Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '13

 
Kategori
TV Programları
 

Kurtlar Vadisi Pusu Polat Alemdar kimliğine veda mı ediyor?..

Kurtlar Vadisi Pusu Polat Alemdar kimliğine veda mı ediyor?..
 

Bir Kurtlar Vadisi Pusu yazısı daha yazmanın zamanı geldi, izleyicisinin yoğun isteği ve de dizinin girdiği dönemeç el mahkûm yazalım bizde o zaman dedik.

Uzun yıllar başarısını aynı ivmede koruyan gerçek anlamda bir fenomen olan dizinin bu üstünlüğü senaristlerinde mi yoksa başarılı yönetmen Onur Tan’ın dokunuşlarında mı bilemiyorum ama bildiğim tek şey ekip çalışmasını seyirciye en iyi şekilde geçiren bir dizi olduğu.

Bu ekiple içindeki giz ve merakı sürekli diri tutması dizinin bir on yıl daha gideceğinin göstergesi.

Yani hani kendilerini fenomen ilan eden sahte fenomenler, üç sezonla kendilerini başarılı gören malum entrika dizileri var ya reyting ivmelerinde istikrar olmadığı halde fenomeniz diyen, işte onlara ve benzer ben şu oldum diyenlere ders almaları için canlı bir örnek Kurtlar Vadisi. Yani fenomen olmak istikrarla yıllara meydan okumaktır. Tabii anlayana.

Şunu da belirteyim hemen daha önce defalarca söylediğim gibi bir Kurtlar Vadisi fanatiği değilim hatta izleyicisi bile değilim gündem üzerinden takip ettiğim, zaman zamanda aileme yaptığım ziyaretlerde izlemek zorunda kaldığım bir dizi. Ama Sezar’ın hakkı Sezar’ındır başarısını görmezden gelmek de densizliktir.

Kısa bir zaman önce yazdığım yazımda da belirtmiştim dizinin bu denli eleştiri hedefi olmasına rağmen izleyici üzerinde ki etkilerine akademisyenlerin el atması gerektiği idi ki o yazımın akabinde akademisyenlerimizden ses geldi, geldi gelmesine de baktığımız yer her zaman ki gibi farklı oldu.

Neyse bunlara girerek daha fazla uzatmayacağım diziyi ele alma nedenime geleceğim.

Son bölüm sonrasında gündeme düşen haberlere bakınca ilgimi çeken ayrıntılar üzerine bölümü oturup izledim.

İzlediğim bölüm bana ve anladığım kadarıyla izleyiciye de Kurtlar Vadisi dizisinin artık farklı bir dönemece girdiği hissini verdi.

Belki yanılıyorumdur sadık bir izleyicisi değilim ne de olsa. Ama bir eleştirmen olarak düşündürdüklerini de yazmadan edemeyeceğim.

Sanki Polat karakterinin var oluş öyküsü sorgulanıyor bu sezon ve son bölümde fazlasıyla. Ya da diğer bir değişle Polat Alemdar’ın gücü.

İlahlaşmış bir karakterin bu sezon ki duruşu ve üzerine yazılan senaryolara bakılınca geçmiş sezonlardan farklı bir Kurtlar Vadisi görüyoruz.

Sanki öncesinde izletilen Polat’ın yaptıkları ve bu yaptıklarıyla izleyicinin bütünleşmesi izletildi.

Şimdiyse Polat’ın kim olduğu sorgusuyla bir yerde karakter üzerinden bir şeylerin anlaşılması sağlanıyor gibime geliyor.

Kim bilir belki de dizi kendini sorguluyordur.

Böyle düşünmeme sebep son bölüm replikleri olsa da bu sezona düşen haberlerin de fazlaca etkisi var.

Son bölümde Polat'a, nasıl bu kadar uzun süredir hayatta kalmayı başardığı ve halen aktif görevlerini nasıl sürdürdüğü konusunda ısrarla sorular soran Poyraz aslında bir anlamda herkesin merak ettiği soruları dillendiriyordu bana göre.

Polat’ın arkasında kimler var gücünü kimden alıyor?  İhtiyarlar olamayacağını yine Poyraz cevaplıyor.

Ve tapınakçı olduğunu söyleyen Polat yıllardır bir şehir efsanesi mi yoksa gerçek mi olduğu bilinmeyen ama her şekilde inanılan Tapınak Şövalyelerini gündeme oturtuyor.

Tapınak Şövalyeleri ile ilgili ortada dolaşan pek çok gizem ve mit var.

Tapınak Şövalyeleri hakkında bu kadar çok rivayetin doğmuş olmasına girmeyeceğim detaylı bir şekilde elbette.

