Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '16

 
Kategori
Tarih
 

Kürtler Türklerden Daha Türktür, Çünkü;

Kürtler Türklerden Daha Türktür, Çünkü;
 

Matematik ve Tarih

Matematiksel gerçekler tarihle birlikte yorumlanırsa ne gibi sonuçlar ortaya çıkardı diye düşünüyorum. Matematik ve tarih ne alaka denebilir, belki ama tüm bilim dallarının birbiri ile bağlantılı olması gerektiğini düşünenlerdenim.

Vardığım sonuçlar;

Türkiye Türkleri ile Türkmenistan Türkleri birbirlerini kabul ederler. Ancak Türkiye Türkleri ile, Türkmenistan Türkleri birbirlerini anlayamazlar. Birbirini anlayanlanlar aynı millet olabildiği gibi olamayabilir. Türkler ve Bulgarlar. Hatta Macarlar birbirlerini anlamaz ancak ancak Türk kabul edilirler.

Aynı şekilde Türkiye Türkleri ile Kırgızistan Türkleri de Türk’tür. Ancak ne Kırgız, Türkiye Türk’ünü ne de Türkiye Türk’ü Kırgız’ı anlayabiliyor. Kazaklar için de aynı şey söylenebilir. Türklerin dillerini en iyi anlayabildiği Türkler Kıbrıs ve Azerbaycan Türkleridir. Ama her şekilde buralarda yaşayan tüm halklar kendilerini Türk olarak adlandırırlar. Türkler neden Kürt olmasın? Veya Kürtler neden Türk olmasın? 

Türklerin Anadolu’ya gelişleri her ne kadar 1071 yılı ise de 1071 öncesinde de Hoca Ahmet Yesevi’nin talebeleri rivayetlere göre Anadolu’ya gelmişler, öncesinde halkın güvenini kazanmışlar Anadolu halkını psikolojik olarak hazırlamışlardır.

Aynı hareketin Hıristiyan Misyonerler ve özellikle de 1815’lerden sonra Amerikalı Protestan papazlar tarafından yapıldığının bu hareketin tersine bir özellik kazandığını görüyoruz. Yirmili yaşlarında gelen bir misyonerin yaklaşık kırk elli yıl özellikle Beyrut taraflarından Osmanlı Coğrafyasına girdiklerini ve daha sonra Şam, Urfa, Bitlis gibi bölgelerde okullar açtıkları bilinen bir gerçektir. Müslümanların Protestanların okullarına rağbet etmemesi üzerine Ermeniler üzerinde yoğunlaştıkları rivayet edilir. Hatta Katolik olanların dahi Protestanlara yüz vermediği ve İstanbul’da kurulan Protestan okulunun yıllarca beş öğrenciyle ayakta kalmaya çalıştığı görülür. Anlaşılan İstanbul’daki Rumlar üzerinde de yeterince etkili olamamışlardır. Türklere Anadolu’nun kapıları 1071 yılında Diyojen ile Alparslan arasında yapılan meydan savaşının sonucunda Alparslan’ın orduları galip gelince açılmıştır. Bu tarihte Karadeniz’de ve diğer tüm orta ve batı Anadolu’da Bizans İmparatorluğu hüküm sürmekteydi. Dolayısıyla Türkler orduları ile birlikte ilk kez Anadolu’ya Muş’un Malazgirt ilçesinden girdiler. O tarihten sonra;  aşama aşama bölge Türk ve İslam Devleti olmuştur. Türkler sürekli batıya giderek, İstanbul’a kadar vardılar. Önce Büyük Selçuklu Devleti yıkıldı. Sonra Anadolu Selçuklu Devleti kuruldu.

Artuklu Beyliği 1102-1409 yılları arasında Mardin, Hasankeyf ve Harput yöresinde hüküm sürmüş. Tam tamına üç yüz yedi(307) yıl. Üç yüz yedi yıl, Türkiye Cumhuriyeti’nden çok daha fazla ömür sürdüğüne göre beylik demek tam da doğru olmayabilir.

Ahlatşahlar Beyliği ( Sökmenliler) Bitlis yöresinde 1110-1207 yılları arasında tam tamına 97 yıl hüküm sürmüş takriben Türkiye Cumhuriyetinden dört yıl daha fazla bir zamana denk geliyor.

Dilmaçoğulları Beyliği 1085-1398 yılları arasında 313 yıl hüküm sürmüş ve Bitlis civarında hüküm süren bir beyliktir.

İnaloğulları Beyliği 1095-1183 yılları arasında Diyarbakır yöresinde kurulan bu beylik; seksen sekiz( 88) yıl hüküm sürmüş.

