- Kategori
- Yöresel Yemekler
Kuşekmeği yemeği
KUŞEKMEĞİ YEMEĞİ
Kuşekmeği Orta Anadolu ve civarında çok yetişir. Sapları Pembemsi, yeşil, küçük yapraklı bir bitkidir. Görevimiz gereği Tokat’ta 2 yıl bulunduk. Orada madımak yemeğini öğrendim. Erzurum’da bu bitkiye kuşekmeği denir. Rahmetli annem bu yemeği kavurma ile yapardı ve bizler de severek yerdik. Şimdi size Tokat usulü madımak yemeğini anlatacağım.
YAPILIŞI
1 kg madımak pembemsi sapları ayıklanarak doğranır. Sirkeli ılık suda 10 dakika bekletilir. Defalarca yıkandıktan sonra bir kevgire alınarak suyu süzülür. Tencereye 2 kaşık sıvı yağ (bazı kişiler tereyağı da kullanabiliyorlar) konur. 2 baş küçük doğranış soğan, 3 diş doğranmış sarımsak sotelenir.2 kaşık salça ve 3 tane kabukları soyulup doğranmış domates 1 tatlı kaşığı tuz, konularak hepsi birlikte çevrilir. 100 gram yağsız pastırma ince, ince doğranır ve tencereye ilave edilir. Tekrar hepsi birlikte çevrilir. Üzerine yıkanmış 1 avuç ince bulgur konulur.4 bardak ılık su konularak kısık ateşte pişirilir. Sıcak servis yapılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
AFİYET OLSUN
NAHİDE ÇELEBİ