Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '10

 
Kategori
Siyaset
 

Kurultaya doğru CHP

18 Aralıkta yapılacak CHP kurultayına doğru siyasetin yönü CHP’ ye kaydı. Parti Meclisinin yeniden belirleneceği Kurultayla ilgili, kimlerin seçileceği değil, seçimin yöntemi daha çok tartışılıyor.

Daha önce çarşaf liste yönünde görüş belirten Kılıçdaroğlu; görünen o ki, cumartesi günü blok listeyi deneyecek. Buna karşılık Deniz Baykal ve Önder Sav’ ın delegeleri çarşaf listeye zorlayacağı görülüyor.

CHP YOL AYIRIMINDA!


Eski Genel Başkan Deniz Baykal “çarşaf liste birleştirir, blok liste ayrıştırır” buyurmuşlar. Kıdemli Genel Sekreter Önder Sav’ da çarşaf listenin parti için daha uygun olacağını söylemiş. Doğru söze ne denir! Ancak ne CHP liler, Sayın Baykal ve Sav’ ın sandığı kadar aptal, ne de kamuoyunun hafızası bu kadar unutkan değil. Çarşaf listenin partiyi birleştireceğini söyleyenler, yönetimleri boyunca blok liste uygulayarak partiyi bölmeyi mi amaçladılar? Diye sorası geliyor insanın!

Kaldı ki tüzük değişikliği yaparak neredeyse mevcut başkanın karşısına aday çıkarılmasını imkansız hale getirenler, üstelik de Genel Başkan adaylığı için zorunlu tutulan, delegelerin yüzde yirmisinin imzasını hem de Genel Başkanın önünde, Divan kurulunda imzalama uygulamasını ne çabuk unuttular! Siyasi Partiler, parlamenter-demokratik sistemiz vazgeçilmez unsurlarıdır. O nedenle bir ülkede demokrasinin ölçüsü, siyasi partilerde uygulanan parti içi demokrasidir. Kuşkusuz sağlıklı bir yönetim yapısının oluşması için en uygun ve demokratik yöntem çarşaf liste uygulamasıdır. Ama bunu isteyecek en son kişiler olması gereken Sayın Baykal ve Sav’ ın bunu savunmasının hiçbir mantıklı izahı yoktur.Kendileri yönetimdeyken başkan ve adamları dışındakileri yok sayan bir zihniyetin şimdi parti içi demokrasiden söz etmesini anlamak mümkün değil.

KILIÇDAROĞLU’NUN SON ŞANSI


Hafta sonu yapılacak kurultay, CHP için yaşamsal öneme sahip. CHP, ya eskiden olduğu gibi yine statükocu, devletçi, muhalefeti hedefleyen bir parti olarak siyaset sahnesinde devam edecek, ya da Kılıçdaroğlu’ nun her fırsatta ifade ettiği gibi yeni CHP olacak. Devrimci, değişimden yana, yenilikçi, özgürlükçü, gerçek anlamda bir sol parti şimdilik çok iddialı bir hedef olabilir. Ancak böyle bir hedefe gidecek yolun önündeki engellerin temizlenmesi, statükocu kadrolardan arındırılması için bu kurultay, CHP açısından önemli bir fırsat. Bir anlamda CHP için yol ayırımı diyebileceğimiz bu kurultayda Sayın Kılıçdaroğlu’ nun kararlı bir tutum sergilemesi gerekiyor. Eski yönetimin parti içi demokrasi bahanesiyle Kılıçdaroğlu’ na hazırladığı tuzağa düşmemesi için gerekirse bu kez blok listeyle seçime gitmesi en uygun olanı gibi görünüyor. Sürecin özelliği ve önemini dikkate alarak kendisiyle uyumlu çalışabilecek bir parti meclisi oluşturmasını bekleyen parti tabanını umarız Sayın Kılıçdaroğlu, hayal kırıklığına uğratmaz. Özetle söylemek gerekirse; Sayın Kılıçdaroğlu, ya tüm tehdit içeren önerilere rağmen herkesin beklediği bir parti meclisi oluşturarak, gerçek anlamda liderliğe soyunur, ya da eski yönetimle işbirliğine giderek hem kendine, hem de CHP ye yazık eder. Umarız parti içi demokrasi kandırmacasına inanıp, partiyi tekrar statükocuların eline teslim etmez. Dileriz, Türkiye’ nin her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde, iktidarı hedefleyen, yönünü sola dönmüş, kendi dışındakilerle de barışık bir CHP’ nin temellerinin atılacağı bir kurultay gerçekleşir. Barış ve demokrasi adına gerçek anlamda bir sol partiye ihtiyaç duyulduğu şu günlerde, iç çekişmelerden arınmış, değişim ve yenilenmeden yana bir CHP umuduyla…

ayhanongun@gmail.com

 
Toplam blog
: 396
: 168
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Barış içinde, birlikte yaşayabilmek adına insan ve emek odaklı paylaşımlardan yanayım.   Öğretmen..