Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '11

 
Kategori
Kuş Gözlem
 

Kuşlar en çok hangi renk otoların üzerine pisler?

Kuşlar en çok hangi renk otoların üzerine pisler?
 

forum.donanimhaber.com


Otomobil sahipleri için en büyük sorunlardan birisi sabahları arabalarının başına gittiklerinde gördükleri kuş pislikleridir. Çünkü o pislikler zamanında temizlenmezse arabanızın boyası üzerinde kalıcı bir leke bırakır. Bordo renkli aracımın üzerinde her sabah bir kaç tane martı pisliği görünce martıların özellikle bu renge pislediklerini düşünürdüm. Yanımdaki siyah otomobilde ise çok nadir olarak kuş pisliği görürdüm. Ancak bir gün otoparkta yanımda park eden beyaz otomobilin üzerinde çok daha fazla kuş pisliği olduğunu gördüm.

Bunun nedenini bugün izlediğim National geographic kanalındaki bir programda öğrendim.

Kuşlar, bilhassa martıların mavi renkli arabaların üzerine pislediği düşünülürmüş. Bunun nedeninin denizin mavi olması düşünülürmüş. Ama aslında bunun böyle olmadığı araştırmalar sonunda ortaya çıkmış.

Bristol üniversitesinde iki genç üşenmemişler 1700 otomobil üzerindeki kuş pisliklerini incelemişler. Araştırmalarının sonunda ise en fazla pislik alan aracın beyaz renkteki araçlar olduğunu, en az pislenen araçların da siyah renkli olduklarını görmüşler. Ancak karşı görüşte olanlar ise araçların park edildikleri yerlerin önemli olduklarını, örneğin, ağaç altları gibi kuşların yoğun bulunduğu bölgelere otomobillerini park edenlerin daha çok pislendiklerini ileri sürmüşler. Bunun üzerine gençler, bütün kuşların bulunduğu bir bölgenin altına iki tane çöp kutusu koymuşlar. Bunlardan bir tanesi beyaz diğeri ise siyahmış. Bir hafta sonra geldiklerinde ise siyah çöp kutusunun üzerinde sadece 3 tane kuş pisliğine rastlarken, beyaz çöp kutusunun üzerinde 15 tane pisliğe rastlamışlar.

Bunun nedenlerini açıklarken kuşların renkleri insanlardan daha farklı algılandıklarını, kuşların mor ötesi renkleri bile gördüklerini, kuşların pislemesi ve kusmalarının ise beyaz renkli yırtıcı hayvanlara karşı bir savunma mekanizması olarak kullandıkları sonucuna varmışlar.

Otomobil alırken, seçeneklerden birinin de kuş pisliğine karşı renk seçimi olmalı herhalde.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..