Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '19

 
Kategori
Tarih
 

Kuruluş Osman

Dizinin bana ilginç gelen yanı Osman’ın karakteri. Küçüklükten beri Osman’ın karakterinde en temayüz eden yanı hırsı (ambition), kabına sığmaz yapısı, önder olma, baş olma, içinde bulunduğu topluma, topluluğa hatta ilgisi olan diğer bütün insanlara, topluluklara hükmetme, yön verme arzusu, büyük idealleri, hayalleri olması.

 

Dünya tarihine geçmiş bütün büyük önderlerde en belirgin vasıf olarak bunu, bu hırsı, bu önlenemez, durdurulamaz hırsı görüyorum yani önder olma, önde olma hırsını. Tabii ki başka özellikleri de var. Örneğin zeka, ileriyi, ilerde olacakları iyi öngörebilme yetisi, azim ve sebat, olayları geniş açıdan ve uzun vadeli görebilme, diplomasi, politika yeteneği gibi.

 

Dünya tarihine geçmiş büyük liderler içinde bulundukları, mensubu oldukları halklara, milletlere büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük faydaları olmuş insanlar. Zaten bunun için tarihe geçiyorlar ve milletleri tarafından takip ediliyorlar, sevilip sayılıyorlar. Yani yaptıklarını vatanları, milletleri için yapıyorlar. Bu doğru, ama kanaatimce aynı zamanda kendi içlerindeki baş olma, en yüksekte olma, en güçlü olma, hükmetme, yönetme, emir verme, dünya çapında ünlü olma gibi hırslarının da bu başarılarında çok büyük etkisi var. Kanaatimce eğer içlerindeki bu hırs olmasaydı yaptıklarını yapamazlardı. Bu kişiler aynı zamanda çok güçlü egoları olan, dominant karakterler.

 

Yazıyı fazla uzatmayacağım ama görüşlerime katılmayanlar, Büyük İskender’i, Cengiz Hanı, Timur’u, Sezar’ı, Napoyon’u, Stalin’i, Lenin’i, Fatih’i, Yavuz’u, Kanuni’yi ve dünya tarihine yön vermiş diğer büyük liderlerin hayatlarını inceleyebilirler; onların ta küçüklüklerinden beri içlerinde var olan itici gücü, hırsı (ambition) göreceklerdir.

 

Sürç-ü lisan ettiysem af ola. Kalın sağlıcakla.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..