Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '06

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Kuş gribinin düşündürdüğü ve tarımsal yapılar

Kuş gribinin düşündürdüğü ve tarımsal yapılar
 

Ülkemizde özellikle kuş gribi ile birlikte tarımsal yapıların önemi bir kez daha öne çıkmıştır. Nasıl ki bir fabrika binasız olmaz ise tarımsal işletmede yapısız olamaz. Temel eksikliklerimiz; yetersiz barınaklar, yetersiz depolama yapılarıdır.

Ülkemizdeki tarımsal yapılar ne yazık ki yetersiz ve gerekli şartları sağlamaktan uzaktır. Bunun sonucu olarak kuş gribi bize hayvan barınma alanlarının gerekliliğini ve dış etkilere, böcek, fare, kuşlar ve diğer etmenlere karşı korumalı olmaları, işletme sürekliliği açısından son derece önemlidir. Bu nedenle hayvan barınakları ve depolama yapıları konularındaki gelişmeler çiftçilerimizin ekonomik seviyesinin gelişmesine çok yararlı olabileceği gibi tarımsal gelişmeye de büyük katkıları olacaktır.

Buradaki temel eksikliklerimiz; yetersiz barınaklar, yetersiz depolama yapılarıdır. Özellikle hayvan barınakları teknolojiden yoksun ve fiziki koşulları son derece kötü durumdadır. Büyük firmaların yapıları ise bu konuda yeterli olmasa da çiftçi koşullarına göre oldukça iyi durumdadırlar. Bu yapıların temel eksiklikleri günümüz gelişmelerine paralel olmayan eski yapı tiplerinin hala kullanılmasıdır. Bazı olumlu gelişmeler de gözlenmektedir.

Tavukçulukta durum daha iyi sayılabilir. Özellikle modern işletmeler ülkemizdeki salgından bu sayede daha az kayıpla çıkmışlardır. (Pazar daralması daha büyük bir sorun oluşturmuştur.) Bu da sevindiricidir. Yalnız buradaki temel eksiklik sözleşmeli yetiştiricilik yapan işletmelerin, sözleşmeye dahil olan çiftçi kümeslerinin fiziki koşullarını nispeten yetersiz oluşudur.

Çiftçi kümeslerinde kuş girişinin ve özellikle kemirgen girişlerinin engellenmesi gerekmektedir. Hatta kemirgenler virüs taşıyıcı olarak en büyük riski oluşturmaktadırlar.

Köylerdeki kanatlıların durumu ise daha vahim durumdadır. Sayıca üç beş adet olan kanatlılar temel sorundur. Fakat çiftçinin de bunları beslemek gibi temel bir alışkanlık ve zorunluluğu vardır. Yapılan çalışmalarda sadece itlafla sorun atlatılmaya çalışılmıştır. Bu işlemin çiftçi ailelerinin temel bir beslenme kaynağını ortadan kaldırması ve gen kaynaklarımızın ortadan kaldırılması gibi iki büyük sorunu içinde taşımaktadır.

Buna karşılık çözüm olarak çiftçilere fonlar ayrılarak (AB fonları da kullanılabilir) işletmede kapalı küçük kümesler yapılabilir. Yada her köye bir ya da birkaç ortak modern kümes yapılabilir. Dolayısıyla çiftçilerimiz daha teknik koşullara da kavuşmuş olurlar.

Bir diğer eksiklik büyük baş hayvan ahırlarında gözlenmektedir. Burada da yine kaynak yetersizliğinden dolayı oldukça ilkel koşullarda ve az sayıda hayvanla üretim yapılmaktadır. Dolayısıyla verim ve hijyen temel sorunu oluşturmaktadır. Bu konuda yine ortak ahırlar planlanarak çiftçi teknolojiyle buluşturulabilir. Ortak yapıların en önemli katkısı dayanışma bilinci oluşturması, kaynakların verimli kullanılması ve optimum işletme maliyeti ile işletilebilmeleridir. Ayrıca tarımsal işletme kültürünün gelişmesine de katkı sağlayacaktır.

En önemli yararlarından biride temiz ve kaliteli ürün üretimidir.

Diğer bir yapı eksikliği de depolama yapılarının azlığı yada yokluğu demek daha doğru. Ülkemizde ürünler daha çok geleneksel metotlarla depolanmaktadır. Özellikle soğuk hava depoları ise daha çok ticari işletmelerin tasarrufunda olan depolardır. Bu nedenle üreticiler ürünlerini en bol zamanda en düşük fiyatla elden çıkarmak zorundadırlar. Bu durum üretici gelirlerinde büyük kayıplar yaratmaktadır. Daha çok aracılar bu işten kar etmektedirler. Hatta üreticinin zararın sattığı ürünlerde dahi aracılar büyük kazançlar elde etmektedirler. Bu durum üretimi karlı bir iş olmaktan çıkarmaktadır. Tüm konularda olduğu gibi bu konu dada ortak tesisler ülkemiz için iyi bir alternatif olmaktadır.

Yukarıda sayılan sorunların çözümü sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmanın da bir yoludur. Sorunları üreticilerimiz örgütlenerek aşabilirler. Özellikle ülkemizde yeterli olmayan kooperatifleşmenin geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Kooperatiflerin gelişmesi hem üreticinin gelir kaynaklarının artması demek hem de tüketiciye daha ucuz ve güvenli gıdanın ulaşması demektir aynı zamanda.

Yeterli kaynaklara ulaşan üreticiler kendilerini de geliştirmektedirler.

 
Toplam blog
: 144
: 2687
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Ziraat mühendisi ve iktisatçıyım. yatırım danışmanlığı ve kişisel gelişim konularında  Simurg Con..