Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
18244
 

Kuru börülce salatası

Kuru börülce salatası
 

www.yemekyapye.com


Börülcenin mutfağımızda hakettiği yerde olmadığını düşünüyorum. Oysa, diğer bakliyatlara göre kolay pişmesi, salatadan çorbaya kadar uzanan pişirme şekilleriyle tercih ediliyor olmasu gerekirdi.

Bizim evde; yemeği, çorbası, salatası sevilerek yenir her zaman. Eğer özgür ve özgün mutfağı seviyorsanız, börülce ile harika salatalar yapabilirsiniz. İçine ekleyeceğiniz malzemeler size kalmış. En çok yakışan, taze soğandır tabii.

Size tarifini vereceğim salatası ise, tarator sosuyla yapılanı. Tarator sosu Antalya'da çok kullanılan bir sostur. Özellikle Çipura ve diğer büyük balık kızartmaları, tarator sosuyla yenir. Yumurtalı karnıbahar, dikenli kabak, kuru köfte / patates, karaturp gibi pek çok yemeğin ve salatanın ana sosudur.

Malzemeler;

250 gram kuru börülce
1 su bardağı ceviz
2 diş sarımsak
1 limonun suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı kadar su ve bir tutam tuz
Süslemek için maydonoz ve zeytin

Yapılışı;

Börülceleri akşamdan bol suyla ıslatın. Pişirmeden önce güzelce yıkayıp, üstünü örtecek kadar suda bir taşım kaynatın. Üstü köpüklenecek ve suyu kararacaktır. Bu suyu döküp, börülceleri yıkayın, üstüne bol sıcak su ve tuz ekleyerek tekrar pişirmeye bırakın. Pişirme süresinin bitimine yakın, birkaç damla limon suyu ekleyin. Şu ana kadar yapılan işlem, börülcenin renginin beyaz kalması içindir. İsterseniz bu işlemleri yapmayıp, doğrudan haşlayabilirsiniz.

Haşlama işlemi bittiği zaman, servis yapacağınız tabağa alın ve tarator sosunu hazırlayın.

Sosun hazırlanması;

Cevizi, sarımsağı ve tuzu blendera koyun, cevizler ezilene kadar blenderı çalıştırın. Aslında en doğrusu havanda dövmektir. Kolaya kaçmadan havanda döverseniz, sonuç daha güzel olacaktır. Ezilmiş sarımsaklı cevizin içine limon suyunu ekleyin. Sonra da yavaş yavaş karıştırarak su eklemeye başlayın. Kıvamını zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Fazla duru olmasını istemezseniz, bir dilim bayat ekmek içi ufalayabilirsiniz bu sosun içine.

Hazırladığınız sosu, servis tabağındaki börülcelerin üstüne dökün. Zeytinyağını da sosun üstüne dökün. Süslemek için de, maydonoz yaprakları ve zeytin kullanın.

Not; Bu salata tek başına bile mükemmel bir besin kaynağıdır. Cevizdeki omega 3, börülcedeki bitkisel protein, limonun C vitamini, sarımsağın selenyumu vs vs gibi. Zeytinyağını ise yazmama bile gerek yok.

Afiyet olsun...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Tülin Hanım şu yemek programını birlikte sunabiliriz. Hangi kanala baş vursak acaba?.))

Gönül (Avcı) Aygün 
 05.02.2010 3:21
Cevap :
Gönül hanım, çok hoş bir teklif bu, neden olmasın:) Bugün de börülce çorbası tarifi yazdım, görmüş müydünüz?  05.02.2010 15:22
 

Börülce daha çok Akdenizde tüketiliyor. Bilseler tadının ne güzel olduğunu çok talep olur diye düşünüyorum.Özellikle sarımsaklı salatasına bayılırım.Börülce çıkınca tarifinizi yapıcağım.

serifsoner 
 04.02.2008 23:45
Cevap :
Kuru börülce tam da bu mevsimde olur. Yazın hemen böceklendiği için bulamazsınız. Ancak bu mevsimde alıp, buzdolabında saklamanız gerekir. Bence hemen çarşıya gidip alın:) Sevgiler...  05.02.2008 13:38
 

Tam yazarken hattan düşmek ve hala ekrana bakmadan yazmak .bir de bakınca ne göreyim yoookkk yookk.bu yüzden kısa keseceğim ama katılmak zorundayıım.Özlemişim tariflerinizi .Bahçelerde börülce oynar gelin görümce derken çoğu börülceyi böcük filan sanırdı eskiden .Ta ki bakla ,bezelye ve fasylye arasında bende varım diye boy gösterene kadar.Kurusunun pazı ve kuzu ile kapamasına aş derdi annem .Çok severdik.Salatasını ise yaş olanla ve bol sarmısakla yapardık .Her türlü yere yakışırdı .Ama bunu ilk kez senden aldım.Yaşını bulamadığım yerde.aslında salata can kurtaran bir yerde herle böyler olunca piyaz gibi at yanına iki köfte değme keyfine saygılar..

ütopik 
 29.01.2008 15:22
Cevap :
Sevgili ütopik, sadece haşlayıp, maydonoz, taze soğan, limon suyu ve yağla bile harika bir börülce salatası elde edebilirsin. Afiyet olsun:)  29.01.2008 17:27
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 261
Toplam yorum
: 2348
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2070
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster