Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Erdoğan Özgenç DOST MECLİSİ

http://blog.milliyet.com.tr/erdoganozgenc

30 Mayıs '13

 
Kategori
Deneme
 

Kuşak çatışması, yıllar geçerken...

Kuşak çatışması, yıllar geçerken...
 

Yıllar geçerken dostlarımın ya da yeni tanıştığım insanların yaşlarına daha az önem veriyorum.

Öncelikli olan benim için dürüstlükleri ve hayata bakış açılarındaki doğruluk ve güzelliktir.

Bu davranışlar genelde olgunlardan gelir ama bazen de hiç de düşündüğümüz gibi olmayabiliyor. Gençler bazen yaşlı olmasalar da duygusal bilgeliği algı da en az onlar kadar hatta daha da iyi olabiliyorlar.

Asıl sorun bazen yaşlılar hiç hak etmeseler de haddinden fazla alaka ve saygı görebiliyorlar. Kimi zaman da gençler ise sırf genç olmaları yüzünden hiç olmadık eleştirilerin ve küçümsemelerin tarafı olabiliyorlar.

***

Gençlik; cesaretin utangaçlık, serüven arzusunun rahatlık üzerindeki doğal egemenliğidir. Bu durum genelde yirmisindeki bir delikanlıda ve daha da çoğu ellisindeki bir adamda görülür.

Hiç kimse rakamlarla yüklü yılları yaşayarak yaşlanmaz, insanlar hayallerini ve ideallerini terk ettiklerinde yaşlanırlar.

Elbette bedende bir takım değişiklikler, güç kayıpları tende buruşukluklar meydana gelir ama asıl buruşukluk mücadeleyi elden bırakmakla ruhu buruşturur.

Kaygı ve kuşku, özgüvensizlik, korku ve üzüntü; insanın boynunu büken ve büyüyen, çok uzun yıllar tozu dumana katan içimizdeki duygulardır.

***

Hangi yaşta olursanız olun, yani ister yedisinde ister yetmişinde olsun, her insanın zihninde ve yüreğinde mucize sevgisi vardır. Gökyüzüne doğaya yıldızlara ve yıldız benzeri şeylerle ilgili düşüncelere duyulan tatlı şaşkınlık, olaylara karşı yılmaz bir meydan okuma, sıradaki şeylere çocuksu bir arzu ve yaşam denilen oyunun tadını çıkarmak arzusu vardır.

***

Bir makalemde “Yaşamla başa çıkmanın yollarını” ele almış ve şu cümleleri paylaşmıştım sizlerle;

İnancınız kadar “gençsiniz”

Kuşkunuz kadar “yaşlı”

Özgüveniniz kadar “genç”

Korkularınız kadar “yaşlı”

Umudunuz kadar “genç”

Düş kırıklıklarınız kadar “yaşlı”

Zihninizin en tepesindeki merkezde bir uydu alıcı-vericisi vardır. O dünyadan, insanlardan ve sonsuzluktan ne kadar güzellik, umut neşe cesaret kibarlık ve kudret mesajları aldıysa siz de o kadar gençsiniz demektir.

Eğer bunları aklımızda tutabilirsek, çevremizdeki insanlar, yaşama karşı olumlu yaklaşımın işaretlerini taşıyacaklar ve bizimle kendilerini daha kolay birlikte hissedeceklerdir.

***

Genç insanları elbette büyükleriyle ilişki kurmakta zorlanabilirler ve genelde durumu akıllıca ele alabilmeleri için gerekli tecrübeden yoksundurlar.

Hepimiz kendi yaşamlarımıza kendimizi o kadar derinden kaptırabiliriz ki etrafımızdakilerin sorunlarını gözden kaçırabiliriz…

***

“Yıllar geçerken” insanın kendi gibi özü gibi olmasında büyük yarar vardır. Karşımızdakilere, yaşları ne olursa olsun, aynı bizimde sahip olduğumuz gibi zayıflıkları ve erdemleri olan insan diye bakabilirsek, ortada böyle farklılıkların ilişkilerimizi zedelemesi için hiçbir neden kalmaz…

Hepimiz mutlu olmak için kendimizi doğal ve rahatlamış hissetmeye ihtiyaç duyarız, fakat kendi halimizde olmamız bizimle her açıdan aynı fikirde olmayanların bozulmalarına neden olur. İşte bu bakımdan “Kendi gerçek özün gibi ol” çok güzel ve ideal bir düşüncedir.

***

Eğer mutlu ilişkiler için ihtiyacımız olan saygı ve sevgiyi kazanmak istiyorsak karşımızdakilerin yaşı ne olursa olsun, sabırla dinlemeyi özgüvenle karşılamayı bilmeliyiz.

Küslükler ayrılıklar ve mutsuzluklar işte bunu yapamamaktan kaynaklanmaktadır. Oysa mutlu huzurlu yaşamak hepimizin hakkı, neden olmasın?

 

Yaşamda başarılı olmak istiyorsak “insanlarla iyi geçinmenin” yollarını iyi bilmek zorundayız…

 

Tek şikâyetiniz çok “sevilmekten” olsun!

 

Erdoğan ÖZGENÇ

 

 
Toplam blog
: 846
: 425
Kayıt tarihi
: 26.06.12
 
 

Emekli banka müdürüyüm ama kart vizitimde "insan" yazıyor. Adana'da ikamet ediyorum. Herk..