Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '17

 
Kategori
Güncel
 

Kuş Lastiği - Kış Lastiği

Kuş Lastiği - Kış Lastiği
 

Bilmediğiniz gibi çocukluğumda ilkokul beşinci sınıftan mezun olduğum sene bir sene eğitime mola verdim. 1971 senesinde köyümüz ile bağlı bulunduğumuz ilçe arasında çalışan yolcu minibüsüne muavinlik yapmakla geçti. Kış boyunca paralar, paralar bozulmasın aralar tekerlemesi ile topladığım her elli kuruşun şıngırtısı eşliğinde devamlı cebimi deliyordu. Akşam olunca son seferimizde hasılatı ortaya döküp şangır şungur sayıp hasılatı topladıktan sonra kimi zaman bir lira, İlçede Halk pazarı olduğu Cuma günlerinde iki buçuk lira yevmiyem olurdu.

Yaz gelince patlamaktan ıskartaya çıkan birkaç yamalı iç lastiği aşırdığım gibi karpitli kaynak makinesi ile patlak yerini onarıp, şişirdikten sonra doğru değirmen gölüne. Derede yüzmeyi onda öğrendim. Şamrel deniyordu o lastiğe. Devamlı suya girip çıkmaktan, güneşin yakıcı etkisi ile birde çatlar eskirdi. İşte o zaman bende onu evdeki dikiş kutusundan aşırdığım makasla itina ile keser bir sürü kuş lastiği çıkartırdım terzi misali.

Sonra meşeden bir sağlam çatal, birde eskimiş kösele deri ayakkabılardan taş koymak için deri kısmından kesip yapardık. Ayda bir köyümüze gelen Azzo isminde bir çerçici vardı. Burunlu koca bir otobüsün salkım saçak her tarafından sarkan, her çukura girip çıktıkça gıcırdayarak gezerdi köyleri. Parası olanlar ondan sarı et lastiği denen bir kuş lastiği alırlardı. Onunla gökyüzüne atılan taşları gözlerimiz görmez olurdu o kadar yükseğe atılırdı. Her çocuğun boynunda bir kuş lastiği olurdu. Bazen bu kuş lastikleri ile camların kırıldığı da oluyordu kazara.

Şimdi de,

Kış Lastikleri moda oldu.

Eskiden soğuk buz gibi havada karın üzerine yatarak kar zincirleri takılırdı arabalara.

İyi de oldu kış lastiği kullanımının zorunlu hale gelmesi.

1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında tüm araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.

Takmayanlara 625.-TL ceza kesilecek artık.

Gerçi kış lastiği takmak insanların can ve mal emniyeti bakımından insanların menfaatine, buna itiraz etmemek lazım.

Fakat fiyatlar o kadar değişken ki hiç birbirine uymadığı gibi markalarda bir dünya çeşit.

160.-TL.’den başlayıp 300.- TL.’ye varan fiyat marjı var. Bildiğim kadarı ile soğuk havalarda sertleşen lastikler kayma eğilimi gösterdiği için, neredeyse eksi derecelere düşen ısıda yumuşak hamurlu lastiklere tutunmayı, adrenansı arttıran desenler işlenerek konfor sağlanıyor. İyide bu lastik hammaddesi aynı kauçuktan imal edildiğine göre bu kadar fiyat farkı nereden doğuyor, eğer aralarında standartlara uymayan bir durum varsa neden buna müsaade ediliyor. Her markanın bir orjinali ve fiyatı var, birde yan ürünü ve ucuzu var. Hani derler ya Ucuz ise vardır bir illeti, pahalıysa vardır bir hikmeti.

Hangisini alacağını şaşırıyor insanlar. Bu araçlarda olmazsa devletimizin bütçesi nasıl kasayı dolduracak. Arabayı alırken atv, ötv, mtv, trafik, benzin zammı, terazi lastik jimnastik, eksoz, muayene ücreti derken insanların kazancının büyük kısmını elinden alıyor.

Ah şu Japonya gibi toplu taşıma kültürü edinmiş olsaydık ta istediğimiz yerlere toplu taşım araçları ile gitseydik, bu araçlar üzerinden ödediğimiz vergilerle diğer ihtiyaçlarımız giderseydik ne güzel olurdu. Denetleme mekanizması hiçbir yerde olmadığı gibi lastik sektöründe de Hankok, Bankok derken bir dünya yabancı lastik markası dolaşıyor ortalıkta. İster taktır, ister baktır Japon pazarı gibi oldu mübarek. Bir de çıkarttığın lastikleri saklamak için de kira veriyorsun. Şaka maka ne kadar çok kalemde istihdam ortamı sağlıyor. Bizler de çalışalım kazançlarımızı böyle yerlere yatıralım. Derler ya Eşeğin kazancı At için, bizimki de o hesap. Bindik bir alamete gidiyor kıyamete…… Esen kalın sevgili dostlar. 22.11.2017 Adil Bozkurt  

 
Toplam blog
: 58
: 542
Kayıt tarihi
: 10.11.17
 
 

TANIYIN BENİ Yaşım on üç idi resim çektirdim Şimdi aksakalımdan tanıyın beni Ayağımda kara lastik..