıran kişinin kürtaj olduğunun anlaşılması söz konusu değildir.
 
Kürtajdan Sonra Adet (Regl) Düzensizliği
Kürtajdan sonra adet düzeninde kısa vadeli bozulma olması normal bir durumdur. Çünkü kürtajdan önceki adet düzeni değişebilmektedir. Hasta kürtaj olmadan önce adet düzensizliği şikayeti varsa bu durum kürtaj sonrası da devam edebilir. Bu konularda hekiminizi bilgilendirmeniz faydalı olacaktır.
 
Kürtaj Sonrası Hamilelik Olur mu?
Kürtaj sonrası gebe kalma konusunda kürtaj kaynaklı bir engel bulunmamaktadır. Henüz işlem sonrası ilk adet görülmeden bile hamile kalma vakaları görülmektedir. Ancak uterusun kendini toparlaması ve sağlıklı bir hamilelik adına jinekoloğunuzun önerdiği süre kadar beklemek gerekir. İlk gebeliğinde kürtaj olan kişilerin bir daha gebe kalamayacağı şeklinde yanlış bir kanı vardır. İlk kürtajdan sonra da tekrar hamile kalma konusunda yapılan kürtaj işleminden kaynaklanan bir engel söz konusu değildir, yani kürtaj sonrası kısırlık gibi bir durum söz konusu değildir. Tabi kürtaj işleminin doğru kişilerce ve doğru koşullarda yapılması kürtaj sonrası sağlıklı hamilelik için oldukça önemlidir.
 
Kürtaj Sonrası Tekrar Hamile Kalmak İçin Ne Kadar Beklemek Gerekir?
Hastanın özel durumuna bağlı olarak değişebilmekle beraber, kürtajdan sonra ortalamada 20-40 gün arası bir süre sonra adet görülmeye başlanır. Tekrar hamile kalma konusu için;vücudun toparlanması adına 2 adet döneminin sağlıklı bir şekilde geçmesi, yani işlemden sonra ortalama 2.5-3 ay beklenmesi tavsiye edilir.Kimi hastalarda rahmin toparlanması için 6 aya kadar bir sürenin beklenmesi ve cinsel ilişkiye girerken korunulması gerekebilmektedir.Hastanın gebelik kararı alması durumunda bir jinekolojik muayene ve devamında hekimin uygun görmesiyle ve folik asit takviyesi ile gebelik sürecine başlanması tavsiye edilir. 
 
Kürtajdan Sonra Doğum Kontrol Hapı Kullanımı
Kürtaj sonrası doğum kontrol hapı kullanımı için işlem sonrası ilk adet döneminin 2. günü beklenmelidir.
 
Kürtajdan Sonra Ne Zaman Spiral Taktırılabilir?
Kürtaj ameliyatı sonrası; spiral taktırmak için işlemden sonraki ilk adet döneminin beklenmesi gerekmektedir. Yani ortalamada 20-40 gün arası bir süreye tekabül etmektedir.
 
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişkide Korunma
Kürtaj sonrası gebelik için hekiminiz rahmin iyileşmesi ve güçlenmesi amacıyla belirli bir süre korunmanızı tavsiye edilebilir. Doğum kontrol hapı, spiral gibi gebelikten korunma yöntemleri belirli bir süre kullanılamayacağı için, bu süre içerisinde prezervatifle korunma tavsiye edilmektedir.
 
İlk Kürtaj Sonrası Kaç Kere Kürtaj Olunabilir?
Bu konuda teknik bir kısıt söz konusu değildir. Ancak bu ifadeden çok sayıda kürtaj olmanın bir zararı olmadığı çıkarımı yapılmamalıdır. Kürtajın ancak tıbbi bir gereksinim sebebiyle yapılan cerrahi bir müdahale olduğu, bir doğum kontrol yöntemi olmadığı kesinlikle unutulmamalıdır. Ayrıca birden fazla kere yapılan kürtaj işlemlerinde risklerin arttığı gerçeği de önemlidir.
 
Kürtaj Hakkında Bilinmesi / Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu maddede hakkında oldukça fazla spekülasyon olan ve tıbbi anlamının yanı sıra etik ve insani boyutları da olan kürtaj işlemi hakkında bilinmesi gereken hususlara yer verilmiştir.
 
