Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '17

 
Kategori
Kitap
 

Kurtuluş ve Cumhuriyet Dönemi Kitap Önerileri

Kurtuluş ve Cumhuriyet Dönemi Kitap Önerileri
 

Sizlere  Kurtuluş ve Cumhuriyet Dönemi Kitap Önerileri adı altında 10 Kitap tanıtmaya karar verdim. Göz atmak ister misiniz?

1.Diriliş Çanakkale 1915: Kurtuluş Savaşı öncesi olsa da kurtuluşa giden yolda büyük önem taşıyan destanı, Turgut Özakman'ın kaleminden  anlatan oldukça etkili,dramatik ve coşkulu bir tarihi roman.Anlatım dili her yaştan okuyucuyu kendine bağlayacak kadar sade eğer okumadıysanız mutlaka öneririm.

2. Türkiye'nin Yakın Tarihi: İlber Ortaylı tarafından yazılan tarihi inceleme diye niteleyebileceğimiz neden sonuç ilişkisi içinde son derece güzel tespitler içeren tarihe meraklı her kesimin okuması gereken bir kitap. "Osmanlı İmparatorluğu gürültüyle ve aniden ortadan kalktı. Büyük imparatorluklar artlarında üç-beş yıllık değil, yüz yıllık sancılar bırakır."

3. Allah'ın Süngüleri Reis Paşa: Atilla İlhan tarafından yazılmış tarihsel bir roman.Reis Paşa ve yakın çevresinin 1920 yıllında yaşadıklarını okuduğumuz oldukça keyifli bir roman.

4.Osmanlı ve Modern Türkiye :  Halil İnalcık tarafından yazılan okunması ve okutulması gereken tarihi inceleme."Osmanlı Devleti'nin son iki yüzyıllık değişim ve dönüşümü, 1923'te cumhuriyet'in ilanı ile noktalanmıştır." Atatürkçülük, yüz elli yıllık bir tarihî gelişimin son ve radikal ifadesiydi." gibi tesbitler içeren bu kitap bence her okurun evinde olmalı.

5. Osmanlı İmp. ve Modern Türkiye: Stanford J. Shaw'ın 2 ciltlik eseri.Anlatım dili oldukça iyi olan,19 yy Osmanlı Devletinden başlayan kitap 1975 yılında bitiyor. Eğer Tarihi inceleme seviyorsanız öneriler listenize bunu de ekleyin.

6. Küçük Ağa: İki incelemeden sonra kurtuluş savaşı sürerken taşrada geçen inanç ve insan eksenli en iyi tarihi romanlarımızdan biri olan Tarık Buğra'nın romanı da mutlaka okumalısınız. Çolak Salih, Emine ve Akşehirli Hoca... Çocukken okuduğum içimin burukluğunu hala hissedebildiğim bir roman.

7. Modern Türkiye'nin Doğuşu: Bernard Lewis tarafından yazılmış bir inceleme daha son 250 yıllık modernleşme (batılılaşma) hareketini okuyoruz.Oldukça eğitici toplumun her kesiminden ama özellikle kurtuluş ve cumhuriyetle sorunu olanların Osmanlıdan başlayarak adım adım neyin,neden  olduğunu anlamaları açısından okumalarını önerdiğim aynı zamanda bu süreci hiç bir düşünce dikte etmeden aktaran bir kitap.

8.Nutuk: Atatürk tarafından, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1927'de ki Kurultayı'nda 36 saat gibi bir sürede ve altı günde okunan tarihi ve her evde olduğunu düşündüğüm hitabesi Atatürk'ün bakış açısıyla kurtuluş ve cumhuriyet döneminde neler yaşadığının en net dönemin telgraf kayıtları ve resmi belgelerine dayandırarak anlatığı süreç.Herkesin hangi düşünceden olursa olsun anlayarak okuması gereken bir eser.

9.Vurun Kahpeye: Halide Edip Adıvar'ın en sert romanı,Romanda Afyon'un bir kasabasında öğretmenlik yapan Aliye öğretmen ile kasabalının hikayesi... Yunan işgaline çanak tutan Türklerin sert bir biçimde eleştirildiği, dönemin Anadolu insanının fakirliğini ve cehaletini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seren ve Aliye Öğretmenin trajedisini anlatan bu romanı muhtemelen okumuşsunuzdur. Mutlaka çocuklarınıza da okutun.

10.Yeşil Gece: Reşat Nuri Güntekin'in pek bilinmeyen ve belkide en sert olan romanı. Yazarın insan ikiyüzlülüğü ve her devrin adamlarına duyduğu tiksintiyi roman boyunca hissetirdiği, aynı zamanda devrimlerin halka ulaşamadığı konusunda devleti de eleştiren kahramanı yine bir öğretmen olan romanı.

https://elifinnn.blogspot.com.tr/2017/10/kurtulus-ve-cumhuriyet-donemi-kitap.html

 

 
Toplam blog
: 16
: 2691
Kayıt tarihi
: 23.11.17
 
 

Tarih mezunu...belkide bu yüzden manga okurken, anime izlerken dinlenen, bulunduğu coğrafyadan pe..