Mengüçlü Beyliği Erzincan ve Sivas’ın Divriği ilçesi civarında kurulmuş ve 1080-1228 yılları arasında hüküm süren bu beylik yüz kırk sekiz (148) yıl hüküm sürmüş.

Saltuklu Beyliği Erzurum’da kurulan bu beylik 1072-1202 yılları arasında yüz otuz 130 yıl hüküm sürmüş.

Çubukoğulları Beyliği Harput’ta kurulmuş 1085 1112 yılları arasında yirmi yedi(27) yıl hüküm sürmüş. Bu beyliğin son on yılı Artuklu beyliği ile mücadele içinde geçmiş olmalı!

Dulkadiroğulları Beyliği; önce Elbistan, sonra Kahramanmaraş yöresinde ve1339-1521 yılları arasında yüz seksen iki 182 yıl hüküm sürmüş.

Akkoyunlular;Türkmen Oğuzlar'ın Bayındır boyundan olan Akkoyunlu Türkmenleri, 13. yüzyıl sonlarında Horasan'dan Azerbaycan'a gelmiş bir aşiret olup, 14. yüzyılda Azerbaycan, Harput, Diyarbakır yöresini yurt edindiler ve devlet kurmadan önce de bölgede etkili oldular. 1340'tan sonra Tur Ali Bey'in önderliğinde Anadolu, Suriye ve Irak içlerine akınlar düzenlediler. Trabzon İmparatorluğu topraklarını yağmaladılar. Trabzon imparatoru bu saldırılardan korunmak için kızını Tur Ali Bey'in oğlu Kutlu Bey’le evlendirdi.

1400'de Timur'un Anadolu’ya girişine destek verdi ve bu hizmetine karşılık Malatya'yı, 1402'de Ankara Savaşı'ndaki desteğine karşılık da Diyarbakır bölgesini aldı. 1403'te de Diyarbakır'da hükümdarlığını ilan etti.

Akkoyunlu Devleti, Safevi hükümdarı Şah İsmail tarafından 1508'de tamamen ortadan kaldırıldı. Tam tamına yüz beş yıl (105) hüküm sürdü. (1) 

Karakoyunlular Devleti: Karakoyunlular, çeşitli Türkmen oymaklarının ve Doğu Anadolu Kürt aşiretlerinin birleşik federasyonu şeklinde ortaya çıkmıştır. Sadlu veBaharlu boylarının başını çektiği devlette Duharlı, Karamanlı, Çekirlu, Ayınlı, Hacılı, Ağaçeri, Bayramlı gibi Türkmen boyları siyasi ve askeri kadroda yer almışlardır. Karakoyunlular hakkında Moğol istilasından önce bir bilgi yoktur. Moğol istilası ile birlikte başlarında Türe Bey'in olduğu kafileler halinde Doğu Anadolu’ya yerleşmişlerdir. Moğolların kendi iç çekişmelerinin artması üzerine Hasankeyf, Muş çevresi ve Musul'da hâkimiyet kurmuş Celayirîler'e yarı bağlı bir şekilde Türkmen hâkimiyeti kurmuştur.(2)

Bu devletlerin, beyliklerin tamamına yakını Türk boylarının kurmuş olduğu devletler olup, bu devletlerin tamamının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kurulmuştur. En az hüküm süren yirmi yedi yıl olmakla beraber çoğu günümüz Türkiye’sinden daha uzun süre hayatta kalabilmeyi başarmıştır.

Daha sonra hâkimiyetin Osmanlı İmparatorluğuna geçtiğini biliyoruz. Arkasından Türkiye toprakları içerisinde kalan bölgelerde yüzlerce yıllık Türk Beyliklerinin varlığı bulunmakla beraber Anadolu’nun en son fethedilen bölgesi belki de Trabzon Rum Devleti 1464 yılında yani Osmanlı Devleti İmparatorluk olduktan, İstanbul fethedildikten on bir (11) yıl sonra fethedilmiştir. Bu arada Sinop Kastamonu, Niksar eğer kabul görürse kuzey Anadolu’da kurulan beylikler vardır.

Soru: Karadenizliler günümüzde kendisini Türk diye tanımlarken (özellikle Trabzon) Türklerin ve daha öncesinde de Arapların fethettiği Güneydoğu Anadolu nasıl olmuş, ya da olabilmiş de Kürt kalabilmiştir.  Ya da bu sonuçlara göre Karadeniz Türk’ü mü veya Güneydoğu Anadolu Kürdü mü daha Türk’tür?

 

(1) https://tr.wikipedia.org/wiki/Akkoyunlular

(2) https://tr.wikipedia.org/wiki/Karakoyunlular

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..