Düşük / Kürtaj Hapı Ya da Kürtaj İğnesi (Ya da Bitkisel Yöntemler)
Evde kendi imkanlarıyla ve bilinçsizce, doktor kontrolsüz kürtaj, kadın sağlığını ciddi ölçüde tehlikeye atan bir girişimdir. Ölüme varan sonuçları olabilmektedir. Bu sebeple ülkemizde bu ilaçların eczanede satışı yasaktır.
 
Durumunuz ne olursa olsun bu tarz yöntemlere başvurmayınız, arkadaş tavsiyesi veya kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyiniz.
 
Kürtaj İçin En Uygun Hafta
Öncelikle şunu belirtmelidir ki; bu sayfada hakkında bilgi verilen diğer konularda olduğu gibi bu konuda da jinekolog hekiminizin görüşleri önemlidir. Genellikle kürtaj için gebeliğin 5-6 ve 7. haftaları tercih edilmektedir.
 
Kızlık Zarı Bozulmadan Kürtaj Olunabilir mi?
Kızlık zarı bozulmadan kürtaj konusundan bahsedebilmek için, öncelikle kızlık zarı bozulmadan gebe kalma durumu söz konusu olmalıdır. Bu durum çok sık görülmese de esnek kızlık zarına sahip kişilerde ya da spermlerin dış genital organdan içeriye hareketiyle, yani penisin zara temas etmediği cinsel ilişki durumlarında rastlanabilmektedir.
 
Kürtaj esnasında spekulum adı verilenalet vajinaya yerleştirilir. Bu sebeple beklenen durum kızlık zarının bozulmasıdır. Esnek kızlık zarına sahip kişilerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj durumu mümkün olabilmektedir. Ancak bu durumun doktor tarafından önceden taahhüt edilmesi söz konusu olamaz.
 
Kürtaj Sonrası Kızlık Zarı Dikimi / Tamiri (Himenoplasti) Yapılabilir mi?
Kürtajdan sonra kızlık zarı dikimi yapılmasında sakınca yoktur.
 
Kürtaj Olmak İçin İzin Gerekir mi?
18 yaşından büyük bekar bir kadının kürtaj olmak için izne ihtiyacı yoktur. Evli kadınlarda ise eş onayı gerekmektedir.
 
Yasal Olarak Kürtaj Kaç Aydan, Kaç Haftadan Sonra Yapılmaz?
Bebek aldırma amaçlı kürtaj, yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar yapılabilir. Gebelik süresi, son adet kanaması baz alınarak hesaplanmaktadır ve ilişki tarihinden itibaren geçen süreden ortalamada 2 hafta uzundur. 10 haftalık süre 2.5 aya tekabül etmektedir. Bebekte bir anomali olması, rahim içinde ölmesi ya da gebeliğin devam etmesinin anne sağlığını tehlikeye atması gibi durumlar söz konusu ise 10 haftadan daha uzun gebeliklerde heyet raporu ile kürtaj yapılabilmektedir.
 
Evli Olmayan Bir Kadın Kürtaj Olabilir mi?
Bekar kişilerin kürtaj olmasında bir yasal ya da tıbbi sakınca yoktur.
 
18 Yaşından Küçük Kişiler Kürtaj Olabilir mi?
18 yaşından küçük kişiler ancak velileri (anne - baba) ya da yasal vasilerinin izni ile kürtaj olabilirler.
 
Kürtajda Dikiş Atılır Mı?
Kürtaj işlemi cerrahi müdahale sınıfındadır. Bu sebeple halk arasında kürtaj ameliyatı şeklinde de isimlendirilmektedir. Ancak herhangi bir dokunun kesilmesi söz konusu değildir, haliyle dikiş de atılmaz.
 
