Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '19

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kuşlar Nasıl Büyür Bilen Varmı

Başlıktaki sorudan kastım; evlerde beslenen, kafeslerde yetiştirilen, salmalarda, hayvanat bahçelerinde bakılıp kollanırken en iyi şartlarda yaşatılmaya çalışılan, kontrolümüz altındaki can yoldaşlarımız değil. Onların hangi koşullarda büyüdüğü konunun ilgilisi olanların malumudur elbet.

 İnsan her gün yemini suyunu verdiği, kafesini temizlediği, özenle koruduğu hayat arkadaşının nasıl büyüyüp  geliştiğini fark etmiyorsa; ya çok ilgisizdir ya hastalık derecesinde dalgın ve dikkatsiz … O derece umursamazlar, niye kuş beslesin ki zaten? Öyle tipler bu yazının kapsamı dışında. Onlarla tıp bilimi ilgilensin. Ben doktor değilim kardeşim! Bizim derdimiz başka. Biz doğuştan kuşseveriz çünkü.

Özel bilgi gerektiren, ihtisas konusu olan, uzmanlık alanı oluşturan kuş türlerini bırakıp; en biinen kuşlar için soruyorum soruyu: Sakaların, isketelerin, floryaların, serçelerin, kırlangıçların ve dahi herhangi bir küçük kuş familyasını oluşturan sevimli miniklerin nasıl doğduğunu, nasıl yavruluktan çıktığını, ne şekilde olgunlaşıp uçabilecek düzeye geldiğini gözlemleyebilen var mı?

Düzenli, sürekli şekilde beslenenleri, evlerin damına, duvar boşluğuna, balkonuna yuva yapanları saymazsak; örneğin güvercinlerin gün alışına, gelişme evrelerine şahitlik edebiliyor musunuz?

En bilinen türlerden devam edeyim isterseniz: Kumrularla aranız nasıl? İzleyebiliyor musunuz onları?

 Hiç yavru karga gördünüz mü mesela? Veya başka çok bilinen bir kuş ailesinin yavru üyesini?

Ana karnından beri kuş hastasıyım. Onlara olan tutkum, kimi zaman fanatiklik düzeyine bile varabilir. Denk geldiğim her yerde tavır ve davranışlarını, sosyalleşme faaliyetlerini, grup hiyrarşilerini çözümlemeye çalışırım. Ama tüm bu çabama rağmen, ne sokakta yavru bir kargaya rastladım ne etrafta gezinen küçük, sevimli bir kumruya?

Nerede, ne ara serpiliyor bu kuşlar arkadaş? Hangi saat diliminde, gündüzün, gecenin ne vaktinde tüyleri çoğalır, kanatları gelişir, uçma becerileri nasıl artar? Üstelik her yanımız beton kesilip; yeşilden, doğadan, ağaçlarla ormanlardan görülmedik hızla kaçıp, çalıyla çırpıyı dahi yok ederken topraktan yaratılan insanoğlu? Meyve ağaçları bile acımasızca, aptalca baltalanırken, nerede büyür bu yavrular?

Anlaşılan, insanlar yamyamlaştıkça, hayvanlar akıllanıyor. Ademoğlu vahşileştikçe, yeni korunma teknikleri geliştiriyor ve parlak savunma taktik ve stratejileri üretiyor doğa sakinleri…

Akıl, zeka sadece bize özgü değil. Darda kaldıkça, zora düştükçe çare arayıp çözüm buluyor tüm canlılar.  Elbette kuşlar da...

Neylersin ki tabiatın bu yıl üretebileceği tüm doğal kaynakları, bütün yenilenmeleri daha mayıs ayında tükettik. Kendi kıyametimizi koparmaya koşuyoruz. Sayısız canlının boynumuzdaki vebali de cabası.

Biz hiç olmazsa kuşları kurtaralım diye çırpınırken; tüm dünyayı katlediyor birileri Hem de hiç acımadan.

                                                                                                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..