Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '09

 
Kategori
Turizm
 

Kuşadası' nda turizmin halleri

Kuşadası' nda turizmin halleri
 

İngiliz turist öfkeli: 'Mazot kokuları ve traktör gürültüleri arasında turizm olmaz!' diyor.


Kuşadası Belediyesi, ani bir kararla Kadınlardenizi’ nin, plâj şezlong ve şemsiyelerini kaldırarak burayı halka açmak için kolları sıvadı. CHP’li yeni belediye başkanı bu hareketi ile pek çok olumsuz tepki almaya başladı.

Eski tatbikata göre, burada, her yıl ihale ile şezlong ve şemsiyeleri, bir kişiye kiraya veriliyordu. Şimdi belediye burasını kendisi işletecek. Plâjı çevreleyen villâdan bozma otel, gazino ve kafeteryaların elleri, böğürlerinde kaldı. ‘Biz müşterilerimize şezlong ve şemsiye gösteremiyecek miyiz?’ diyorlar.

Egenin bir çok turizm kıyısında benzeri işyerleri, önlerine isabet eden kıyıyı, cepheleri boyutlarınca işgâl ederek sandalye ve şemsiye ile müşterilerine plaj hizmeti veriyorlar. Bu hususu dile getiren ve isminin yazılmasını istemeyen bir kısım esnaf. ‘ Böyle başa, böyle tarak. Bizim de haklarımız var. Önümüzdeki denize, uzaklardan mı bakacağız şimdi’ diyorlar.

Traktörlerin plâjı temizlerken, turistlerin hayretle izledikleri çalışmalar karşısında: ‘ Çok geç kalınmış hareket… Herkesin gözü önünde bu çalışmalar olmaz. Gürültü ve mazot kokuları altında turizm olmaz. Bunun gecesi de var. O zaman buralar temizlenseydi’ diye şaşkınlıklarını dile getiriyorlar.

Sahilde şimdiki vaziyette kâfi gelmeyen soyunma kabini ve tuvaletler var. Kuşadası belediyesinin, buralara nasıl bir şekil vereceği, merak edilmektedir.

Öte yandan burasının ünlü villâları, bu plâjın ağırlıklı insan yükünden bıktıkları için, villâlarını satmışlar ve köşkler şimdi iş yeri olarak kullanılıyor. Bir ağaç gölgesinin bile olmadığı bu plâjda yerli ve yabancılar, çoluk çocuk, bulabildikleri duvar ve merdiven diplerinde, köşelerinde güneşten korunarak plâja girmeğe çalışmakta.

Bu deniz kenarında şimdi, buraya ait kadınlar, eskisi gibi, villâlarından, hemen önlerindeki denizde eskisi gibi yüzmüyorlar. Etrafı saran müthiş gürültü ve çevre kirliliği evlerine çekilmişler. Denize bakan ön cephe, tamamen ticari dükkânlara dönüşmüş. Sökeli ve Aydınlı zenginler, burada muazzam bir site kurmuşlardı. Birbirine hiç benzemeyen stilde yaptırdıkları ve görücüye çıkar gibi hazırlanan villâlar, şimdi ya boş, ya da kiraya verilmiş durumda.

Koskoca İmbat Otel, henüz açılmamış. Sahibi A.Rıza Bey, titiz. Eskisi gibi turist kalitesi olmadığı ve de ıskonto yapmadığı için, acentelerle uyuşmazlık içinde. Geçtiğimiz yıllarda Ajda Pekkan ile yaptığı evlilikten ve anında boşanması ile ününe ün katan Erol Özbaş, otelin genel müdürlüğünü yapıyor. Baba Ali Rıza ve anne Hümeyra Özbaş’a çok yardımları oluyor.

Bilindiği gibi bu ünlü otelde, ünlü TV. dizisi ‘Aşk Gemisi’ personeli, davetlilerle birlikte tam kadro ağırlanmıştı. Limanda ünlü gemileri Pacifie Princess’ demirlemişti. Geceki davette İmbat Otelin bahçesinde, on adımda bir döner makinelerinin kurulu olduğu, içkilerin su gibi aktığı partide, civar illerin meraklıları, gemi personelini görmeğe akın etmişti. Hatta geminin zenci barmeni, sakallı olarak davete katıldığında sormuştuk kendisine: ‘ Bu davet, sizin şerefinize verildi. Ayıp olmuyor mu bu geceye sakallı katılmak’ demiştik. Ve o sempatik barmen, sırtını dönüp uzaklaşmıştı yanımızdan.

Bir tatlı anımız daha var o geceye ait. TRT kameramanı geceyi filme alıyordu. El birliği ile adamı yüksekçe bir damın başına çıkarttık ve görüşü genişlesin dedimdi. Meslektaş yardımı bir bakıma.

Sonradan nereden esti bilmiyorum, resimler sadece bizim gazetede çıksın diye, kamerayı saf dışı etmeğe karar verdim. Eee, adamı beslemek lâzım. Açık büfeden ne buldumsa taşıdım. İçki, ağırlıktaydı. Merdivene ine çıka taşımaktan bir hâl olmuştum. En son gittim baktım ki, kamerası gökyüzüne dikili vaziyette horul horul uyuyor. Filmin gemi kaptanı Stubing’, teşekkür konuşması yapıyordu o sırada... Davet boyunca kameraman. Güler misin, ağlar mısın?! Bol yıldızlı gökyüzü çekti o akşam!

K.Adası Cerevanserail’da Kaptan Stubing ve arkadaşlrının rol aldığı film çekimi vardı. Adamlardaki tekniğe bakın. Filmde öğle sıcağında çekiliyordu. Ama geceleyin geçiyordu güya. Bunu teminen bol bol spot lâmbaları kullandılar. Ortalık filmde gece gözüküyordu böylelikle. Ben de rol aldım dakikalarca. Ama, filmde bir saniyelik görüntüm vardı.

Ört ki, ölem!

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..