Nerede Kürtaj Olabilirim?
Kürtaj işleminin mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktor tarafından steril ortamlarda yapılması gerekmektedir. Kürtaj yapılacak klinikte HİJYEN en önemli husustur.Hastalarımızdan özellikle rica ediyorum ki, kürtaj işlemini yaptırmaya karar verdiğinizde, yaptıracağınız klinikteki hijyeni, sterilizasyonu sorgulayınız. Kullanılan aletlerin size özel ve tek kullanımlık olup olmadığını muhakkak sorarak teyit ediniz. Öncesinde detaylı bir muayene, sonrasında ise ilaçların düzenli kullanılması ve doktor takibi gerekmektedir.
 
Kürtajın Psikolojik, Sosyal ve Yasal Boyutları
Öncelikle şunu unutmamak gerekir ki;kürtaj asla bir doğum kontrol ya da aile planlama yöntemi olarak ele alınmamalıdır. Basit ve kısa süren bir işlem olsa da cerrahi bir müdahaledir. Ayrıca psikolojik anlamda zor bir karar olması sebebiyle, iyice düşünülmesi ve tam kararlı olunmadan başvurulmaması gereken bir işlemdir. Tabi kürtaj denildiği zaman ilk akla gelen çocuk aldırma amaçlı kürtaj olsa da bu işlemin tek fonksiyonu bu değildir. Anne karnındaki ölü bebeğin tahliye edilmesi, düşük sonrası rahmin temizlenmesi, biyopsi (numune alma) amaçlı kürtaj gibi;istenmeyen gebelik sonlandırma haricinde işlevleri de vardır. Bebeğin ya da annenin sağlık durumu da kürtaj kararına sebep olabilir.
 
Bu tarz tıbbi anlamda gereklilik sebebiyle yapılan kürtaj işlemlerini bir kenara koyarsak; istenmeyen gebeliği bilinçli olarak sonlandırma amaçlı kürtaj kararının bir çok gerekçesi ve sosyal boyutu olabilse de zor bir karardır. Bu sebeple kişinin sağlıklı bir psikolojiyle bu kararı alması ve tam kararlı olmadan başvurmaması önemlidir.
 
Kürtajın bir doğum kontrol yöntemi olarak algılanmaması gerekliliğini hatırlatarak, doğum kontrol yöntemleri ve bilinçli cinsellik konusunda fertlerin eğitilmesinin ve bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yapmak isterim.
 
Yasal ve toplumsal boyutlara gelirsek; dünyada kürtaj konusundaki düzenlemeler ülkeden ülkeye çeşitlilik göstermektedir. İstenmeyen gebelik sonlandırma amaçlı kürtajın belirli bir gebelik haftasına kadar serbest olduğu, tamamen serbest olduğu ve tamamen yasak olduğu ülkeler vardır. Bu konu yalnızca ülkemizde değil dünyada da tartışma konusu olmuş ve etik bağlamda karşı görüşlere sahne olmuştur. Ülkemizde istenmeyen gebelik sonlandırma amaçlı kürtaj (halk arasındaki adı ile çocuk aldırma) 10. gebelik haftasına kadar serbesttir. 10.haftadan sonra; annenin ve fetüsün sağlık durumuna bağlı olarak; ancak heyet raporu ile kürtaj yapılabilmektedir. Yani yasal kürtajın süresi 10. gebelik haftasıdır.
 
İzmir’de Kürtaj Yaptırmak İsteyen Kişiler İçin (Kürtaj İzmir)
İzmir’de kürtaj olmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken temel nokta, alanında tecrübeli, donanımlı ekipmanlar kullanan bir kadın doğum uzmanına başvurmalarıdır. Bir kez daha tekrar etmem gerekirse, özellikle bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri HİJYEN’dir. Biz kliniğimizde hijyene ve sterilizasyona son derece önem vermekteyiz.Tüm aletler tek kullanımlıktır, hastaya özeldir. Hastalarımızın bu detayları, kürtaj yaptıracakları klinikte sorgulamaları ve buna göre seçim yapmaları çok önemlidir. Kürtaj operasyon öncesi yapılan muayenenin özenli ve detaylı olması önemlidir. Ayrıca hastanın, önceki hastalıklarını, kullandığı ilaçları, alerji öykülerini mutlaka doktoruna anlatması gerekmektedir.
 
