Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '08

 
Kategori
Bayramlar
 

Kurtuluşa ilk adım 19 Mayıs

Kurtuluşa ilk adım 19 Mayıs
 

Bilindiği gibi 19 Mayıs kurtuluşa giden yolda ilk adım, yeni bir başlangıç olmuş ve bu başlangıçtan yönünü batıya çevirmiş laik ve modern genç bir Cumhuriyet doğmuştur.


Kan ve ateşle kazanılmış Ulusal Egemenliğin çocuklara; Bu yoldaki ilk adımın, başlangıç gününün de gençlere armağan edilmesi çok anlamlıdır.
Şüphesiz o günden bugünü planlamak, modern bir kent düzenini, üreten bir toplumu, bağımsız ve laik bir Türkiye’yi kurmak, çok, ama çok büyük bir işti.

Mustafa Kemal’in liderliğinde başlamış olan Kurtuluş Savaşı’nın temsili başlangıç zamanı olan 19 Mayıs, ulu önderin Anadolu’ya ayak basar basmaz Türk toplumunu eğitmek, canlandırmak, hareket geçirmek ve tek ruh halinde bir direniş cephesine dönüştürmek zorunda olduğu şeklinde tecelli etmiştir.

İşgallere karşı başlayan Millî Mücadele'nin başarıya ulaşabilmesi ve bağımsızlığın sağlanabilmesi için verilen mücadelenin hukuken de geçerlilik kazanması gerekiyordu. Bu yönde netice alınabilmesi için Mustafa Kemal Paşa liderliğinde sürdürülen mücadele, askerî olduğu kadar siyasî bir mücadeledir.


Bu durumda yapılması gereken Anadolu'da Millî Mücadele'nin başlatılması ve millî hukukun tesisini temin etmektir. Nitekim müttefikler İstanbul Hükûmeti'ni muhatap alıyorlar, Kuva-yı Millîye'yi de "asî" olarak vasıflandırıyorlar ve Kuva-yı Millîye'nin önlenmesi için sürekli baskıda bulunuyorlardı.


Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkmasından itibaren beyanatlarıyla başlayan, kongrelerle ve nihayetinde Ankara Hükûmeti'nin kurulması ile devam eden çizgide temel amacın, hukuken temsili sağlamak olduğu görülür.


Birinci dünya savası, Osmanlı imparatorluğu açısından hemen tüm topraklarının başta İngiltere, Fransa ve Rusya olmak üzere düşman devletlerce işgaliyle sonuçlanmıştı.


İşte bu şartlar altında Kuva’yı Millîye’nin oluşturulması ve İstanbul’la birlikte Anadolu’nun kurtarılması mücadelesi başlatıldı. Bu bir “Millî Mücadele” idi ve şüphesiz tüm topraklarımızın kurtarılmasını hedefliyordu. Ancak o günkü şartlarda hedefin Anadolu ve Trakya ile sınırlandırılması kaçınılmazdı.


Ordusu dağıtılmış, halkı yoksul ve hastalıklarla boğuşan, kadınları dul, çocukları yetim bir halk, özgür kalma, sömürge olmama mücadelesini işte bu şartlarda kazandı.


19 Mayısların bize hatırlatması gerekense işte burada belirginleşiyor: bize emanet edilen laik cumhuriyeti korumaya ve kollamaya hazır olduğumuzu dosta düşmana göstermemiz gerekiyor. Bayramınız kutlu olsun...

 
Toplam blog
: 156
: 5679
Kayıt tarihi
: 05.11.06
 
 

Söz konusu Atatürk ve Laik Cumhuriyet ise; asla tarafsız olamam! Ben; İş ve özel hayatımda Cumhur..