Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '09

 
Kategori
İzmir
 

Kuş havzasındaki LPG parkı

Kuş havzasındaki LPG parkı
 

Bir hafta önce “<ı>İzmir’in Kuşları Eve Döndü” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Ve bu yazımda, İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin Mavişehir tarafındaki giriş yolunu, sağlı sollu çevreleyen sulak alanlara, birkaç senedir göremediğimiz çeşitli kuş türlerinin yeniden dönüş yaptığını anlatmıştım.


Bu alan aslında, “<ı>Sasalı Kuş Cenneti”nin ve yeni açılan “<ı>Sasalı Doğal Yaşam Parkı”nın tabii sınırını teşkil ediyor bana göre. Ülkemizin ender kuş havzalarından bir olan Sasalı Kuş Havzası, tam da bu bölgeden başlıyor. Ve ortasında, koskoca bir sanayi bölgesi bulunuyor.


Bu sene İzmir ve çevresi, son yılların en önemli yağışını aldı. Barajlarında ciddi anlamda bir doluluk yaşandı. Ve yazımın girizgahında bahsettiğim bölge, son yıllarda çoraklaşmışken ve ekolojik dengenin kaçınılmaz sonu olarak sevimli kuşlarımız buralardan göçüp gitmişken, bu sene alınan yağışlar sayesinde balıkçıllarımız, pembe bacaklı ve gagalı flamingolarımız, karabataklarımız ve daha nice kuş türü tekrar yuvalarına döndü.


Aynı zamanda “doğal sit alanı” da olan bu bölgede uzunca bir süre, yol kenarına bırakılan inşaat artığı, moloz, cüruf ve çöplerle mücadele edildi. Evet yanlış okumadınız, bizim insanımız, buralara kendi pisliklerini boşaltıp gitmekte bir beis görmedi.


Uyarı levhaları, ihbar telefon numaraları falan konuldu ama nafile. Bir tarafta nazenin kuşlar, öbür tarafta insan pisliği baya bir süre, bayağı bir şekilde devam edip gitti. Birkaç ay önce, yol kenarlarına, bu otobanlarda kullanılan banketlerden yerleştirildi. Oraya pislik atan kent ayıları, araçlarını yanaştırıp defihacet edemesinler diye.


Biraz faydası oldu. Eskisi gibi değil.


Yolun deniz tarafında ise kasalarında LPG tüplerinin bulunduğu onlarca nakliye aracından oluşan bir tüp arabası parkı var. Sağında ve solundaki sulak alanlarda flamingolar; orta yerde de tüp arabaları. Bu durum yasal mıdır, değil midir bilmiyorum? Kimlerdir, necilerdir onu da. Ama tek bildiğim var ki o da iğrenç durduğu.


Bölgeyi bilmeyenler için manzarayı kelimelerimle çizmeye çalışayım. Yolun kenarında aracınızı park edip aşağı iniyorsunuz. Mis gibi iyot ve yosun kokusuyla ciğerlerinizi bayram ettirirken; yüreğiniz de gözleriniz vasıtasıyla, karşınızdaki yüzlerce ve nadide kuş sayesinde kabardıkça kabarıyor. Bir doğa hazzı yaşatıyorsunuz kendinize.


Arka planda Göztepe, İnciraltı, Güzelbahçe sahili arz-ı endam ediyor. O da ne, bizim Teleferik bile görünüyor vallahi Balçova’nın üzerinde. Ve daha da yukarılarda Trazlı. Ama birden tüp kamyonlarıyla burun buruna geliyor gözleriniz. Sanki tüp kokusunu, damarlarınızda, endoplazmik retukulumlarınız sayesinde hücre yapıtaşlarınızda hissediyorsunuz. Ve uzun lafın kısası, üç kuruşluk keyfinizin içine acı biber turşusu suyu sıkılıyor.


Bu konunun aslını astarını bilen varsa ve bana da yazarsa; burada yayınlamaktan memnuniyet duyarım.



@"İzmir'in Kuşları Eve Döndü": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=163198

@İki sene önce bugün "Çingen Pilavı*": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=27542

@İki sene önce bugün "Siyaset Yapma Kardeşim!": http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=27661

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..