Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '07

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Kuş beyinliden balık beyinliliğe

Chicago da Amerikalı ve İtalyan bilim adamları işbirliğiyle bir deney gerçekleştirilir. Bufa (Taşemen) balığından aldıkları beyin hücrelerini bir robota aktarıp, çalıştırmayı başardılar. Her zamanki gibi reklâm amaçlı kullanıldığı sanılan bu arkadaşlın gerçek olduğu anlaşıldı.

Üstelik temsili bir resimle de açıklama yapıldı. Buna göre, Balıktan aldıkları sinir hücresini besleyici bir maddenin içine koyup robot bir balığa bağladılar.

Bu balık robot 5.5 cm çapında olup bir mini motoru iki tekerleği ve ışık algılayıcısı bulunmakta. Bir Motorola mikro çipiyle. (Jammer lerle karıştırmayın)kumanda ediliyor. İşte bu mikro çipin görevini bu balıktan alınan sinir hücreleri üstlenmiş.

Bufa balığında ışığı gözler algılayıp beyine yolluyor. Beyindeki sinir hücreleri de yüzme emri veriyor. Bunun sonunda da Bufa balığı hep ışığı izleyerek hareket ediyor.

Bunu bilimsel yarar olarak hayatımıza uygulama alanı olarak felçlilere bir umut ışığı olarak yorumlayabiliriz. Robotun ışık algılayıcıları, deneyimizde yapay göz gibi bir algılama yaptığına göre ve balığın sinir sistemi robotu hareket ettirdiğine göre, diğer bir deyişle sinir sistemi ile makinelere kumanda emek mümkün olunca, Vücudun bazı organlarına hakim olamayan felçliler düğmeye basmadan sadece beyinlerini kullanarak tekerlekli sandalyelerini hareket ettirebilecekler. Belki de birer robot olarak hareket edebilecekler ama balık beyniyle…? Kim bilir?

 
Toplam blog
: 165
: 856
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

Edebiyet fakültesi  mezunuyum. Öğrenmenin yaşı yoktur diyerek çeşitli kurslardan da el sanatları ..