İzmir’de Kürtaj Fiyatları Neye Göre Değişmektedir?
Kürtaj fiyatları da diğer bir çok tıbbi uygulama gibi hekimin tecrübesi, kullandığı malzemelerin maliyeti, fiyat politikası gibi etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Ayrıca ilden ile fiyat farkı olabilir. Örneğin İzmir kürtaj fiyatları ile Aydın kürtaj fiyatlarının farklı olması olası bir durumdur. Benzer şekilde 2016 kürtaj fiyatları ile 2017 kürtaj fiyatlarının farklı olması da normaldir.
 
Vakumla Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj için öncelikle tam jinekolojik muayene yapılır, transvajinal ultrasonografi çekilir, hastanın hikayesi dinlenir. Daha sonra uygulanacak anestezi tipi kararlaştırılır. Anestezi yapılmadan kürtaj işlemi yapılmamaktadır. Eğer genel anesteziye engel teşkil eden özel bir durum söz konusu değilse genellikle sedasyon adı verilen genel anestezi tipi tercih edilir. Sedasyon hastanın damar yolundan verilen ilaçlarla uyutulması işlemidir. Sedasyonun diğer genel anestezi tipi olan narkozdan farkı narkozda hastaya solunum yoluyla verilen bayıltıcı gazın verilmemesidir. Sedasyon yapılan hasta işlem sırasında ağrı /acı hissetmez. Uyutularak kürtaja bir alternatif olarak lokal anestezi ile işlem yapılabilir. Lokal anestezide hasta adet sancısına benzer bir acı hissedebilir. Kürtajda lokal anestezi yapılacaksa spekulum adı verilen muayene aleti vajene yerleştirilir. Spekulum yerleştirildikten sonra rahim ağzında belirli bölgelere lokal anestezi ilacı enjekte edilir.
 
Anestezi sonrası döl yolu adı verilen vajina içindeki kısım özel solusyonlarla temizlenir. Bu işlemin amacı, enfeksiyon riskini minimize etmektir. Daha sonra rahim içine ulaşılabilmesi için; tenekulum adı verilen araçla rahim ağzı tutturulur. Artık karman kanüllerinin yerleştirilmesi kısmına geçilir. Önce gebelik kesesinin bozulması için 4 mm çapındaki en küçük karman kanülü rahim içine yerleştirilir ve rahim içinde hareket ettirilir. Karman kanülünün dışarıdaki ucuna ters basınç oluşturmak amacıyla plastik enjektör takılır. Aspirasyon denilen bu negatif basınç işlemi için enjektör yerine elektrikli özel cihazlarda son yıllarda kullanıma girmiştir. 4mm’lik kanül vasıtasıyla gebelik materyalinin bir kısmı enjektöre dolar. Daha sonra daha büyük kanüllerle işlem tekrarlanarak gebelik materyalinin tamamının tahliyesi sağlanır. Karman kanülleri tek kullanımlık (disposable) plastik araçlardır. Bazı durumlarda(özellikle geç gebelik hallerinde) karmen kanülü ile aspirasyon işleminden sonra küretle kazıma (küretaj) işlemi de gebelik materyalinin tamamının tahliyesi için gerekli görülebilir.
 
İzmir Kürtaj Doktorları / İzmir Kürtaj Merkezleri
İzmir’de kürtaj yapan doktorlar, mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmalıdırlar. İşlem, steril koşullarda ve yasal mevzuata uygun yapılmalıdır. Kişinin genel sağlık durumu ve sonraki hamileliklerin sağlıklı olması açısından mutlaka alanında uzman hekimlere ve kürtaj merkezlerine başvurulmalıdır. Maalesef, İzmir'de kürtaj merkezleri adı altında yasa dışı ve sağlıksız koşullarda işlem yapan bir çok illegal işletme bulunmaktadır. Bu tarz yerlere dikkat edilmesi ve mutlaka tanınmış saygın uzman doktorlara başvurulması sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
 
Detaylı Bilgi ve Randevu için; WhatsApp Hattımız 0533 523 16 43  veya sabit hattımız 0232 464 94 74 'ü arayınız.
 
 
Toplam blog
: 5
: 1637
Kayıt tarihi
: 17.07.17
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı 5 yasında ilkokula başlayan ilk orta ve lise öğrenimini baba m..