Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '14

 
Kategori
Sosyoloji
 

Kürtsüz Türk, Türksüz Kürt olmaz!

Irak'ta mezhep çatışması planı işliyor. Cihat ilan eden IŞİD  müslüman kardeşlerini vahşice öldürmeye devam ediyor. Ve bunu inandığımız İslam adına yapıyorlar. Aslında  IŞİD in bir proje olduğu akıllara geliyor. Proje ürünü IŞİD in yaptıkları sonucunda, Türkiye ve dünyadaki birçok yazar ve  strateji uzmanı yeni bir soruyu da gündeme getirdi.

 

IŞİD in bölgede yaptıkları Federal Kürdistan Yönetimi için bağımsızlık fırsat mı?

Daha bu sorunun cevabı tartışılırken,IŞİD'in Musul a saldırısının akabinde  Federal Kürdistan Yönetimi’nin askeri birlikleri olan peşmergelerin Kerkük ve çevresinin  denetimini ele geçirmesinin ardından, diğer Kürt güçlerinin Federal Kürdistan Yönetimine destek açıklamaları ikinci soruyu da siyasetin gündemine soktu.

 

Bu yaşananlar  Kürlerin  bir araya gelmesine, zemin mi hazırlıyor?

 

Bu soruların  en büyük muhataplarından biride Türkiyedir. Tabi

bu soruların cevabını şimdiden kestirmek oldukça zordur. Çünkü Ortadoğu kaynayan bir siyaset kazanı ve bu kazanın içinde siyaset  en hayasız, en kirli, en vahşi şekliyle yapılıyor.

 

Bu kazanın içinde olan ve kendi ülkesinde de 30 yıldır  Kürtlerle  savaşan bir Türkiye, daha yeni yeni  çözüm süreci ile kendi Kürtleri ile barışmanın yollarını arayan bir Türkiye, bu belirsizlik ortamında yapacağı hamleler konusunda alacağı kararlar, Türkiye nin de durumunu belirleyecek. Sadece bu konuda atacağı adımlar tek değil. Irak Şam İslam Devleti örgütünün liderliğindeki sünni militanların, Irakta belirli bölgeleri ele geçirmesi, bölgede  sürekli dile getirilen, mezhep çatışmasını da Ortadoğu nun gündemine soktu. Ve sorunun bu şekilde gitmesi , BM lerin müdahalesinin olmaması halinde önümüzdeki günlerde daha büyüyeceği, hatta daha büyük katliamlar yaşanması kaçınılmaz olacak gibi. Bu konuda  da Türkiye nin alacağı pozisyon önemlidir.

 

Türkiye için en önemli sorun, ülkesinde diğer tüm ülkelerden daha fazla yaşayan Kürtlerle nasıl bir birliktelik sağlayacak? Bu konu yıllardır ekonomik ve siyasi istikrarını sürekli iyileştiren Türkiye için önemlidir.

 

Türkiye kendi ülkesinde yaşayan yaklaşık yirmi milyon Kürt vatandaşının, ırkdaşları olan Suriye ve Irak Kürtlerinin yanında olmak zorundadır. Kürtlerin arasındaki birliği  sağlamak durumundadır. Aynı zamanda  Kürtleri kendisi için istikrar unsuru ve siyasi bir müttefik olarak kabul etmelidir. Kürtler ve Türkler bu zor satranç oyununda, birbirlerinin değerlerine saygı duymaları gerekir. Birbirlerine karşı hazırlanacak, uygulamaya sokulmak istenecek kışkırtmalardan  uzak durmalıdır. Kürtler de Ortadoğu da sonucu nereye gideceği belli olmayan bu denklemde  bana göre çok dikkatli olmak zorunda. Mevcut denklemi basamaklara ayırdığımızda, ne bölge ülkeleri ne ABD, ne Avrupa ülkeleri  mevcut durumda bağımsız bir Kürt devletini kabul etmeye hazır değil gibi görünüyor. Şu aşamada Irak Kürtleri  hiçbir grupla çatışmaya girmeden Kürdistan Federal Bölgesinin sınırlarını korumak, PYD  nin de   Rojava da kendi bölgesini korumasıdır. Türkiye Çözüm süreci kapsamında Kandilde bulunan PKK gücününde Rojava ya kaydırılmasını sağlayıp, Rojava ya destek olmalıdır. Böyle bir davranış Türkiyeli Kürtlerin çözüm sürecine ve Türkiye ye olan güvenini arttıracaktır.

 

Bütün Türkiye halkları şu gerçeği görmelidir. Türkler, Kürtler olmadığında, Kürtler Türkler olmadığın biteceklerini anlamalıdır. Ortadoğu cehenneminden ya hep birlikte çıkacağız ya da hep birlikte batacağız.

İnancım o ki Türkler ve Kürtler birlikte başaracağız.

 

  

 
Toplam blog
: 18
: 66
Kayıt tarihi
: 20.02.14
 
 

2008 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Halkla İlişkiler Yüksek Okulundan Mezun oldum. İşletme..