Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kuşak çatışması

Kuşak çatışması
 

BAKIŞ AÇISI


Gençlik döneminde duygular yoğundur ve sürekli dalgalanma gösterirler. Genç sevinçle üzüntü, sevgi ile nefret arasında gider gelir. Ruhsal tepkilerinde aşırılık, davranışlarındaki çelişki bu döneme özgü bir bocalamanın belirtisidir. Genç bir yandan içinden gelen dürtülerini dizginlemeye çabalarken öte yandan çevresi ile çatışmaya girebilir. İç dünyası ile dış dünya arasında dengeler kurmaya çalışır. Genç kendine özgü yaşamak istemekte, bağımsızlığını kazanmaya çabalamaktadır. Gencin aradığı yeni bir kimliktir. Taşıdığı kişiliğin gereklerini yapmaya çalışmaktadır. Ben neyim? Kimim? Nasıl bir insan olmalıyım sorularına yanıt arar. Bir kişi ve birey olarak ana babasından değişik özellikleri olduğunun bilincine varır. Kendisine ve çevresine eleştirici bir gözle bakar. O güne dek yanılmaz ve kusursuz tanıdığı ana babasını yeni bir değerlendirmeden geçirir. Onlarda hoş görmediği eksikler, beğenmediği yanlar bulur. Öğütleri saçma, koydukları kuralları sıkı, yaşadıklarını anlamsız bulur.Ana Babanın eğlence ve giyim şekilleri kendisine ters gelir. Genç kendini kanıtlama çabası içindedir. Bu yolla bağımsızlına kavuşacak, kendi kimliğini bulacaktır. Ancak yeterli deneyim ve bilgisi yoktur. Denemekten kaçınmaz. Bir bakıma deneyimsizliğini yaşar, ama yalpalanarak da olsa yolunu bulmaya çalışır. Yoldan çıksa bile uyarılara kulak asmaz.

Bu özelliklerin tümü, gencin yetişkinlerle anlaşmasını, geçinmesini güçleştiren başlıca nedenlerdir. Madalyonun diğer yüzünde ise yetişkinlerin tutum ve davranışlarından oluşan tepkiler yer alır. Gençte ki bağımsızlık ve zaman zaman başkaldırmaya kadar varan başına buyruk olma eğilimi ana babada tedirginlik yaratır. İlişkiler gerginleşir. Bazen işler kontrolden çıkabilir. Anne babadan gelen baskı arttıkça gençteki karşı çıkma eğilimi de artar. Ailenin yasaklarına uymayarak, kurallara boş vererek, eleştirilere karşıt tepki vererek bağımsızlıklarını kanıtlamaya çalışırlar.

Kuşak çatışması her çağda var olan bir olgudur. Bu çatışmalar kimi zaman açık çatışmaya da dönüşebilir. Ancak genellikle gizliden gizliye sürer.

Kuşak çatışması genel anlamda üzülecek, kaygılanılacak bir durum değil desteklenecek bir olgudur. Gençlerin atılganlıkları, coşkuları, hatta hayalperestlikleri; gelişmelerinin, yeniliklerin kaynağıdır. Gençlerde toplumsal yaşamda, sanatta ve yazımda, yeniliğin değişikliğin ardından koşmasalardı ilerleme olmazdı. Bu nedenle gençlerin yetişkinlerde karşıtlığını ortadan kaldırmak yararlı bir sonuç sağlamaz. Önemli olan bu çatışmayı toplum yararına dönüştürebilmektir. Çatışmalarda katiyen benim zamanım şöyleydi biz bunları yapardık gibi yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Bunun yerine geçmişimizi bir gözden geçirerek hatalarımızdan aldığımız dersleri ve kendinize sağladığı yararlardan bahsederek yaklaşmak daha uygun olacaktır. Unutulmamalıdır ki. Günümüz toplumunda çekirdek aile yapısı ön plana çıkmaktadır. Bunun avantajları yanında kişilik gelişmesinde çocuklarımızın örf ve ananelerimizden uzaklaşma ve yabancılaşma faktörleride dez avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gençlerle yetişkinler aralarında yaşadıkları kuşak çatışmasını kontrol etmelerindeki en önemli yöntem olarak karşılıklı duyguları anlamaktan geçtiği gibi kişiliklerin farklı farklı olduğunun unutulmamasıdır.

İNSANLAR DOĞAR, EMEKLER, YÜRÜR. BÜYÜR, GELİŞİR, EVLENİR, YAŞLANIR VE NİHAYİ SON İLE KARŞILAŞIR. BU KISIR DÖNĞÜ DÖNER DURUR.

Şakir Hakan GÜKŞEN

Sağlık Memuru

sahagu31@hotmail.com

 
Toplam blog
: 84
: 2161
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

Sağlık sektöründe toplum sağlığı teknisyeni olarak çalışmaktayım. Yüksek okul mezunuyum. Konuşmay..