Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Kürtlerle Vals

Kürtlerle Vals
 

Kürtlerle Vals! 

Zaman çok çabuk geçiyor…acımasızca. 

Ancak çok çabuk geçen zamanda , çok çabuk unutulan şeyler de var. Ya da unutulmak istenen şeyler… 

I inci Körfez Savaşı’nın üzerinden takriben 20 yıl geçti. Çekiç Güç, Eşref Bitlis’in ölümü, II nci Körfez Savaşı derken bugünlere geldik. 

Körfez Savaşlarıyla Irak’ın Kuzeyi’nde(bugün ona Kuzey Irak diyorlar) meydana gelen bir oluşum var. Bölünen Irak’ın Kuzeyi artık bir Kürt devleti. Temeli Çekiç Güç döneminde(1991-2003) Amerika tarafından atıldı. II nci Körfez Savaşı başlayınca da artık bu güce gerek kalmamıştı. Bundan sonra Ortadoğu’nun yeniden şekillendirilmesinin yeni basamakları gerçekleştirilecekti. Afganistan ile başlayıp, Irak ile devam eden bu şekillendirme süreci, şimdilerde Kuzey Afrika ve kısmen Asya’da devam ediyor. 

Büyük Ortadoğu Projesi’nin basamakları diyebileceğimiz bu gelişmeler, Irak’ın Kuzeyi’nde de yoğun faaliyetlere neden oluyor. Başbakan’ın Kuzey Irak ziyareti bu kapsamdaki faaliyetlerden birisi. Henüz ziyaret devam ediyor. Barzani ev sahibi edasıyla ve koltuklarını kabartarak KOMŞU ülkenin Başbakanını ağırlamaktan memnun ve mutlu görünüyor. Ziyaret onun açısından önemli mutlaka! 

Burada biraz Barzani’den bahsedelim: Mesut Barzani Molla Mustafa Barzani’nin oğludur. Yahudi asıllı olduğuna dair kuvvetli bilgiler var. Barzani’nin İsrail ile yakın ilişkileri de bunun kanıtı gibi. Bölgedeki rolü ve misyonu itibarıyla da Barzani ABD’nin gözdesi durumunda. 

ABD’de Atlantik Konseyi isimli bir kuruluşun 2009 Haziran ayında açıklanan ve David L. Phillips tarafından kaleme alınan raporda Erdoğan’ın Barzani’yle ilişkilerin geliştirilmesi konusu da yer alıyor. O Barzani, yıllardan beri PKK’ya destek veren ve bunu hep inkar eden Barzani’dir. Osman Öcalan’ın da bir röportajında belirttiği gibi; “Barzani PKK’yı, PKK Barzani’yi gözetir. İkisi de birbirleri için önemlidir. Barzani’nin etkisini ortadan kaldırmadan PKK’yı ortadan kaldırmak mümkün değildir” demiştir. 

Irak’ın kuzeyinde Barzani’ye iş yapan bir Türk müteahhidinin yaşadıkları bu ilişkiyi doğrular nitelikte: Bir TV programında konuşan müteahhit, Irak’ın Kuzeyinde Barzani, PKK ve ABD asker ya da yetkililerinin bir arada olduğunu ve birlikte hareket ettiğini ısrarla söylüyor. PKK lider kadrosunu Barzani’nin koruduğunu ve sakladığını, onlara maaş verdiğini ifade ediyor. Bölgedeki ABD’liler ise genel koordinasyonu sağlıyor. Müteahhide göre peşmerge ve PKK’nın farkı yok. 

2007 yılı içinde, Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) istihbarat teşkilatı Parastin’e bağlı ajanların, bölgede elde ettikleri bilgileri PKK’ya vermeleri neticesinde meydana gelen PKK saldırı ve eylemlerinde 20 Türk Askerinin şehit olması, Barzani-PKK ilişkisinin bir diğer belirgin kanıtı olarak ortaya çıkıyor. 

Bütün bunlara rağmen 2010 Haziran ayı içerisinde Barzani Hükümet tarafından paşalar gibi ağırlandı. Bugün ise iade-i ziyaret ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı, dünün peşmerge lideri Barzani’yi onurlandırıyor. Diğer yandan da bölünen Irak’ın kuzeyinde yeni konsolosluk binamızı faaliyete geçiriliyor. Ne diyelim, hayırlı olsun… 

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..