Fakat şuna da değinmeden edemeyeceğim. Bugüne kadar anlatılanlara baktığımızda anlamlı bir tablo oluşturduğunu görmekteyiz Tapınak Şövalyelerinin.

Yüzyıllar boyunca çeşitli suikastlar, komplolar, yayılmacı politikalar ve siyasi kumpaslarla Avrupa’nın tarihinde ciddi izler bırakan Tapınak Şövalyelerinin kaybolduğunun doğru olmadığı yeniden örgütlendiği hep söylenir.

Günümüzde pek çok insan onların hâlâ var olduğuna ve içinde yer aldıkları Masonluğa yoğun etki ettiklerine inanır.

Gerçekten de böyle midir?

Yer altına geçtikten sonra illuminati ile de işbirliği yaptıkları ve örgütsel yaşamlarını sürdürdükleri söylenir.

Tapınakçıların İlluminati ile bağlantıları ne düzeydir?

Eski Mısır’ın büyücülerinin felsefesinin hala canlı olması ve bu canlılığı günümüze taşınmasında etkili olmuş bir zincirin (Kabala-Tapınakçılar-Masonluk zincirinin) izlerinin bulunması, bir rastlantıdır diyebilir miyiz?

Acaba gerçekten de 18. yüzyıldan bu yana dünya tarihine damgasını vuran, devrimler, felsefeler ve sistemler kuran Masonluk, Eski Mısır büyücülerinden gelen bir felsefenin mi mirasçısıdır?

Ne kadarı işlenir bu konunun bilemiyorum ama haberlerdeki bu ayrıntı ile diziyi izlemeyi sürdüreceğim en azından bu konu üzerinde ne tür bir anlatım ve tablo çıkarılacak merak ediyorum.

Bakın Vadi kendi içindeki zenginliği ile hiç izlemeyenleri bile çekebiliyor. Yani 10. yılında olmuş olsa da fanatik izleyici olmaya gerek yok yeni başlamak bile Vadiyi anlamayı zorlaştırmıyor.

Yanılmıyorsam Kurtlar Vadisinde Tapınak Şövalyelerine ilk kez değinilmiyor. Ama ana karakter yani Polat Alemdar ilk kez ben tapınakçıyım diyor Tapınakçılarla ilişkilendiriliyor.

Durum böyle olunca da düşündürüyor.

Bu kadar ilahlaştırılmış vatansever bir karakterin bir anda kendisini tapınakçı olarak ilan etmesinin iyi bir şey olduğunu söyleyebilir miyiz?

Sonuçta Tapınakçıların Masonlukla alakalı ilişkilendirilmesi hala günümüzde sıcaklığını korurken Polat Alemdar’ın böyle bir bağlantı içinde olması direk olmasa da onlarla bir ilişki içinde olduğunu akıllara kazırken nedensiz ortaya çıkarıldığını söyleyebilir miyiz?

Yine konuya dönecek olursak yani yeni dönemeç konusuna fragmana bakınca da Polat’ın yerine yeni birilerini önermesi de dizinin bu noktadan sonra başka bir boyuta gireceğinin sinyallerini veriyor.

Çünkü edindiğim izlenimde dizinin bunca yıl Polat ve adamlarının ülke ve dünya gündemindeki konularla olan savaşı olduğuydu.

Şimdiyse Polat sorgulanıyor ve bırakıyorum diyor yerine birilerini öneriyor.

Şu an geldiği yerde Tapınakçılarla olan bağlantı üzerinden Polat’ın bırakmasıyla yerine kimin geçeceği sorusundan çok Polat’ın neden bırakıyor olduğu sorusunun sorulması gerektiğini düşünüyorum.

Dizinin yeni sezonun da Polat olmayacak mı?

Kurtlar Vadisi yeni bir Polat mı yaratacak?

Yoksa Polat gerçeğini anlatıp nokta mı konacak diziye?

Vadinin biteceğini düşünmesem de bu da bir ihtimal elbet.

Tüm bu merak unsurlarını diri tutarak izleyiciyi hep sorguda bırakan dizi bakalım ilerleyen zamanda nelerle karşımıza çıkacak.

Ancak şu da var ki kanal tasarruf ederek izleyicin sabrını zorluyor son dakika gollerinden artık yorgun seyirci. Maç gerekçesiyle yayınlanmama kararı alınan bir dizi bir hafta önceden bellidir zaten. Tüm hafta yayınlanacakmış gibi nabız yoklayıp son dakika biz yayınlamıyoruz alın size kolaj demek de ATV’ye yakışan bir hareket olsa gerek.

 

oyatekin@gmail.com                                         

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..